Laura Marino: “Els tècnics fan una lectura molt restrictiva de la llei de la Renda Garantida de Ciutadaniaˮ

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Sant Cugat en Comú ha portat a la ciutat Laura Marino, membre de la comissió promotora de la ILP Renda Garantida de Ciutadania, per explicar l’aplicació a Catalunya d’aquesta renda així com els reptes que hi ha per davant. Segons explica, durant els sis anys que han calgut per fer possible l’aplicació de la iniciativa s’han hagut de fer renúncies i un cop aplicada encara resten mancances importants a suplir. Ha atès elCugatenc just abans de participar a l’acte que s’ha fet dilluns a la tarda al Xalet Negre.

Tot i l’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania, heu denunciat moltes mancances. Què falla?

– Porto des de l’inici de la comissió promotora, a l’any 2012. Durant aquests sis anys hem perdut moltes coses. L’esperit de la ILP era que s’apliqués sense contrapartides, és a dir, que les persones no haguessin de fer cap procés d’inserció sociolaboral tot i que l’administració estava obligada a oferir-ne. La negociació entre els grups parlamentaris ha forçat la introducció de la condicionalitat en un complement de 150 euros per a col·lectius susceptibles de no trobar feina

Un 73% dels expedients valorats són denegats. Això vol dir que la gent no sap com s’ha de fer o no té dret però igualment fan la sol·licitud? Com a comissió no ho creiem. Els serveis tècnics fan una lectura molt restrictiva de la llei de la Renda Garantida de Ciutadania. Per això s’han fet denuncies i s’acompanya les persones interessades per presentar recursos. En aquest camí ens ajuda que és el primer cop que una llei que atorga un dret el silenci de l’administració és positiu. Si bé, l’administració no interpreta el silenci de la mateixa manera que nosaltres. Van voler fer una nota social al final de la legislatura anterior però la implementació és més complicada del que hauria.

El mes passat el Parlament va aprovar una ampliació de la llei.

– Bé, s’havia fet una lectura que restringia l’accés a persones que accedien a altres tipus d’ajuts per ser víctimes de violència de gènere, sense sostre o estar en algun pis públic per tenir diversitat funcional o problemes de salut mental. El canvi ha estat, a proposta del grup parlamentari socialista, garantir que la gent visqui més enllà dels ajuts públics per problemàtiques concretes. La gent ha de poder pagar-se autònomament i precisa d’uns ingressos per poder-se mantenir. Amb l’ampliació es recull que durant un any aquestes persones puguin accedir a la Renda Garantida de Ciutadania.

A principis d’any el Síndic de Greuges va anunciar que investigaria la Renda per una possible incompatibilitat amb altres ajuts. Com ha quedat?

– Va ser en el procés de negociació, ja que vam tenir cura a nivell legislatiu però se’t poden escapar alguns ajuts i altres serveis de l’administració, tant de la Generalitat com de l’Estat. Podia haver incompatibilitats amb prestacions de l’Estat, bàsicament. La llei diu que abans de demanar la Renda, has d’haver demanat els ajuts que hagis de tenir com a dret. Si, malgrat això, no arribes al mínim de suficiència, et poden complementar fins arribar al mínim. Per això tens l’obligació d’informar-te d’altres ajuts.

És complicat per a la persona afectada.

– Se suposa que són els tècnics que recullen les sol·licituds els que miren a què té dret cada persona. Però, evidentment, és complicat veure quins altres ajuts has de demanar abans. En el cas de les rendes del treball, per exemple, nosaltres volíem que fos compatible però, de moment, només s’ha accedit a aplicar-ho en famílies monoparentals.

Què cal fer per millorar el sistema?

– Fer-ho més accessible, donar més informació i no marejar les persones amb la documentació que han de presentar, ja que molts cops l’administració ja la té. De fet, un dels objectius era descarregar els serveis socials de la gestió de prestacions, però al final, amb la prestació de 150 euros per a col·lectius susceptibles de no trobar feina, igualment es va a parar als serveis socials. A més, la gent que va al Servei Català d’Ocupació es troba amb tècnics no acostumats a col·lectius amb una ocupabilitat baixa. Crec que els manca la sensibilitat que sí tenen els serveis socials amb alguns col·lectius.

La Renda Garantida es va implementar massa ràpidament tot i que sí s’hi van posar molts recursos humans amb la contractació de moltes persones. Cal, per tant, informació i destriar bé en tant que l’administració té l’obligació de triar qui té dret i qui no i fins a quin punt. Potser s’han generat unes expectatives molt altes. Entomem el mea culpa per la responsabilitat que tenim com a comissió.

És possible exportar el model a la resta de l’Estat?

– Al País Basc hi ha un model similar, en el qual ens vam emmirallar, però té a veure amb el salari social i rendes mínimes. A nivell estatal, abans d’iniciar el tràmit a Catalunya, es va presentar al Congrés per part d’Izquierda Unida però no va tirar endavant. Per a la Renda Bàsica Universal també es van recollir signatures però sembla que no hi ha prou maduresa en la gent com per tirar-ho endavant.

En què es diferencia la Renda Garantida de la Renda Bàsica?

– La Garantida té en compte persones que no arriben al topall de renda de suficiència (644 euros) mentre la Renda Bàsica s’atorga a tota la ciutadania pel simple fet de ser ciutadà i, després, decideix si busca feina o no a banda. Per tant, la Renda Garantida se centra més en els casos de pobresa.

I per què us vau decidir per la Renda Garantida?

– No tinc del tot clar que una Renda Bàsica sigui possible a nivell econòmic però, sobretot, havíem de tenir en compte el moment d’oportunitat. La Renda Bàsica no s’hagués aconseguit, ni menys encara per unanimitat. Si ens ha costat sis anys aconseguir la Renda Garantida, amb la Renda Bàsica haguéssim estat molt més temps. És una qüestió de maduresa de la gent, no només dels grups parlamentaris, perquè aquest aprovaran o no les mesures en funció de l’opinió de la ciutadania.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article