Riccardo Casentini: “Volem que la cervesa tingui una vessant social que vagi més enllà del profit econòmicˮ

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Territori Cooperatiu és una secció patrocinada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que conjuntament amb els mitjans Malarrassa i elCugatenc es proposa visibilitzar la vitalitat de projectes, iniciatives i actes al voltant de l’economia social i solidària a la comarca.


La Florestina, la cervesa artesana de la Floresta, creix una mica més estrenant un obrador propi al barri. L’entitat promotora, l’Associació la Florestina, amics de la cervesa, ha esdevingut finalista del concurs d’emprenedoria social de l’Ajuntament i compta amb l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental per tal de consolidar el projecte i desenvolupar també una part social, que passa pel treball amb productors locals i la inserció de persones de col·lectius desfavorits i en risc d’exclusió. Riccardo Casentini, tresorer de l’associació, explica el projecte i els reptes als quals s’enfronten.

La Florestina com a cervesa ja existia abans del projecte de l’obrador.

– Vam començar fent cervesa artesana a casa i després vam fer créixer el projecte en el marc de la Cooperativa Integral Catalana. És llavors quan ens vam adonar que el projecte guanyaria força si tingués el centre de producció al barri. Alhora, però, volem que la cervesa tingui una vessant social que vagi més enllà del profit econòmic. És a dir, la cervesa serà el motor econòmic de tot el que volem fer. Constituir una associació de barri i tenir un obrador propi ens permet tenir més autonomia.

Què us diferencia d’altres cerveses artesanes?

– Volem instaurar dinàmiques de col·laboració amb productors de Collserola per fer-la amb matèries de proximitat i adreçar-nos al comerç local. Això pot ser el motor de noves iniciatives al camp. Alhora, ens proposem una part professionalitzadora per a col·lectius amb dificultats, de moment a mode de col·laboració, és a dir, oferir l’espai per fer formacions i apoderar la gent. Es tracta de generar dinàmiques de transformació social. Clar, ara acabem d’arrencar i això portarà el seu temps.

Per tant, quan parleu de cervesa social us referiu al vincle amb altres entitats?

– Sí, però no només. Tenir un obrador ens pot permetre fer cerveses solidàries, per exemple. Això és un a més a més que podem fer, no existia i que ens cal comunicar. També podem assessorar entitats de barri perquè aprenguin a fer cervesa per autofinançar-se. Sempre hem pensat el projecte tenint com a referents l’Olivera de Can Calopa, on fan vins de qualitat amb persones amb diversitat funcional. Per això nosaltres també apostem per fer una cervesa de qualitat.

En quin punt us trobeu avui dia?

– Fem el pas per ser responsables de tot el procés ja que tindrem un obrador propi –fins ara havíem d’acudir a altres–. És un esforç important però estem molt a prop de completar el projecte a falta que ens arribin algunes peces, com un nou fermentador que ens ha d’arribar durant els propers dies. Entrem, llavors, en una dinàmica de millora que ens ha d’obrir la porta a fer formacions. Ja en parlem amb gent interessada. També hem fet ja alguna col·laboració per ajudar entitats que considerem que fan una bona tasca, com el cap de setmana passat amb el Projecte Movil Kitchen, que fan àpats per a persones refugiades als camps.

Els projectes socials es topen molts cops amb dificultats per ser sostenibles econòmicament. Quin és el vostre plantejament?

– Hem d’aconseguir fer més cerveses perquè ens ha de permetre ser sostenibles. També demanarem subvencions. Tot i així, creiem molt en l’intercanvi per això els projectes que vinguin a aprendre a fer cervesa ens han de permetre apropar-nos a la sostenibilitat. Haver participat al concurs d’emprenedoria i tenir l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu ens ha apoderat.

Què us ha aportat el concurs d’emprenedoria?

– Amb la tutoria de Tàndem Social, hem adquirit coneixements sobre la manera de treballar i com comunicar. També hem pogut fer una planificació dels passos a seguir per ser viables, el que és molt important. Ser finalistes també ens permet que la gent ens conegui una mica més.

I l’Ateneu Cooperatiu?

– Quan vam començar a pensar en consolidar el projecte però no sabíem per on tirar ens vam assabentar que existia un Ateneu Cooperatiu al Vallès Occidental. Vam acudir, els vam explicar el projecte, van detectar que podia ser interessant, ens han assessorat i tenim l’acompanyament d’SprintCoop, entitat que participa de l’Ateneu Cooperatiu. És una mirada més empresarial però és necessària perquè sense la sostenibilitat econòmica no anem enlloc.

De moment sou associació, us heu plantejat esdevenir cooperativa?

– L’associació encaixa bé des de la dinàmica de barri. És possible que si la vessant de treball es consolida esdevinguem cooperativa, o mantinguem l’associació amb una cooperativa paral·lela. Ara estem començant i no és la nostra principal preocupació perquè encara hem de consolidar el projecte. Potser, amb l’obrador, ens resulta més fàcil. Qui sap si d’aquí a sis mesos fem una altra entrevista i ja som cooperativa. En qualsevol cas, el que importa és que creiem en l’horitzontalitat i prenem les decisions per assemblea.

Dissabte inaugureu l’obrador.

– Sí, el projecte ja és a dins del barri perquè hem parlat amb bars i establiments. És la tasca necessària per saber si el projecte és viable o no. Com hem tingut tant suport del barri, ens hem decidit per fer una festa. Així que dissabte a partir de les 12:30h. fem la inauguració perquè la gent sàpiga que farem la producció al barri. Tindrem activitats per nens, visites a l’obrador, una paella popular i actuacions musicals.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article