“No a la mercantilització dels nostres menjadors escolarsˮ
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
CONTRACRÒNICA.L’ambient que es respira a la comunitat educativa recorda al d’anys enrere, quan les llavors AMPAs –ara algunes ja han esdevingut AFAs, Associacions de Familiars d’Alumnes– plantaven cara a l’acord marc que permetria la introducció del sector privat als menjadors escolars a través de concursos públics fets directament per l’adminsitració. L’esborrany de decret de menjadors presentat pel conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló (ERC), torna a situar aquesta possibilitat sobre la taula, el que ha forçat la creació a Sant Cugat d’una plataforma formada per algunes AFAs en contra del decret i amb la Coordinadora d’AFA mantenint-se al marge per la manca de consens sobre com actuar davant un document que encara no és definitiu.
Si la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) ja va advertir dels riscos setmanes enrere i el conseller, en la seva visita a Sant Cugat, es va limitar a dir que el decret no facilita la mercantilització sinó que evita contractes a dit –ara no es fan concursos públics sinó que la decisió recau sobre les AFA, amb el consentiment del Consell Escolar de centre, que poden gestionar directament el servei o decidir a qui l’atorguen–, ara la crida torna als espais polítics, com el Ple de Valldoreix. L’EMD ho té clar: No a la mercantilització dels nostres menjadors escolars.
El punt de partida no genera divisions entre els partits, que secunden amb els ulls tancats cadascun dels punts recollits a l’escrit que ha llegit Judith Jacovkis, membre de l’AMPA del Ferran i Clua, en el marc de la sessió plenària valldoreixenca del novembre. Entre d’altres, tal com ja va advertir la FaPaC, la part de la comunitat educativa mobilitzada demana que les AFAs segueixin tenint pes en la decisió sobre el model i gestió del temps de migdia als centres educatius, que es plantegin ràtios monitor-alumnes més baixes, es garanteixi el servei per als alumnes amb necessitats especials i que es tingui en compte el projecte educatiu també en aquesta franja horària.
Però al Ple també hi ha politiqueig i el que arriba des de les entitats de manera benintencionada, viu els seus propis canvis en base a les dinàmiques més o menys partidistes. La CUP-PC ha estat el grup que ha pres l’assumpte a Valldoreix –seguint l’espurna d’ICV-EUiA, que portarà una moció sobre l’assumpte al Ple de dilluns a Sant Cugat– i ha vist com la proposta ha esdevingut un petit trencaclosques fins ser al gust de tothom: com es demanava la convocatòria del Consell Escolar de Valldoreix però aquest s’acaba de convocar, s’ha perdut com a acord; a més, per comoditat de tots els grups, s’ha desestimat el punt amb què l’EMD s’hauria de solidaritzar amb la carta que FaPaC ha enviat al conseller en rebuig del document.
Al final del tot, la moció ha prosperat amb quatre acords: demanar al Departament que aturi l’elaboració del decret per obrir debat amb la comunitat educativa –de fet, Bargalló ha anunciat una eina de participació en línia–, instar-lo a trobar la fórmula legal perquè les AMPA/AFA que ho desitgin puguin seguir tenint una gestió directa, que el servei també estigui garantit als centres de secundària i un darrer punt de tràmit per traslladar els acords a totes les entitats i institucions interessades. Encara que el text no fila tant prim com els argumentaris de la Plataforma i la FaPaC, els membres de l’AMPA del Ferran i Clua han celebrat l’aprovació amb un somriure.
La felicitat continguda davant un futur incert ha sigut una mica més complicada per a Noël Climent, vocal d’ERC-MES, que, com ell mateix ha dit, havia de lidiar entre una reivindicació d’una entitat on té companyes de lluita com és la FaPaC i un conseller que és company de partit. “Després de parlar amb les dues parts, crec que hi ha un desencontre tot i que ja s’havia treballat conjuntament amb la FaPaCˮ, argumenta, “tot i així els valors expressats són compartits pel Departamentˮ. Finalment ha optat per l’abstenció, tot dient que a la moció explica algunes coses que no són ben bé així.
Mentre la Plataforma té un motiu de celebració en clau valldoreixenca, li queda per endavant un Ple municipal de Sant Cugat en què la correlació de forces és més complicada i els matisos polítics acostumen a mirar-se amb lupa però, sobretot, li queda un recorregut no fixat. Tindrà temps el Departament a arribar a un acord que acontenti la comunitat educativa i licitar els primers menjadors escolars de cara al curs vinent si es manté la forma del concurs? Què passarà amb les AFA que no s’han pronunciat i la mateixa Coordinadora quan hi hagi un document definitiu sobre la taula? Aconseguirà la FaPaC més suports de la comunitat educativa? Serà realment últim el procés participatiu en línia anunciat pel conseller? Les preguntes són múltiples, les respostes incertes però, de moment, la Plataforma té una petita victòria quasi per unanimitat.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari