Mocions del Ple de novembre: pobresa energètica, menjadors escolars i tarifa plana metropolitana

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Abans de començar el Ple s’ha rebutjat la urgència de la moció que volia introduir Ciutadans per denunciar la pintada a la porta de casa del jutge Llarena. Ja amb la sessió plenària en marxa s’han debatut 10 mocions, tres de quals eren institucionals i una ha quedat rebutjada. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Prevenció de la ludopatia entre els joves

Tots els grups han donat suport a la moció, esdevinguda institucional i presentada inicialment per Ciutadans, amb la voluntat de prendre mesures davant la ludopatia entre el jovent. Es modificarà la normativa perquè no es puguin obrir cases d’apostes i joc prop dels centres educatius, es desenvoluparan campanyes de conscienciació, es col·laborarà amb els cossos policials en les inspeccions i s’incorporarà l’atenció a la ludopatia en l’assessorament realitzat a l’Oficina Jove del Casal de Torreblanca, un punt que ja es preveia en la preparació del nou pla sobre addicions en l’adolescència.

Es crearà una oficina d’assessorament energètic

Tots els grups han donat suport a la moció, esdevinguda institucional i presentada inicialment per ICV-EUiA, per crear una oficina d’atenció a les persones en risc de pobresa energètica. Aquest òrgan haurà d’assessorar, detectar l’incompliment legislatiu, orientar per millorar l’eficiència dels usuaris, gestionar les situacions anòmales, tramitar informes d’exclusió residencial i acompanyar en la tramitació d’ajuts. Així mateix es farà una campanya informativa per donar a conèixer aquest nou servei.

Museïtzació del jaciment romà de Can Cabassa

Tots els grups han donat suport a la moció, esdevinguda institucional i presentada inicialment pel PP, per impulsar el projecte de museïtzació del jaciment romà de Can Cabassa perquè es pugui presentar durant el primer semestre de l’any vinent i, així mateix, es pugui elaborar una memòria del jaciment per tal de donar-lo a conèixer.

Debat sobre el decret de menjadors escolars

Tots els grups polítics han votat a favor de la proposta d’ICV-EUiA i CUP-PC per instar el Departament d’Ensenyament a aturar l’elaboració del decret de menjadors a falta d’arribar a un acord amb la comunitat educativa. També es demana que es trobi la fórmula legal perquè les AMPA/AFA puguin seguir gestionant de manera directa el servei i fer possible el temps migdia durant tot l’ensenyament obligatori, reivindicacions fetes per la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC). Ho desenvolupem més extensament a la contracrònica.

L’Ajuntament no s’implicarà en el 40è aniversari de la Constitució

Només els grups proposants han votat a favor de la proposta de Ciutadans i el PP per demanar al govern que impulsi el coneixement de la Constitució espanyola en el 40 aniversari de la seva aprovació amb un seguit d’activitats dinàmiques, didàctiques i festives sota el lema 1978-2018: 40 anys de la Constitució, 40 anys de progrés i democràcia. A la proposta també es demana que es creï material publicitari.

El Ple demana, de nou, l’alliberament dels presos

PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han votat a favor de la proposta de PDECAT-Demòcrates i ERC-MES en què es rebutja la petició de presó demanada per la fiscalia, es demana l’absolució dels presos i preses, es denuncia la manca de separació de poders de l’Estat, s’exigeix la llibertat immediata i es dona suport i solidaritat amb la resta de persones que sofreixen la repressió a nivell estatal.

Condemna a la monarquia

PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han donat suport a la moció d’ERC-MES i PDECAT-Demòcrates per donar suport a la resolució del Parlament de Catalunya aprovada el passat 11 d’octubre per prioritzar l’agenda social i la recuperació de la convivència, amb especial esment al rebuig a la monarquia i el rei Felip VI arran de la seva actuació en motiu del referèndum de l’1 d’octubre.

Debat sobre la planificació de recursos educatius

El PSC ha presentat una moció en què demana al Departament d’Ensenyament que els pressupostos de l’any vinent incloguin la partida pressupostària per fer l’edifici de la Mirada i, així mateix, s’insta a arribar a un acord per tenir la 13a escola durant el propers anys, amb un emplaçament que insta a cercar a les àrees d’urbanisme i educació de l’Ajuntament. La proposta ha tingut esmenes de PDECAT-Demòcrates relegant la reserva pressupostària al curs 2019-20, demanant l’estudi de possibles projectes educatius Institut-Escola (amb esment directa a l’escola Catalunya) i que es contempli una partida pressupostària al 2020 per fer el projecte de la 13a escola a la ubicació on consideri l’Ajuntament. Finalment els mateixos socialistes han acceptat les esmenes i la moció s’ha aprovat per unanimitat.

Masclisme als FGC

Tots els grups han votat a favor de la moció amb què la CUP-PC pretenia denunciar les agressions masclistes produïdes als Ferrocarrils de la Generalitat, demanar la finalització del protocol d’actuació i iniciar una campanya pedagògica contra les violències quotidianes. També es demana que s’aturi el procés judicial pel tall de les vies durant la vaga feminista del passat 8 de març. Si bé, en els punts referents al procés judicial Ciutadans i PP han votat en contra i el PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés han optat per l’abstenció en un dels punts i per un vot favorable i una abstenció en un altre.

Debat sobre el model tarifari del transport públic

ERC-MES ha portat una moció sobre el canvi de model tarifari del transport públic de l’Àrea Metropolitana en què demana més ajuts a l’IBI, estudiar l’impacte i ajuts sobre el petit comerç, demanar una millora del transport públic metropolità, mantenir la rebaixa del tribut metropolità als immobles d’ús residencial, implementar la T-Mobilitat i incrementar l’aportació estatal al transport públic metropolità. La proposta ha tingut esmenes d’ICV-EUiA per marcar el termini de l’aplicació de la T-Mobilitat, que demanen que s’implementi durant el 2019 així com per demanar a la Generalitat el calendari concret de la implementació i revisar els incompliments del contracte per al seu desenvolupament. Finalment, la moció també ha estat esmenada per PDECAT-Demòcrates canviant lleugerament el redactat per destacar que els ajuts a l’IBI ja existeixen però, en aquest cas, es tractaria d’una ampliació del concepte tenint en compte que són ajuts a l'habitatge (no a l'IBI explícitament perquè es tracta d'una tarifa metropolitana que té en compte el valor cadastral) vinculats criteris de renda. Després d’un amplíssim debat i el vot separat dels acords, la moció ha quedat aprovada incorporant les esmenes de PDECAT-Demòcrates.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article