El Sindicat de Llogaters demana concreció a l’Ajuntament un mes després de comprometre’s a crear la mesa d’emergència habitacional

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

D’ara endavant el Sindicat de Llogaters farà seguiment periòdic dels sis acords als quals va arribar amb el govern ara fa un mes, la mesura principal dels quals era la creació d’una mesa d’emergència habitacional que tindria dotació pressupostària pròpia i 14 pisos per fer front a casos de desnonaments. En la primera roda de premsa de seguiment l’entitat adverteix que encara no se’ls ha comunicat ni el pressupost, ni el funcionament ni el criteri d’accés als habitatges. Tampoc s’ha concretat d’on sortiran els 14 pisos compromesos, denuncien.

Del llistat de sis compromisos presos pel govern només s’ha donat compliment a part del primer, és a dir, donar resposta als casos d’emergència habitacional que hi havia sobre la taula. L’Ajuntament ha facilitat un pis de Promusa a Abdeslam i la seva família, el desnonament dels quals va aturar el Sindicat de Llogaters en dues ocasions. En canvi, lamenten, el cas de Tayed encara no ha estat respost.

Dels incompliments restants expliquen que no s’ha activat l’oficina d’assessorament als llogaters –“que no hauria de ser amagada sinó ser cèntrica i accessibleˮ–, no s’ha impulsat la campanya d’assessorament de serveis socials i problemàtiques relacionades amb el lloguer –“que hauria de ser desestigmatitzadora per fer veure que els serveis socials són transversalsˮ–, no s’ha activat el protocol d’avís de desnonaments amb la participació de les entitats i que permetria saber les execucions previstes –“s’ha de tenir en compte el Sindicat per la capacitat de pressió social per aturar els desnonaments quan s’han esgotat la resta de viesˮ– i no s’ha posat en marxa el Consell de l’Habitatge com l’òrgan de debat i participació d’entitats veïnals, de l’economia social, educatives i de la sindicatura de greuges per dibuixar el full de ruta a seguir en matèria d’habitatge.

El Sindicat ha donat a conèixer el grau de compliment d’aquests acords en roda de premsa i sense haver parlat prèviament amb el govern ja que, tal com van explicar just després de la trobada amb l’alcaldia, la pilota era sobre la teulada de l’Ajuntament, en tant que les propostes i següents trobades havien de néixer de la institució. “Ens fa pensar que va ser un anunci precipitatˮ, denuncia Mariona Sòria, membre del col·lectiu. Tot i així, reconeixen que les darreres mesures suposen de més temps de preparació , el que no significa que no facin seguiment de la implementació.

Tots els òrgans i accions proposats en la trobada es diferencien de l’Observatori de l’Habitatge, un òrgan creat pel govern durant aquest mandat i que, segons denuncien, ha estat fallit perquè de moment no ha facilitat cap dada per a la reflexió: “Tenir dades està bé però no crec que tornin a repetir el format del govern fent explicacions i la gent fent de públicˮ. El Consell, defensen, hauria de ser un espai de trobada d’entitats i associacions que permetin plantejar el camí a seguir en habitatge així com detectar necessitats: “Necessitem les entitats perquè posin sobre la taula les alternativesˮ.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article