El procés com a presa de consciència en el consum: Sant Cugat celebrarà la primera Fira de Consum Compromès

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La politització de milers de persones en l’eix nacional ha portat lligada una gradual presa de consciència pel que fa el consum en evidenciar-se que el poder d’un estat supera amb escreix l’estructura política i s’endinsa de ple en un seguit d’empreses que condicionen els moviments polítics i econòmics de tot el país. Per a les persones que s’han decidit per la sobirania de Catalunya això s’ha traduït en la preocupació pel consum que realitzen amb la voluntat d’allunyar-se de les grans companyies de l’Ibex i altres empreses que representen la branca privada del poder polític.

És una crida que fa anys que realitza des de la base l’economia social i solidària, construint l’alternativa que a poc a poc s’ha implementat al territori fins ser un espai de consum real en molts sectors. El cooperativisme viu un moment dolç a Catalunya. Tots dos factors han animat a Òmnium Cultural a organitzar la primera Fira de Consum Compromès de la mà de Sant Cugat per la Independència (la branca santcugatenca de l’ANC), l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) de Sant Cugat, la Xarxa local d’Economia Solidària (XES) i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

La Fira segueix el model que es va fer a Manresa –allà com a Fira de Consum Republicà–, on es va aconseguir 600 canvis de companyia. La mostra santcugatenca se centra en els consums estratègics com l’energia, les comunicacions, la mobilitat, les assegurances i les finances. Se celebrarà el proper 6 de desembre des de les 10 del matí fins a les 8 del vepre al PAV1 de la rambla del Celler. Hi acudiran, segons Lluís Bonet, coordinador local d’Òmnium, prop de 15 empreses i, a més, a través de l’Ateneu Cooperatiu i Cal Temerari, de la mà de la cooperativa Opcions, es podran fer canvis de contracte a altres empreses de l’economia social que no podran acudir a la fira com ara la financera Coop57.

Les empreses que s’han convidat a la mostra segueixen criteris de democràcia interna, compromís social i mediambiental, en contra dels oligopolis i amb valors de catalanitat. Per fer el canvi de contracte caldrà acudir amb la darrera factura del servei que es desitja donar de baixa, el DNI, un compte bancari i l’adreça de correu electrònic. Els organitzadors treballen en un espai de reprografia per si algun dels visitants desitges imprimir algun document per fer el canvi.

Així mateix, l’espai tindrà una zona d’acollida d’infants, un taller amb material reciclable, un servei d’acompanyament als visitants, una zona de barra i un escenari central en què es faran xerrades relacionades amb el consum des d’una perspectiva estratègica i social. Entre d’altres, hi acudirà Arcadi Oliveres. Tota la fira va en la línia de la campanya de consum estratègic engegada per l’ANC a nivell nacional i que també té parada local amb una conferència de Jordi Roset el proper 28 de novembre a les set de la tarda a la Casa de Cultura.

“Cal induir la consciència dels ciutadans com a consumidorsˮ, defensa Bonet, que defensa la Fira com un espai d’assessorament honest, transparent i sense precipitacions. Francesc Salvador, de l’ANC local, també defensa la Fira i l’emmarca en la campanya de consum estratègic i, especialment, el llançament d’un lloc web a mode de directori d’empreses per unir consumidors i serveis. Susanna Zaragoza, de l’ADIC, defensa que és important donar informació a la ciutadania perquè pugui canviar els hàbits de consum tenint en compte criteris ètics.

Finalment, pel que fa a la vessant de l’economia social, Pau Nadal, de la XES i l’Ateneu Cooperatiu, explica que ambdues entitats sintonitzen amb la proposta ja que és arrelada al territori. Defensa que a Sant Cugat hi ha una xarxa d’economia social incipient però important i per això acudiran a la Fira, també amb la perspectiva d’habitatge cooperatiu –amb Arqbag– entenent que és un dels temes centrals de l’actualitat municipal. La Fira també té el suport de l’ANJI, les joventuts de l’ANC, representades a la roda de premsa en què s’ha donat conèixer la proposta per Paula Castro.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article