La vaga educativa buida les aules però no aconsegueix un seguiment ampli entre el professorat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Manifestació a Barcelona. Foto: USTEC (Twitter)

Més d’un 70% de l’alumnat de l’Escola d’Art i de l’Escola de Música s’han sumat a la convocatòria de vaga educativa durant el matí del 29 de novembre mentre encara no s’han facilitat dades territorialitzades del seguiment als centres no municipals. Mentrestant, un 20% del professorat dels centres dependents del Departament d’Ensenyament (escoles, instituts i universitats) de la zona de Sant Cugat han secundat la convocatòria durant el matí, segons les dades provisionals que facilita Marta Mata, la delegada de la USTEC (Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya), el sindicat majoritari entre el professorat. L’Ajuntament explica que cap mestre de les escoles bressol s’ha sumat a la convocatòria mentre a l’Escola d’Art el suport arriba a un 7%.

Aquesta és una convocatòria impulsada a nivell professional per la USTEC-STEs (IAC), la CGT i l’ASPEPC-SPS i amb el suport en la convocatòria de mobilització a Barcelona del Sindicat de Professors de Secundària, la Intersindical CSC i, coincidint amb la vaga en sanitat, de Rebel·lió Atenció Primària. Ni UGT ni CCOO es van sumar a la convocatòria i en tenen prevista una de nova per al 12 de desembre. Aquest és el motiu que apunta Mata davant la baixa participació entre el professorat: “Hi ha gent molesta perquè ens cal unitat d’accióˮ. La representant de la USTEC defensa que la seva crida principal és per revertir les retallades, una petició que és gairebé unànime entre el professorat.

Miquel González, representant de la CGT al Vallès Occidental, també creu que la convocatòria dels dos altres grans sindicats pot haver afectat a la mobilització d’avui i es mostra sorprès perquè, diu, tenen molts punts en comú. Aquesta tarda es trobaran els tres sindicats convocants a la Universitat de Barcelona per fer una valoració conjunta i definir properes accions a realitzar aprofitant l’inici dels tràmits parlamentaris per tirar endavant els pressupostos catalans del 2019. Tot i la baixa participació, diu que la mitjana a nivell de Catalunya deu situar-se al voltant del 30% i que la clau està en seguir enganxant el professorat en la lluita. “La mobilització ha estat important perquè la via Laietana, compartint espai estudiants i professorat s’ha desbordatˮ, clou.

La convocatòria planteja un decàleg d’accions: restablir l’horari lectiu previ a les retallades, retornar a l’horari de permanència del professorat de secundària, reduir les ràtios a un màxim de 22 alumnes a primària i de 27 a secundària, convertir els terços de jornada en mitges jornades, incrementar el personal de suport a la docència per atendre la diversitat, recuperar la reducció de les dues hores per al personal major de 55 anys, recuperar el poder adquisitiu precrisi, consolidar els llocs de treball del personal interí, mantenir la Formació Professional pública vinculada al Departament d’Ensenyament i retirar el decret de plantilles que permet que part del personal dels centres educatius públics sigui escollit per la direcció.

A nivell local no hi ha hagut cap acció concreta però la convocatòria ha rebut el suport de la Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA) i de la plataforma SOS Migdia a través de les xarxes socials. Totes dues entitats han estat immerses en el debat sobre l’esborrany de decret de menjadors plantejat pel Departament i que, temen, suposa un retrocés cap a la mercantilització del servei, a més de no considerar-se realment part del programa educatiu. La reivindicació educativa, així com la del funcionariat –amb una aturada parcial– i la sanitat, arriba a les portes del debat pressupostari a nivell català.

Abans de la convocatòria l’Ajuntament havia decretat serveis mínims als centres educatius municipals amb un directiu i un terç de la plantilla per a l’Escola de Música, l’Escola d’Art i el Taller Triangle, una persona de l’equip al professorat del Programa de Formació i Inserció i l’equip directiu i un terç de la plantilla a les escoles bressol. En els centres de la Generalitat, s’havia prefixat un docent per cada quatre aules d’infantil i primària, un professor per cada tres unitats d’educació especial, un membre de l’equip directiu de cada centre, un terç del personal de les llars d’infants i un terç dels monitors de menjadors i activitats complementàries.

La convocatòria coincideix amb l’anunci d’aturades de dues hores del sector públic de la Generalitat, convocades per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical-CSC. Alhora, segueix la vaga de l’atenció primària que a les 10 del matí de dijous, el tercer dia de convocatòria, ha estat secundada per un 60% del personal de l’atenció primària de la Mútua Terrassa, en què s’inclouen els CAPs de la ciutat, i un 22% del de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, l’hospital de referència de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article