ERC reivindica l’agenda social i la República en l’inici de la cursa electoral

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Encara sense saber quina serà la fórmula de la candidatura –si es presentaran sols o, com al 2015, amb Moviment d’Esquerres–, l’agrupació local d’ERC ha sortit al carrer per presentar la seva candidata, Mireia Ingla. En un acte realitzat dissabte al migdia a plaça Barcelona i amb l’assistència del president del Parlament, Roger Torrent, els republicans han reivindicat els comicis municipals del maig com un altre moment en què demostrar la força de l’independentisme i fer passos cap a la República catalana. Així mateix, Ingla ha repassat diversos temes de l’agenda social que marquen avui dia l’agenda política de la ciutat, entre els quals destaca l’habitatge.

Els republicans han posat en valor el procés participatiu Idees per Sant Cugat que han posat en marxa amb la voluntat de definir el programa electoral. Tot i així, la seva candidata ha dibuixat els temes clau: l’habitatge, les polítiques socials, les realitats diverses en funció dels barris –reivindicacions històriques al Monestir - Sant Francesc, necessitat de serveis als nous, millor connectivitat als perifèrics...–, la mobilitat sostenible, el suport al comerç de proximitat, l’augment de places a les escoles bressol públiques, les polítiques de joventut, la convivència i la transparència.

“Som una ciutat amb els recursos suficients per fer-hi frontˮ, reivindica Ingla, que també acusa el govern de cansament i manca d’idees: “Ens cal un projecte comú fet amb la gentˮ. Els republicans reivindiquen la proximitat amb la gent com a clau de l’èxit, reconeixent la tasca feta per les entitats i amb esment directe al Sindicat de Llogaters i la Plataforma de Pensionistes, el coordinador de la qual, Josep Maria Bové, li ha entregat el llistat de reivindicacions del col·lectiu just abans de començar l’acte. “Són preocupacions que hem de resoldre conjuntament, estenent ponts a la ciutadaniaˮ, ha reivindicat.

El Jovent Republicà –les antigues JERC–, representat a l’acte per Alba Gordó, també ha posat especial atenció a les polítiques d’habitatge davant un model de ciutat que, diuen, obliga el jovent a marxar a altres municipis. També han posat en valor la tasca que han realitzat per aconseguir el compromís del govern per tenir una sala polivalent després de l’experiència fallida de l’Hoboken així com pel protocol contra les agressions masclistes en espais d’oci i el manteniment del servei d’FGC nocturn durant la Festa Major.

Reconeixement a Romeva, la resta de presos i camí cap a la República

Gran part de l’acte de presentació d’Ingla com a candidata ha estat marxat pel context nacional. A sobre de l’escenari una fotografia del santcugatenc Raül Romeva així com un llaç groc a una cadira han servit per evidenciar que a la plaça Barcelona ha faltat una persona. La seva parella, Diana Riba, ha agraït el suport de la ciutadania i de l’entorn social que fa de coixí a la seva família. També ha llegit una carta que Romeva ha enviat des de la presó de Lledoners qualificant d’importants les eleccions del maig.

Després d’un llarg aplaudiment de solidaritat amb el company santcugatenc pres, Ingla també ha recordat cadascuna de les persones preses i exiliades arran del procés judicial obert al voltant del procés independentista. El reconeixement ha arribat just el dia que Jordi Sánchez i Jordi Turull han iniciat una vaga de fam a la presó, una acció que ha estat reconeguda i respectada pel president del Parlament, que també ha explicat que en el viatge de la setmana vinent a Brussel·les farà tot el possible per guanyar suports internacionals alhora que es reunirà amb el president Carles Puigdemont per parlar de la situació política actual.

Torrent ha posat en valor la seva tasca com a alcalde de Sarrià de Ter i ha assegurat que, en clau local i nacional, cal acollir al projecte polític d’ERC aquelles persones que tenen dubtes en l’eix nacional. Si l’objectiu és fer créixer els suports a l’independentisme, assegura, cal apropar-se a les persones que consideren que Catalunya no ha de ser una república: “Ser més és imprescindible per guanyar i d’on penseu que sumarem? De la discussió entre forces independentistes segur que noˮ. Per això ha reivindicat que cal valorar més “qui fa més independentistesˮ que “qui és més independentistaˮ.

En aquest sentit, considera que el camí cap al creixement del sobiranisme no pot anar de la mà d’una reivindicació nacionalista que es limiti als símbols sinó que ha de tenir com a element principal la causa social: “És la lluita pels drets socials la que ens portarà a la República i no al revésˮ. Això, diu, comença pels ajuntaments, on s’ha de governar pensant en el país que es desitja i explicant “més i millorˮ com ha de ser la República catalana. Només així, considera, es pot avançar cap a un independentisme que vulgui guanyar, “no el de la República de 10 segons o d’un dia, sinó per a sempreˮ.

La cursa electoral

ERC va iniciar el camí cap a les eleccions municipals del maig just un anys abans dels comicis, quan l’agrupació local va decidir que Ingla tornés a encapçalar la candidatura després que només ella es presentés com a precandidata. Al tancament del passat curs polític ja van avançar que aquesta tardor seria clau en la configuració de la candidatura i a l’octubre van posar en marxa el procés participatiu per definir el programa, encara a l’espera de si repetien aliança electoral amb MES.

L’aliança d’ERC-MES al 2015 va aconseguir retornar els republicans al Ple amb tres regidors i 4.100 vots (un 11,21%, 6,33 punts més que al 2011). Des de llavors, han mantingut una lògica fluctuant en les diferents eleccions celebrades, aconseguint al juny del 2016 esdevenir primera força a les eleccions estatals amb un 21,05% dels vots, poc menys d’un punt per sobre de Convergència. En els darrers comicis, les catalanes del 21 de desembre, van aconseguir un 20,82% dels vots, esdevenint tercera força per darrere de Junts per Catalunya i Ciutadans.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article