L’alternativa a les multinacionals i grans empreses creix a la Fira de Consum Compromès

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Milers de persones han acudit dijous dijous al pavelló 1 de la rambla del Celler per informar-se de les alternatives de consum. La primera Fira de Consum Compromès, coorganitzada per Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, la Xarxa local d’Economia Solidària (XES) i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, ha resultat ser tot un èxit amb un constant anar i venir de persones, moltes de les quals s’han informat de les alternatives de consum i moltes d’altres que han canviat els seus contractes a empreses que introdueixen en el seu ideari valors de catalanitat, respecte al medi ambient i a les persones.

L’economia social i solidària ha estat ben present a la mostra amb vuit estands diferents: Som Energia (elèctrica), Cooperativa Catalana de Serveis Financers (finances), Arqbag (arquitectura i habitatge), Mensakas (transport), l’Ateneu Cooperatiu, la XES, Cal Temerari (representant també a la cooperativa de finances Coop57) i Opcions, cooperativa de segon grau que ha representat Som Connexió (telecomunicacions), Arç (assegurances) i Som Mobilitat (mobilitat). També han participat sis altres empreses de subministraments i serveis amb iniciatives de responsabilitat social corporativa.

Jaume Angerri, membre de la junta d’Òmnium i un dels impulsors de la mostra, ha explicat, quan encara no tenia dades de participació, que la proposta ha resultat un èxit ja que hi ha estands que han acumulat cues, en alguns casos excessives però demostrant la preocupació de la ciutadania per un canvi de model que deixi de banda grans companyies que tenen lligams amb el poder i pràctiques pejoratives per al benestar social. Aquesta iniciativa ha anat acompanyada de la visibilització de les lluites d’Òmnium, ADIC i l’ANC en l’eix nacional. De fet, l’ANC emmarca la participació en la fira en la seva campanya de consum estratègic.

La jornada ha estat acompanyada de la presentació d’iniciatives, entre elles el Grup d’Estalvi Local, que, nascut a Cal Temerari, permet finançar petits projectes gràcies a les aportacions individuals de les persones implicades. També hi ha hagut debats sobre el propi model econòmic, com el que ha ajuntat l’economista Arcadi Oliveres i el membre de la Cooperativa Catalana de Serveis Financers Joan Olivé, que han defensat un consum que tingui en compte l’origen i efectes sobre l’entorn social i ambiental. Mentre Oliveres ha fet un repàs a algunes pràctiques nocives d’algunes entitats pel que fa al negoci de l’armament o el respecte als drets laborals, Olivé ha explicat la seva empresa com un fil d’esperança després de la desaparició de les caixes d’estalvi.

La Fira s’ha allargat durant gairebé tot el dia i ha aprofitat la jornada no laboral en motiu del dia de la Constitució per tal d’atreure més persones interessades. Angerri ha posat en valor la feina feta per totes les persones implicades en la preparació de la fira, que ha suposat també adaptar el pavelló per a un únic dia. La jornada ha acabat, segons l'organització, amb 3.224 visitants, 712 accions comercials i 221 altes de serveis.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article