Julià Mestieri: “Cal Temerari celebrarà una pre-inauguració el 20 de juny exclusiva per a socis”

per Miquel Margalef

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El membre impulsor del projecte santcugatenc va visitar dimecres Ràdio Floresta al programa Punt i a Part per explicar en profunditat què és Cal Temerari i quina és la raó de la seva existència. En l’entrevista Julià Mestieri també va explicar què és l’objecció fiscal a la despesa militar, com es finança el projecte i per què van escollir l’habitatge del carrer de Plana de l’Hospital 23.

Sou un col·lectiu que neix amb l’objectiu de recuperar l’espai de Cal Temerari. Recuperar aquest espai què implica?

Molta feina, implica unes obres per tal de donar-li un nou aire per l’ús que nosaltres li volem donar ara. Recordem que Cal Temerari era una antiga casa de pagès del Sant Cugat antic i que després ha passat per la mà de molts altres llogaters que també hi han aplicat diverses reformes. Per tant, també ha suposat un pla de reforma, molts tràmits i la demanda d’un crèdit a COOP57. També ha suposat impulsar tots els projectes que englobarà Cal Temerari, ha suposat conèixer gent nova i constituir un nou col·lectiu. De moment estem molt satisfets per la feina feta.

Per qui no ho conegui, que és COOP57?

És una cooperativa de crèdit on la gent s’agrupa per ajuntar els seus estalvis per finançar projectes socials. A nosaltres ens han finançat 150 mil euros dels quals 120 han estat destinats a realitzar les obres de remodelació de l’habitatge.

Per demanar aquest crèdit cal tenir un aval que serveixi al banc com a resposta en cas que no complíssiu amb els terminis establerts. Per recollir aquest aval vàreu demanar a la gent que us ajudés econòmicament i la resposta va ser massiva. Com ho valoreu?

La resposta de la gent va ser molt bona. Segons ens va dir COOP57 la quantitat que ens donava la gent per avalar el projecte estava per sobre de la mitjana del que ells acostumaven a gestionar. Els avals de COOP75, cal dir, que no és un aval econòmic pròpiament dit sinó que són avals socials. Això vol dir que cada avalador escriu una carta explicant que el projecte és de confiança, i en cas de que no es pugui pagar el crèdit, respon amb una quantitat determinada. Sumant totes les aportacions aconsegueixes reunir la quantitat exacta que vols que et donin amb el crèdit. D’aquests 140 mil euros que t’acabo de dir que tenim en crèdit, hem aconseguit un aval de 201 mil euros. Vam acceptar la totalitat dels avals tot i que no vam incrementar el crèdit. El fet que hi hagi més avals provoca que en l’hipotètic cas que els avaladors haguessin de respondre la responsabilitat que pertoca a cadascun d’ells es redueix.

Com us expliqueu que de demanar 140 mil euros arribeu als 201 mil i encara hagueu de dir a la gent no us enviïn més avals? Quin és el secret?

La veritat és que ens anem trobant amb respostes massives en gairebé tot el que fem. El secret de l’èxit de Cal Temerari és que la gent reconeix que és necessari un espai com el que volem impulsar nosaltres. Només era necessari que algú es tirés de cap a la piscina i es posés a muntar-ho tot. És comença a crear la sensació que Sant Cugat no és la ciutat pija ni la ciutat morta que ens diuen que és. És una ciutat en la que hi ha vida però tothom que fa vida li mancava aquest espai per trobar-se. Hem aconseguit que tota aquesta gent s’identifiqui a la perfecció amb Cal Temerari.

Quin és l’objectiu que té Cal Temerari?

Més enllà de recuperar la casa i d’obrir un nou espai, l’objectiu és que tot el conjunt de la població que cregui que calia un nou espai s’identifiqui amb nosaltres. El que volem es crear un espai per les sinergies i que aquestes serveixin per construir una alternativa social.

Per què decidiu establir el vostre projecte justament en aquesta antiga casa del Carrer de la Plana del Hospital 23?

Cal Temerari és la típica idea de conversa de bar on ens en vam adonar que faltava alguna cosa com la nostra. D’aquesta manera vam començar a mirar el preu de les cases i ens sorgien projectes inabastables. De fet, el projecte previ al que finalment hem dut a terme rondava el milió d’euros. La zona centre de Sant Cugat té el metre quadrat al mateix preu que Passeig de Gràcia, és a dir, ens estem plantejant fer un casal popular al mig de Passeig de Gràcia. Aquesta és per tant una de les principals raons que ens ha fet instal·lar el projecte final a Cal Temerari, vam veure l’oportunitat de poder-ho pagar i no la vam deixar escapar.

Qui forma part d’aquesta colla d’amics que tira endavant el projecte promotor?

És una assemblea de gent molt diversa, tot i que la majoria som sospitosos habituals del poble. Tenim gent que ve del Club Muntanyenc, de caus i esplais, de cooperatives de consum, músics, gent preocupada pel medi ambient, gent que lluita per la igualtat de gènere etc. Vam aixecar la bandera i es va anar sumant gent al projecte.

El vostre projecte pretén vetllar i potenciar la cultura popular, promoure la generació d’oci, fomentar el teixit associatiu de Sant Cugat etc. Com ho voleu fer realitat?

És una bona pregunta. (Riu). Cal Temerari es defineix com un projecte de transformació social, en clau progressista i igualitari. Per tal de treballar per tot això ens plantegem sis eixos claus: Igualtat de gènere, la sostenibilitat, l’economia social i solidaria, la contracultura, el suport mutu i la intervenció comunitària.

Dins d’aquests eixos també hi concorda l’obertura d’una taberna als baixos, entenent que és un negoci i que pot ser no respecte l’economia social?

Com a premissa prèvia qui gestionarà aquesta taverna serà una cooperativa de treball, de la mateixa manera que les obres de rehabilitació i el projecte arquitectònic són feines que també estan realitzades per cooperatives. Per tant encaixa perfectament amb l’eix d’economia social i solidaria. Una altra raó que ens impulsa a habilitar una taverna és la cultura mediterrània. Vivim en un país on la gent es troba en bars i en espais gastronòmics i aquest es converteixen en espais de socialització claus. És per tant el millor lloc perquè sorgeixin les sinergies que abans et comentava.

Us organitzeu com a associació. Teniu la intenció de constituir-vos com a cooperativa?

No. El paraigües de Cal Temerari és una associació i així ens quedarem. Tot i això, tots els projectes de treball que sorgeixin volem que siguin cooperatives.

Aleshores dins de Cal Temerari també hi trobarem altres organitzacions?

Exacte. Quantes més millor, tot i que també prioritzarem la qualitat. L’objectiu és tenir un espai de reunió per aquelles cooperatives o associacions que vulguin venir. Fins i tot, les formacions polítiques que respectin els 6 punts fonamentals amb els quals ens basem també tindran un espai al nostre local.

Ara mateix quins partits polítics respectarien i potenciarien els sis eixos que vosaltres defenseu?

Que s’hagin interessat hi ha Podemos i la CUP. Aquest últim té un múscul econòmic que fa més viable la possibilitat de que puguin venir. Però tots dos seran benvinguts.

Cal Temerari com a associació, a part del crèdit que vau demanar a COOP57, com es finança?

El tema del finançament es força complicat ja que és un projecte que mensualment necessita entre 4.000 i 5.000 euros per mantenir-se. Com que volem ser autònoms i no dependre de cap entitat bancària, el finançament fix i mensual dependrà bàsicament dels socis i sòcies de l’entitat. També rebrem finançament d’aquelles organitzacions que vulguin tenir un espai, llogar material, estar al viver de cooperatives, a través de la taberna i de la cuina d’ús social que la gent podrà llogar. 

El paper del soci i sòcia és fonamental.

Per descomptat. Tothom es pot fer soci/a de l’entitat pagant una quota mensual que pot anar de 5 a 50 euros al mes. Té dret a vot i té altres avantatges afegides com per exemple, descomptes en activitats que realitzarem o l’exclusivitat en algunes d’aquestes activitats. El soci/a decideix el seu grau de vinculació amb el projecte: des d’una simple aportació econòmica a una implicació total amb el projecte.

De quants metres quadrats estem parlant?

Estem parlant de 360 m2. Hi ha dos sales de reunions, una sala d’actes per a 60 persones, dos despatxos, l’espai gastronòmic, una terrassa coberta i una altra descoberta, la cuina, un espai diàfan i tres lavabos.

Una de les iniciatives que ara mateix teniu entre mans és convidar a tots els santcugatencs a fer objecció fiscal a la despesa militar. Això vol dir que de manera reivindicativa el contribuent fa saber a l’Estat que no vol destinar una part de la seva declaració a la despesa militar i que, a canvi, la destina a una entitat, en aquest cas la vostra. Com es pot realitzar aquest objecció?

Doncs com molt bé has explicat en el moment en que tots nosaltres paguem una part dels nostres impostos en la declaració, l’Estat, de manera unilateral, destina una part d’aquesta a la despesa militar. La nostra iniciativa consisteix en conscienciar a la gent que l’Estat destina una part dels impostos de tots a preparar i fer la guerra.

Per tal de fer-ho només cal que en el moment de fer la declaració cada contribuent que vulgui extregui una quantitat determinada i ho destini a un altre col·lectiu. A més, cal que s’adjunti una carta explicant els motiu i un comprovant que atorgui que la quantitat no ha estat evadida.

Per tant, només es un gest reivindicatiu ja que l’Estat continuarà destinant una part de la declaració a la despesa militar?

Exactament. L’Estat no reconeix l’objecció fiscal. El que si és cert és que pagaràs menys perquè faràs un acte de desobediència, però igualment no es reduirà la partida destinada a fer la guerra. És una acció simbòlica, política i de desobediència.

Si mica en mica aquesta campanya creix i es va fent massiva pot arribar a replantejar aquets model i que aparegui una casella a la renda que et permeti que tu no destinis cap partida a l’exèrcit.

Vosaltres realitzeu tallers pràctics per explicar com es fa l’objecció fiscal a la despesa militar?

Sí. Entenem que a la gent li fa un cert respecte, i fins i tot por, el moment de fer la declaració de la renda. Per tant, quedem un dia per fer-ho tots junts i solucionar tots els dubtes que puguin anar sorgint. Encara en farem dos més, el dia 12 i el dia 20 a dos quarts de set de la tarda a la Casa de Cultura.

Quin dia Cal Temerari estarà obert al públic?

Encara no ho podem determinar perquè depenem encara de temes de papers i de llicències, esperem que sigui aquest mes. El que si que puc avançar és que el dia 20 es celebrarà una assemblea extraordinària de socis i després hi haurà una pre-inauguració amb la presentació de l’espai, música de petit format i un tast que ha preparat la gent de l’espai gastronòmic. Això sí, és exclusiu per a socis. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article