La Floresta es prepara per al centenari del barri

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Diumenge a les 11h. es farà la primera activitat del centenari de la Floresta, una passejada guiada pels orígens del barri. Durant el 2019 se celebrarà així els 100 anys de la creació de la primera associació veïnal florestana, el 4 de gener del 1919. Es tracta de xerrades, exposicions, passejades, teatre, un documental i altres activitats organitzades des de la Comissió del Centenari del Consell de Barri de la Floresta.

La comissió ha aprofitat la darrera reunió del Consell de Barri abans d’acabar l’any per donar a conèixer algunes de les iniciatives, presentar la pancarta que anuncia el centenari i, sobretot, mostrar a la ciutadania el cartell i el logotip que s’han elaborat per a l’efemèride. El cartell, que ja circula a les xarxes anunciant la primera de les activitats, ha estat elaborat per Josep Pla-Narbona, dissenyador gràfic, pintor, dibuixant i escultor veí de la Floresta amb la col·laboració de Toni Ricart, dissenyador gràfic i fotògraf també florestà.

El disseny en basa en un esbós del propi Pla-Narbona que ha estat ampliat i modificat fins convertir-lo en el cartell del centenari. L’artista ha defensat que l’obra transmet perfectament què és la Floresta, envoltada de bosc frondós. Al peu de l’arbre, l’element central del cartell, hi ha un pit-roig. Aquest ocell ha estat extret i adaptat per crear la icona del centenari.

De la mà de la Comissió Educativa del Consell de Barri s’ha elaborat també una llegenda per explicar els orígens del barri als més petits. Es presentarà el 23 de març a la plaça de l’Estació. Si bé, el gran acte del centenari serà el 26 de gener a les 12 del migdia a la seu de l’Associació de Propietaris i Veïns de la Floersta-Pearson, lloc on es commemorarà el centenari de la fundació de la primera entitat veïnal.

El barri clava les seves arrels en la burgesia catalana d’ara fa un segle. La Floresta llavors era una colònia d’estiueig que va anar creixent amb l’abandó de l’activitat agrícola i l’arribada del ferrocarril l’any 1917. En el centenari es vol posar en valor que el barri s’ha fet a ell mateix, començant per la construcció de l’estació i passant per la reivindicació i força de les entitats dels darrers anys. La Comissió del Centenari ha creat un lloc web on es recullen totes les activitats.

Un Consell de Barri d’informació de les comissions

A banda de la presentació del centenari, la darrera trobada del Consell de Barri de la Floresta ha servit per repassar alguns dels punts de treball de les comissions i l’òrgan en si. D’aquesta manera, la Comissió de Cultura (el Senglar Cultural) ha explicat que, al marge dels actes del centenari, ja es preparen les activitats de Nadal, amb el Cagatió i Quinto infantil el proper dia 15 i el Quinto de la Floresta el dia 21. La cavalcada de Reis i Reines d’Orient d’enguany incorpora la possibilitat que els veïns facin carrosses per participar-hi al recorregut. De moment només s’han inscrit dones per fer de Reines.

Pel que fa a les comissions, l’altra gran novetat és que ja s’han enllestit les eines paral·leles al protocol contra les agressions masclistes impulsat per la Comissió d’Igualtat. Han creat un protocol més pedagògic, infografies a col·locar als locals (una per a víctimes i una per al personal), un logotip de la comissió i una guia de formació a entitats i comerços. A banda d’acudir a la comissió i advertir d’agressions als comerços, les víctimes també disposaran d’una bústia per fer les denúncies.

El Consell segueix treballant en assumptes com l’estudi de mobilitat, els problemes d’entrega del correu postal i l’arrencada del procés participatiu per decidir el destí dels diners de lliure disposició de l’any vinent –des d’avui es poden presentar propostes–. L’Ajuntament a fet enrere la proposta del consell d’infants de fer un pas de vianants en 3D al camí escolar ja que, argumenten, no és segur per a la circulació. Les properes reunions del Consell seran el 23 de gener, per tractar els diners de lliure disposició, i el 20 de febrer, amb convocatòria ordinària.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article