Mocions del Ple de desembre: gestió de l’aigua, autobusos a la plaça Lluís Millet i emergència habitacional

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Al Ple de desembre s’han debatut 11 mocions, dues de quals eren institucionals. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Acord per millorar l’atenció a la gent gran

En forma de moció institucional proposada inicialment per ICV-EUiA, el Ple de desembre ha aprovat cedir a la Generalitat un terreny públic de Volpelleres per fer la segona residència de gent gran, fer una sessió monogràfica conjunta del govern i l’oposició per accedir a les dades referents a la gent gran, promoure mesures d’envelliment actiu, estudiar la incorporació de serveis d’odontologia, podologia i similars als serveis socials, mantenir la col·laboració amb entitats que atenen casos de soledat no volguda i organitzar xerrades informatives als barris.

Compromís per no externalitzar el servei de l’aigua fins que es pronunciï la comissió que n’estudia la remunicipalització

A proposta inicial de la CUP-PC, el Ple de desembre ha aprovat en forma de moció institucional encarregar a un organisme públic un estudi sobre la viabilitat d’internalitzar a l’Ajuntament el servei d’abastament d’aigua i, al mateix temps, no licitar ni elaborar els precs del possible concurs públic fins que la comissió política que n’estudia la remunicipalització no s’hagi pronunciat en base a les dades de l’estudi. L’afer arriba després que el govern anunciés la seva intenció d’externalitzar el servei durant vuit anys més.

Rebuig a la venda d’armes a l’Aràbia Saudita

Els grups proposants i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la moció d’ICV-EUiA, PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES i PSC a proposta d’Aministia Internacional, Fundipau, Greenpeace i Oxfam Intermón per instar al govern espanyol a suspendre la venda d’armes i denegar autoritzacions de transferències a l’Aràbia Saudita per la seva implicació en la guerra al Iemen, qualificada per l’ONU com la catàstrofe humanitària més gran de l’actualitat amb més de 6.000 civils morts i 22 milions de persones necessitades d’ajuda humanitària.

Acord per reubicar la parada d’autobús de la plaça Lluís Millet

Els grups proposants, Ciutadans, ERC-MES, PP i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la proposta del PSC i PDECAT-Demòcrates per canviar la ubicació de la parada d’autobusos de la plaça Lluís Millet per fer que els vehicles no hagin de creuar la plaça. S’ha de buscar bona connectivitat amb l’estació de Ferrocarrils. Quan s’implementi la mesura, l’Ajuntament haurà de comunicar-ho a la població pels possibles canvis de recorregut de les línies afectades.

El Ple no condemna l’acció d’Arran al domicili del jutge Llarena

Només els grups proposants i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han votat a favor de la proposta de Ciutadans i el PP per rebutjar l’acció d’Arran –que va llençar pintura al portal– al domicili del jutge Llarena a Sant Cugat. Així mateix, demanaven donar suport i respecte als jutges i magistrats que treballen a Catalunya i mantenir una denúncia pública, suport i solidaritat amb totes les persones intimidades o atacades per motius ideològics a la ciutat.

Suport a la vaga de fam de Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn

Els grups proposants, ICV-EUiA i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la proposta de PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per donar suport a la vega de fam encetada per Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, així com “donar suport a totes les accions judicials impulsades pels nostres presos polítics per tal d’aconseguir que es revisi una presó provisional totalment injustaˮ. Finalment, també es demana al Tribunal Constitucional la resolució dels recursos d’empara presentats pels presos.

L’Ajuntament demanarà a l’AMB el pagament de l’expropiació de zones verdes

El grup proposant, PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, ICV-EUiA, PP i el regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) han votat a favor de la proposta de la CUP-PC per demanar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que es fes càrrec de les expropiacions de zones verdes vinculades a la distribució urbanística marcada als anys 70 a l’àmbit metropolità i que sobrecarregada municipis com Sant Cugat de zones verdes que, si eren de propietat privada, podrien ser expropiades. A Sant Cugat, segons els cupaires, la despesa en aquest concepte entre el 2010 i el 2018 ha estat de 52,4 milions d’euros.

Compromís per prendre mesures contra el VIH i la Sida

Tots els partits tret del PP (excepte algun punt concret) han votat a favor de la moció d’ERC-MES per prendre diverses mesures en la lluita contra la Sida. Es preveu col·locar el llaç vermell a l’Ajuntament cada 1 de desembre, reforçar les accions i programes d’educació sexual als centres de secundària, fomentar l’ús del preservatiu, que l’Ajuntament s’adhereixi a la declaració de París per acabar amb el VIH al 2030, fer polítiques i estratègies per lluitar contra el VIH a nivell local, impulsar amb la Generalitat el Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, introduir l’1 de març com a Dia per la Zero Discriminació a les diades commemoratives del municipi i col·laborar amb entitats del sector.

Debat sobre el protocol d’emergència habitacional

ERC-MES ha presentat una moció perquè el govern prengui el compromís d’informar els grups municipals dels casos de desnonament o risc de desnonament a la ciutat i, així mateix, iniciï l’elaboració d’un Protocol d’emergència habitacional que inclogui la recerca sistemàtica i detecció casos d’emergència, eines de suport preventives com assessorament i ajuts econòmics, agents negociadors i mediadors a disposició en cas de necessitat i planificació que garanteixi el reallotjament immediat. Hauria d’estar enllestit abans del maig del 2019. La proposta tenia esmenes de PDECAT-Demòcrates per no parlar explícitament d’informar de casos de desnonaments sinó per mantenir comunicació prioritària amb els grups així com per eliminar el protocol en si per donar cabuda als ja existents i futurs. Finalment s’ha acceptat que no hi hagi protocol específic sinó que s’informi dels mecanismes ja existents. Amb les esmenes del PDECAT-Demòcrates incorporades, només el PP ha votat en contra de la proposta.

L’Ajuntament seguirà pagant el 20% de la Mirada

El grup proposant, el PSC i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han votat a favor de la moció del PP per renegociar l’acord amb la Generalitat pel qual l’Ajuntament paga inicialment el 100% del cost del nou edifici de l’escola la Mirada perquè després la Generalitat retorni el 80%. Els populars demanaven que l’acord contemplés que la Generalitat en pagués la totalitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article