Els entrebancs de la festa de Cap d’Any: primer any que se celebra a través d’un concurs públic

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Cal Temerari segueix sent l’entitat encarregada d’organitzar la festa de Cap d’Any però, per segon any consecutiu, se les ha hagut de veure amb l’Ajuntament. Mentre l’any passat el debat sobre un possible concurs públic amb l’àrea de Cultura, llavors capitanejada per l’ara alcaldessa Carmela Fortuny, va retardar fins última hora l’organització de la festa, enguany ha estat la formalització del concurs públic la que ha fet que l’entitat hagi hagut d’organitzar la celebració en un temps rècord.

Les bases del concurs es van acabar d’enllestir la primera setmana d’octubre però no es van formalitzar via decret fins el dia 29 d’aquell mes. Fins el 16 de novembre la mesa de contractació no va adjudicar definitivament l’organització de l’esdeveniment a Cal Temerari, que va ser l’única entitat a presentar-s’hi; deixant un marge de menys de mes i mig per tenir enllestida la festa. “No haver tancat la formalització del contracte fins a la darrera setmana de novembre ens ha suposat un sobrecost de prop de 2.000 eurosˮ, va denunciar en roda de premsa Julià Mestieri, membre de l’entitat, “ja que s’han de tenir en compte els catxés dels grupsˮ.

El contracte plantejat per l’Ajuntament carrega tota la responsabilitat (organització de l’esdeveniment, el servei de bar, el control d’accessos i la seguretat a l’envelat) sobre l’entitat guanyadora, que esdevé la responsable de tot el que succeeixi dins de l’Envelat durant el temps que duri la festa. El concurs, tot i ser restringit a entitats sense ànim de lucre i estar pensat amb altres restriccions per afavorir el teixit local com ara la contractació de grups del poble, planteja gran part del plec de clàusules com si es tractés d’empreses del sector dels esdeveniments: pòlissa d’assegurança, control d’accessos, manipulació d’aliments...

“El concurs s’ha fet tard i mal, està redactat a corre-cuita i amb moltes referències a empreses tot i la clàusula perquè només ens hi presentéssim entitatsˮ, va explicar Mestieri, que tot i així ha agraït la implicació dels equips tècnics de l’Ajuntament per tal de fer possible la festa d’enguany. Malgrat tot, l’entitat tem que el conflicte que va néixer ja l’any passat amb el primer anunci de concurs públic no s’hagués donat de no tractar-se de Cal Temerari l’organitzadora. Ja durant el debat de l’any anterior van argumentar, considerant el Cap d’Any una festa popular arrelada, que no s’han concursat altres festes populars del poble.

Finalment, enguany hi tornarà a haver festa en mans de Cal Temerari. Començarà a dos quarts d’una i acabarà a dos quarts de sis de la matinada, amb un preu d’entrada de 16 euros (13 si és anticipada). Seguint les bases del concurs, les entrades es poden aconseguir a diversos indrets de la ciutat i a la plataforma digital eventbrite.es, i amb accés restringit per a majors d’edat. Hi participaran tres grups: Sybarites (versions de rock & roll), Just Four (versions de música jamaicana) i PD Antígones (música no masclista).

L’origen del debat sobre el Cap d’Any

El dubte sobre el model de festa va néixer al novembre del 2017, quan l’Ajuntament va anunciar la intenció d’absorbir-la. Va ser llavors quan Cal Temerari va iniciar una campanya per defensar l’organització per part de les entitats del poble. Mentre el govern deia que el canvi s’explicava pel replantejament d’alguns aspectes del Nadal santcugatencs i l’ús del benefici de la festa per fer sostenible l’espai de l’Envelat, l’entitat deia que els beneficis que aconseguien (entre 6.000 i 8.000 euros) i que servien per finançar els seus projectes només són possibles pel treball de voluntaris i l’ajustament de preus per ser una entitat sense ànim de lucre.

El conflicte va créixer a mesura que s’apropava la data. A mitjans de novembre Cal Temerari va anunciar que potser no es faria el Quinto si no s’arribava a un acord amb l’Ajuntament mentre el consistori seguia capficat en l’organització d’un concurs públics. El debat es va fer extensiu a altres entitats i col·lectius i va arribar a un dels seus punts més àlgids a l’Audiència pública del Ple de novembre, quan Fortuny va dir que es tractava d’una “municipalitzacióˮ. L’intercanvi de parers sobre els números presentats per l’entitat i l’acusació de la tinenta d’alcalde d’una “polemització constantˮ per part de l’entitat van deixar les posicions ben allunyades tot i que Cal Temerari havia rebut més de 230 suports a la seva campanya entre entitats i persones a títol individual.

El mes de novembre va acabar amb una contraproposta de Cal Temerari, després d’una reunió en el govern. L’entitat pretenia una distribució de tasques amb l’Ajuntament a canvi d’una distribució 50-50% dels beneficis, mantenint en interrogant l’organització del Quinto. La resposta de Fortuny, en el marc de la roda de premsa de presentació de les activitats nadalenques, va ser dir que Cal Temerari no tindria cap implicació a la festa i que l’Ajuntament seria l’encarregat d’organitzar-la, deixant el concurs públic de cara a aquest any, tot apel·lant a la transparència.

L’1 de desembre diversos voluntaris de Cal Temerari van repartir guixes per llençar irònicament durant l’encesa de llums, que no va resultar especialment reivindicativa pel que fa al Cap d’Any. Una setmana després, veient la proximitat de la data i les posicions enrocades, l’entitat va cedir per dir que el Quinto se celebraria tot i que amb caràcter reivindicatiu i, alhora, organitzarien una festa de Cap d’Any paral·lela. El govern va trigar tres dies a respondre, acceptant la proposta que l’entitat havia fet a finals de novembre per mantenir una festa coorganitzada. Els organitzadors van lamentar haver de preparar el Quinto amb tant poc temps de marge mentre el govern mantenia sobre la taula la realització d’un concurs que s’ha formalitzat aquest any.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article