Eve Llagostera: “Hem creat una empresa de missatgeria en què els repartidors estipulem les condicions laboralsˮ
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Territori Cooperatiu és una secció patrocinada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que conjuntament amb els mitjans Malarrassa i elCugatenc es proposa visibilitzar la vitalitat de projectes, iniciatives i actes al voltant de l’economia social i solidària a la comarca.
Diversos membres de Riders X Derechos BCN, el primer sindicat de repartidors en bicicleta, s’han unit per crear una empresa cooperativa de riders d’alimentació amb la qual no només proposar una alternativa a les grans companyies del sector sinó també seguir amb la lògica del sindicat per garantir uns drets laborals dignes a les persones que s’hi dediquen. Després d’haver aconseguit més de 18.000 euros a través d’una campanya de micromecenatge, ara la cooperativa es prepara per estrenar l’aplicació que els permetrà treballar amb normalitat. Així ho van explicar Eve Llagostera i Núria Soto, dos dels membres de la cooperativa, al seu estand a la primera Fira de Consum Compromès de Sant Cugat, celebrada el 6 de desembre i organitzada per Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Assemblea de Treballadors per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i la branca local de la Xarxa d’Economia Solidària (XES).
– Com va sorgir la idea?
– Eve Llagostera [EL]: Va començar fa prop d’un any com a lluita social per les condicions laborals d’empreses com Glovo i Deliveroo. Ens hi vam confrontar perquè les condicions que donen vulneren de forma flagrant els drets dels treballadores. Així va néixer el sindicat Riders X Derechos, que agrupa tots els repartidors independentment de l’empresa amb què treballen. Gràcies a aquesta lluita hem pogut portar denúncies a la Inspecció del Treball que ens han sortit favorables en el sentit de ser considerats com falsos autònoms o de reconèixer que les condicions laborals que es donen no són les òptimes.
– Mensakas és un pas més enllà.
– EL: Vam pensar que estaria molt bé organitzar-nos a nivell de sindicat per aconseguir drets i condicions laborals però també podíem fer un pas més enllà per constituir-nos com una empresa de missatgeria en què els repartidors estipuléssim quines condicions volem. Després de plantejar diverses opcions, vam acabar decidint-nos per una cooperativa, Mensakas. Pel ideals i ètica moral, la forma cooperativa és la millor ja que apostem per una lògia horitzontal sense jerarquies, és a dir, en què tots som treballadors i empresaris al mateix temps. També és la forma ideal per potenciar i assegurar una feina digna.
– Què teniu previst fer com a Mensakas?
– EL: Ens dediquem, a banda de repartir menjar com faria qualsevol altra empresa, a fomentar les emissions zero perquè treballem amb bicis, bicis elèctriques i motos elèctriques. També apostem pel quilòmetre zero, el consum d’economia social, comerç just, responsable...
– Sou cooperativa de treball?
– Núria Soto [NS]: Sí, ara els 10 treballadors som associats. La idea és que cada persona que hi entri a treballar es faci sòcia per formar part del projecte. A més, som una cooperativa sense ànim de lucre i, per tant, reinvertirem els beneficis. Tot es decidirà per assemblea i els càrrecs seran rotatoris.
– Propers passos?
– NS: En breu tindrem l’aplicació enllestida i, a partir d’aquí, podrem créixer.
– Fins ara com heu tirat endavant?
– NS: Vam rebre una subvenció de 60.000 euros als Projectes Singulars de la Generalitat i vam fer la campanya de micromecenatge. A més, hem tingut l’ajut de Coòpolis (l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona) i dels Ateneus Cooperatius. Sense ells i la importància que li han donat al projecte, ara no podríem tirar endavant l’aplicació ni tenir 10 persones treballant. Ha estat tant important pel que fa a l’orientació com pel que fa a la subvenció.
– Quan arribareu a Sant Cugat?
– NS: De moment comencem a Barcelona però la voluntat és créixer al seu entorn i a altres ciutats on hi ha Riders X Derechos. El més important és presentar el model com una alternativa als fons d’inversió que venen aquí per treure rendibilitat de les dades dels clients.
– Com podeu aconseguir que aquestes empreses no us enfonsin?
– NS: Dirigint-nos a un mercat concret de consum responsable i creant molta consciència. Hem de tenir una aplicació potent i competitiva, com la que tindrem en breu.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari