Eve Llagostera: “Hem creat una empresa de missatgeria en què els repartidors estipulem les condicions laboralsˮ

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Territori Cooperatiu és una secció patrocinada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que conjuntament amb els mitjans Malarrassa i elCugatenc es proposa visibilitzar la vitalitat de projectes, iniciatives i actes al voltant de l’economia social i solidària a la comarca.


Diversos membres de Riders X Derechos BCN, el primer sindicat de repartidors en bicicleta, s’han unit per crear una empresa cooperativa de riders d’alimentació amb la qual no només proposar una alternativa a les grans companyies del sector sinó també seguir amb la lògica del sindicat per garantir uns drets laborals dignes a les persones que s’hi dediquen. Després d’haver aconseguit més de 18.000 euros a través d’una campanya de micromecenatge, ara la cooperativa es prepara per estrenar l’aplicació que els permetrà treballar amb normalitat. Així ho van explicar Eve Llagostera i Núria Soto, dos dels membres de la cooperativa, al seu estand a la primera Fira de Consum Compromès de Sant Cugat, celebrada el 6 de desembre i organitzada per Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Assemblea de Treballadors per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i la branca local de la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Com va sorgir la idea?

– Eve Llagostera [EL]: Va començar fa prop d’un any com a lluita social per les condicions laborals d’empreses com Glovo i Deliveroo. Ens hi vam confrontar perquè les condicions que donen vulneren de forma flagrant els drets dels treballadores. Així va néixer el sindicat Riders X Derechos, que agrupa tots els repartidors independentment de l’empresa amb què treballen. Gràcies a aquesta lluita hem pogut portar denúncies a la Inspecció del Treball que ens han sortit favorables en el sentit de ser considerats com falsos autònoms o de reconèixer que les condicions laborals que es donen no són les òptimes.

Mensakas és un pas més enllà.

– EL: Vam pensar que estaria molt bé organitzar-nos a nivell de sindicat per aconseguir drets i condicions laborals però també podíem fer un pas més enllà per constituir-nos com una empresa de missatgeria en què els repartidors estipuléssim quines condicions volem. Després de plantejar diverses opcions, vam acabar decidint-nos per una cooperativa, Mensakas. Pel ideals i ètica moral, la forma cooperativa és la millor ja que apostem per una lògia horitzontal sense jerarquies, és a dir, en què tots som treballadors i empresaris al mateix temps. També és la forma ideal per potenciar i assegurar una feina digna.

Què teniu previst fer com a Mensakas?

– EL: Ens dediquem, a banda de repartir menjar com faria qualsevol altra empresa, a fomentar les emissions zero perquè treballem amb bicis, bicis elèctriques i motos elèctriques. També apostem pel quilòmetre zero, el consum d’economia social, comerç just, responsable...

Sou cooperativa de treball?

– Núria Soto [NS]: Sí, ara els 10 treballadors som associats. La idea és que cada persona que hi entri a treballar es faci sòcia per formar part del projecte. A més, som una cooperativa sense ànim de lucre i, per tant, reinvertirem els beneficis. Tot es decidirà per assemblea i els càrrecs seran rotatoris.

Propers passos?

– NS: En breu tindrem l’aplicació enllestida i, a partir d’aquí, podrem créixer.

Fins ara com heu tirat endavant?

– NS: Vam rebre una subvenció de 60.000 euros als Projectes Singulars de la Generalitat i vam fer la campanya de micromecenatge. A més, hem tingut l’ajut de Coòpolis (l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona) i dels Ateneus Cooperatius. Sense ells i la importància que li han donat al projecte, ara no podríem tirar endavant l’aplicació ni tenir 10 persones treballant. Ha estat tant important pel que fa a l’orientació com pel que fa a la subvenció.

Quan arribareu a Sant Cugat?

– NS: De moment comencem a Barcelona però la voluntat és créixer al seu entorn i a altres ciutats on hi ha Riders X Derechos. El més important és presentar el model com una alternativa als fons d’inversió que venen aquí per treure rendibilitat de les dades dels clients.

Com podeu aconseguir que aquestes empreses no us enfonsin?

– NS: Dirigint-nos a un mercat concret de consum responsable i creant molta consciència. Hem de tenir una aplicació potent i competitiva, com la que tindrem en breu.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article