‘8 mil motius’, l’ascens de l’extrema dreta i la justícia patriarcal marcaran la vaga feminista d’enguany

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El context polític tornarà a ser clau en la convocatòria de la vaga feminista del 8 de març. La crida arriba per segon any consecutiu i a la ciutat, novament, tindrà diverses accions impulsades pel Comitè de Vaga Feminista, reunit aquest dijous al vespre a Cal Temerari. Elena Ramis i Maria Garcia, membres del comitè, expliquen que a la primera trobada de cara al proper 8M ha estat satisfactòria ja que han acudit més d’una trentena de dones i ha servit per començar a organitzar-se per comissions de treball.

La vaga feminista d’enguany estarà marcada per la repressió a la mobilització popular i, especialment, la soferta pel moviment feminista durant l’aturada de l’any passat. A Sant Cugat hi ha set dones encausades pel tall de les vies a l’estació de Ferrocarrils del centre de la ciutat, una acció que ha arribat a judici per via penal i els pot suposar entre sis mesos i cinc anys de presó i el pagament d’una responsabilitat civil que ascendeix als 26.000 euros. Durant el darrer any s’han fet diverses accions de solidaritat amb les encausades i el proper 8 de març en serà una nova mostra.

Ramis i Garcia expliquen que el Comitè es marca diversos objectius: aconseguir la participació de més dones i amb perfils més diversos, reivindicar la vaga com un instrument de lluita útil, arribar amb força al sector públic i privat i donar suport i explicar el dret a vaga a les dones amb feines precàries. L’any passat, amb una vaga que també va posar l’accent en les tasques de cura, ja hi va haver piquets informatius que van animar les dones dels comerços del centre de la ciutat a sumar-se a les mobilitzacions.

L’acció davant l’entrada de Vox al parlament andalús i l’intent de legitimació de discursos d’extrema dreta arreu de l’Estat i la denúncia a un sistema judicial patriarcal que ha dictat sentències tant polèmiques com la de la Manada, que també va tenir resposta en clau santcugatenca, seran dos dels altres elements centrals en la convocatòria d’aquest any. De moment, però, l’assemblea ha esdevingut un primer contacte i es faran trobades obertes cada dijous a les vuit del vespre a Cal Temerari per tal que més dones s’hi impliquin i es comencin a definir les accions a realitzar.

En la mobilització del 2018, més de 1.000 persones es van manifestar a la ciutat. Amb una manifestació al matí –convocada pel Comitè de Vaga– i una altra a la tarda –de diversos partits d’esquerres–, la protesta va tenir un gran impacte i alguns comerços es van sumar voluntàriament a l’aturada de dues hores que havien proposat els grans sindicats. També hi va haver concentració de treballadores a la porta de l’Ajuntament. La jornada va cloure amb desenes de manifestants acudint a la marxa de Barcelona que, segons la Guàrdia Urbana, va ajuntar prop de 200.000 persones i amb el primer sopar de dones organitzat per Noestàsola, l’entitat de supervivents de la violència masclista.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article