El taller Windown s’obre per ajuntar artistes amb i sense discapacitat

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

En l’arrencada del 2019 l’entitat Windown ha decidit replantejar el format del taller setmanal que realitza al Centre d’Art Maristany per tal d’evitar reforçar l’estigma cap a les persones amb discapacitat. Si la proposta va néixer al 2012 i va anar evolucionant al llarg del temps, enguany s’ha decidit per fer el salt d’ajuntar persones amb i sense síndrome de Down i altres discapacitats amb la voluntat de trencar la barrera que es genera per desconeixement.

Ismael Guzman, membre de l’entitat, explica que calia sortir de la lògica de tancament ja que es corria el risc de crear una mena de gueto, un nou espai en què la discapacitat no s’interrelacionaria amb la resta de la societat. A més, seguint la concepció de la diversitat funcional –és a dir, persones amb capacitats i funcionalitats diverses–, apunta que la trobada també serveix per plantejar-se què és la discapacitat: “Davant d’un llenç en blanc potser jo sóc molt més discapacitat que molts dels nois amb síndrome de Downˮ.

És per això que, amb l’aposta de la creació artística des d’una perspectiva vivencial, han obert les inscripcions al taller que fan cada divendres a la tarda a tot tipus de persones. Es tracta, defensa Guzman, d’un espai propi en què gaudir de la creació artística, reflexionar sobre els sentits i apostar per l’acció més que per la teoria.

Esdevenir un punt de relació de persones amb tot tipus de capacitats també creu que és bàsic per avançar cap a una inclusió real perquè permet relacions de persona a persona: “L’estigma neix de la manca de relacióˮ. “És en el permetre la lliure expressió de cada persona i en el respecte pel que fa, potser amb un ajut facilitador però sense guiar l’acció en una direcció contrària a la seva voluntat, on es crea la màgiaˮ, reivindica Guzman.

Quan la proposta va néixer al 2012, ràpidament va ser ben rebuda per la Fundació Jeroni de Moragas. Llavors, però, es va plantejar treballar des d’una perspectiva d’història de l’art, de tal manera que un dia s’aprofundia en el cubisme, un altre en l’impressionisme... Això, però, provocava dinàmiques poc participatives i massa teòriques. Va ser de la constatació d’aquesta limitació com van fer el seu primer salt endavant.

“Ara seguim el discovery learning plantejar per psicòleg americà Jerome Bruner, és a dir, una mirada constructivistaˮ, prossegueix Guzman, “deixa’m materials i mica en mica exploraré i descobriré què m’agradaˮ. Amb aquesta filosofia és a partir d’aquesta recerca que s’acompanya cada persona per avançar en la seva pròpia obra o seguir les propostes que el taller proposa.

Aquest divendres Windown ha celebrat una de les primeres sessions amb el nou format, plantejant una dinàmica col·lectiva en què cada participant disposava d’un petit quadre a un gran llenç i, posteriorment, entre tots es completaven les obres fins crear un gran mural col·lectiu amb tot tipus d’estils: barreges de pintura, relleus, figures abstractes, paisatges... Amb música de fons i voluntat constructiva, la sessió també ha tingut un moment en què s’ha proposat pintar amb els ulls tancats per posar-se en la pell d’un dels assistents que és cec.

Windown treballa per consolidar la reinvenció del taller com un espai de trobada i, per això, ha convidat l’alcaldessa, Carmela Fortuny, a participar-hi. Després de l’experiència de divendres, s’ha compromès a col·locar el mural a l’entrada de l’Ajuntament durant un temps.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article