Els treballadors de Clece recuperen els seus llocs de feina després d'un acord amb l'Ajuntament

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Concentració de treballadors de Clece al juliol. Foto: Jordi Pascual

 

Abans de l'estiu els treballadors -majoritàriament dones- del servei de neteja dels edificis públics municipals van protagonitzar un seguit de protestes per l'anunci de l'Ajuntament d'iniciar la rotació de personal. Un acord signat a finals de juliol per totes les parts afectades determinava que les rotacions que es van començar a fer durant tot el mes deixarien de ser efectives per a tots els treballadors que preferiren mantenir el seu lloc de feina previ. A principis de setembre es va consultar el personal de l'empresa i únicament un treballador i una treballadora no s'han pronunciat al respecte. La resta de l'equip recupera el seu lloc de feina previ.

 

L'acord està signat pel gerent, Hector Alemany, i el cap de servei, Alfonso J. Martínez, de Clece; el director d'àmbit de gestió de Qualitat Urbana, Víctor Martínez, i la tinent d'Alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, de l'Ajuntament, i els membres del comité d'empresa per UGT, Juan Ramón Inglés i Salvador Fernández, i per CCOO, Ángeles Galera, amb Pepe Garcia de CCOO a l'Ajuntament com a assessor. El propi José Ramón Inglés ha facilitat l'acord a elCugatenc:

 

 

 

A banda de l'acord, Inglés també ha enviat a aquest diari el document on s'indica que únicament dos treballadors afectats van preferir no pronunciar-se sobre les rotacions. La consulta es va fer en el marc del Comité d'Empresa del 3 de setembre seguint els acords del 29 de juliol i es va comunicar a l'Ajuntament el dia 7.

 

El conflicte dels treballadors de Clece, l'Ajuntament i l'empresa es va iniciar a principis del mes de juliol amb la proposta de l'equip de govern d'iniciar les rotacions per millorar el servei. Els treballadors consideraven que això era problemàtic per les dificultats de desplaçament i pel canvi de companys de feina. Es va entrar, llavors, en un debat sobre si realment la rotació periòdica podia beneficiar o no el servei.

 

La discussió va entrar en l'àmbit més tècnic amb l'anàlisi de les normes de l'externalització. Mentre que l'equip de govern considerava que les rotacions s'ajustaven al conveni, el secretari general de CCOO a l'Ajuntament, Pepe García, valorava que faltaven criteris no arbitràris per impulsar-la. Paraira es justificava dient que els treballadors no tenien adscrit cap edifici i que la rotació podia beneficiar la productivitat. “Entenc que costen els canvis però poden solucionar problemes”, explicava.

 

El cas es va tensar encara més després que una de les treballadores rebés una carta d'amenaça per les mobilitzacions. Malgrat la voluntat d'acord per part de García i de l'oferiment de la CGT per intervenir el conflicte, semblava que tardaria molt de temps en haver acord. Si bé, les reunions posteriors a la carta van ser més fructíferes. Amb poc més d'una setmana el que semblaven actors irreconciliables van arribar a l'acord que ara per ara està vigent, “almenys fins el moment”, afegeix García.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article