Álvaro Benejam es presenta com a alcaldable del PP amb la seguretat i la baixada d’impostos com a propostes principals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Després de ser ratificat pel partit a nivell nacional la setmana passada, Álvaro Benejam s’ha presentat en públic com el cap de llista del PP a les eleccions del maig. Ho ha fet, de la mà del president del PP català, Alejandro Fernández, en un acte a l’Hotel Sant Cugat al qual han acudit al voltant d’un centenar de persones i en què ha repassat un llistat de crítiques a l’actual equip de govern així com les propostes polítiques amb què la seva candidatura, encara pendent de definir la llista i el programa definitiu, concorrerà a les eleccions.

El propi Fernández, en l’atenció als mitjans de comunicació, ha defensat l’aposta del seu partit a les municipals d’arreu del país en base a dos eixos: la seguretat i la baixada d’impostos. Justament aquests dos temes han estat els que més temps han ocupat en el discurs de Benejam, fent referència als veïns que a cada Ple acudeixen a demanar més presència policial davant els robatoris en domicilis i al cost de l’IBI i la taxa de clavegueram.

Pel que fa a seguretat, critica que no només no s’arriba a les ràtios recomanades d’agents sinó que el govern no ha complit la promesa d’arribar a 120 agents de Policia Local abans d’acabar el mandat. En l’actualitat, ha criticat, no s’arriba ni a 100, tal com va reconèixer l’alcaldessa, Carmela Fortuny, en una entrevista en aquest diari a principis del curs polític. La petició d’augmentar el nombre d’agents després d’haver passat de 428 (2014) a 663 (2017) robatoris anuals durant aquest mandat, segons dades del Ministeri de l’Interior, ha estat una de les seves batalles polítiques al Ple els darrers anys.

Benejam no només apunta a un augment de la despesa en seguretat sinó també en altres àmbits com el manteniment de l’espai públic, unes noves despeses que, en proposar una davallada dels impostos, només poden ser sufragades en retallades. Els populars demanen que l’Ajuntament deixi de ser membre de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) –8.300 euros al 2018–, redueixi la partida destinada a comunicació –que supera el milió d’euros– i rebaixi el cost de la nova Biblioteca Central Urbana –encara en projecte però amb un cost d’uns 9 milions d’euros, segons els debats polítics al Ple.

En el repàs de temes, i a petició del públic, també ha assegurat que en cas d’arribar al govern, els populars faran tot el possible per revertir el tribut metropolità que s’aplicarà per l’entrada en vigor de la tarifa plana al transport metropolità –consideren que no té sentit gravar propietaris que no són usuaris del tren ni aplicar la mesura mentre s’espera la T-Mobilitat que permetria pagar per distància recorreguda–. Així mateix, ha assegurat que farà tot el possible per renegociar l’acord amb la Generalitat per a la construcció de la dotzena escola, ja que ara per ara preveu que l’Ajuntament avanci els diners i l’administració catalana li retorni un 80% del cost mentre els populars exigeixen que el govern català es faci càrrec de la totalitat de la despesa.

La resta del repàs a tractat temes diversos: des de la xarxa clientelar d’entitats que al seu parer s’ha muntat el govern fins a la divisió en ciutadans de primera i de segona en funció de si resideixen al centre de la ciutat o als districtes de fora del nucli. Benejam s’ha postulat com el candidat capaç d’agilitzar les llicències urbanístiques, augmentar l’ajut a les famílies nombroses, incrementar la subvenció a Càritas i “defensar els valors tradicionalsˮ com la família, l’escola diferenciada, la defensa d’Espanya i el bilingüisme a l’administració pública.

El procés i la crítica a l’alcaldessa

En un moment “d’indignació de dretesˮ, segons les paraules de Fernández, el PP es postula com el partit capaç de fer front a l’independentisme també en clau local. Benejam ha demanat neutralitat institucional tant pel que fa a la pancarta de la façana de l’Ajuntament com pels llaços grocs que porten alguns treballadors municipals. Així mateix, ha demanat el compliment de les ordenances pel que fa a les encartellades i penjades de llaços.

El candidat i regidor popular s’ha mostrat especialment crític amb l’alcaldessa, qualificant-la de “més sectària que Mercè Conesaˮ, qui “sembla que era experta en vaixellsˮ –en referència al seu fitxatge com a directora del Port de Barcelona–. L’agrupació local del PP considera que el govern avantposa els interessos independentistes a la ciutat i “no condemna les agressions ni atacs a les seus dels partits polítics, com la nostraˮ.

Fernández ha posat el focus en la política general per criticar l’actitud del president Quim Torra i els viatges per coordinar-se amb Carles Puigdemont: “Escoltes al de Waterloo i et venen ganes de dir: ‘a cascar-la tot!’ˮ Ha defensat els darrers 40 anys i el sistema autonòmic com “l’etapa de major progrés d’Espanyaˮ tot i que també ha advertit que més autogovern no significa millor gestió i que no té sentit que la resta d’espanyols paguin pels despropòsits d’altres governs autonòmics.

Vot útil “capaç de dialogar amb la resta de partits de centre-dretaˮ

Davant el creixement de Vox i la possible fragmentació del vot de dretes que podria amenaçar els populars de quedar-se sense representació, Benejam ha reivindicat la seva candidatura com el vot útil tot dient que tenen més possibilitats de tenir representació que altres forces competidors i, alhora, és “la que més s’ho ha treballatˮ.

Mentre el candidat local no ha fet quasi referències a la correlació de forces, Fernández sí que n’ha aprofundit dient que el PP també ha de ser autocrític davant tota aquella gent que els diu que s’ha sentit abandonada: “No tornarà a passarˮ, ha repetit en diverses ocasions. Tot i que ha situat Vox com un partit amb tocs “populistes de dretesˮ no l’ha ubicat a l’extrema dreta i fins i tot l’ha qualificat com una força amb qui poder asseure’s a negociar: “El PP és l’únic partit capaç de dialogar amb la resta de partits de centre-dreta, com a Andalusiaˮ.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article