La Floresta enceta la celebració del centenari

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un cop presentat el cartell i la programació al Consell de Barri i d’haver fet pública la feina realitzada per la comissió de memòria de l’òrgan de participació a través d’una roda de premsa i haver iniciat abans de temps la celebració dels 100 anys d’història de la Floresta, el barri comença avui de forma oficial el centenari. Ho fa amb una festa de celebració a les 12 del migdia a la seu de l’Associació de Propietaris i Veïns.

No és casual que el primer dels actes es faci allà ja que el centenari agafa l’any en què es va fundar l’entitat en la llavors colònia la Floresta Pearson. Dos anys abans es va construir l’estació de ferrocarrils i ja s’havia començat a construir els primers habitatges, centrats inicialment per a l’estiueig de la burgesia barcelonina. La constitució de l’Associació és, però, la primera constància d’organització veïnal.

Després han vingut molts anys de lluites i canvis. Per la Floresta hi ha hagut burgesia, gent humil, hippies, so laietà, reivindicació veïnal, organització cultural i esportiva i fins i tot en l’actualitat temor a la gentrificació, amb una mirada global del barri per garantir que els florestans i les florestanes puguin seguir sent-ho. Si una cosa ha caracteritzat el barri durant els seus 100 anys d’història és el teixit veïnal que ha estat clau per aconseguir millores.

Òscar Costa i Guillermo Gallego, de l’Associació de Propietaris, defensen que la Floresta s’ha construït gràcies a l’aportació de moltes persones diferents, i així s’ha vist en la tasca de recopilació d’informació que ha fet la comissió de memòria del Consell de Barri. En base a aquesta recerca, es prepara un documental amb entrevistes a personatges del barri, un teatre, una llegenda i un llibre de mà de l’escola.

La comissió de memòria ha trobat curiositats com que els primers terrenys del barri es venien per cupons, que el principi de la colònia d’estiueig s’organitzava en forma d’autogestió i, fins i tot, que durant molts anys la Floresta ha acollit persones que fugien de la repressió. “El programa d’activitats reafirma l’existència d’una identitatˮ, reivindica Santi Fondevila, membre del grup de teatre que ha preparat l’obra del centenari, qui també reivindica la transformació del barri en una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) com a futur proper.

El programa d’activitats, que es pot consultar íntegrament al lloc web del centenari, no recull aparentment cap element especialment reivindicatiu tot i que una de les seves característiques és que ha estat confeccionat per les entitats del barri. Per això, la lluita constant envers l’administració i l’actitud activa i reivindicativa florestana hi serà ben present en els actes. “El centenari també és un impuls cap al futur del barriˮ, reivindica l’expresident del Consell, Ramon Piqué.

L’Ajuntament ha destinat una partida de 55.000 euros per a la celebració dels 100 anys del naixement de la Floresta i també facilitarà les infraestructures necessàries per a les activitats que se’n deriven. La tinenta d’alcalde de Cultura, Sílvia Solanellas, defensa, davant la petició dels veïns de més partida econòmica, que és un dels projectes que més s’ha cuidat des del consistori. També l’actual presidenta del Consell de Barri i regidora de la CUP-PC, Núria Gibert, reivindica el valor social de la celebració, el que demostra “el sentiment de pertinença al barriˮ.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article