Reivindicació de Leila Aloui i la seva tasca en defensa dels drets de les persones migrades en la diada per la no violència

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’actriu brasilera Jennifer Jacomini ha estat l’encarregada de fer l’homenatge a Leila Aloui, una fotoperiodista francomarroquina assassinada el 2016 en un atac terrorista a Burkina Faso. Amb un text redactat pel santcugatenc José María Perceval, la Universitat Internacional de la Pau ha cridat un any més per la no violència en un acte breu celebrat dissabte al migdia a la plaça dels Quatre Cantons. A diferència d’altres anys, la reivindicació no ha coincidit amb la diada escolar per la no violència, que se celebrarà el proper cap de setmana.

La representació de Jacomini ha servit per reivindicar la figura d’Aloui com a francesa, marroquina i novaiorquesa però, sobretot, com una dona compromesa amb els drets de les persones migrades i de les dones, amb referències a les persones que travessen el Marroc buscant una vida millor però no són ben acollides als llocs d’arribada. “Vaig treballar per visibilitzar la situació d’aquests africansˮ, ha reivindicat donant veu a la fotoperiodista.

La lluita pels drets de les persones més enllà de si tenen “papersˮ o no i l’ús de l’art i la fotografia com a denúncia són dues característiques bàsiques perquè la UNIPAU hagi decidit dedicar-li la diada de la no violència. “L’art és vell perquè provoca sentimentsˮ, reivindica el text de Perceval. Aloui va intentar donar veu a la gent que no en tenia i apartar la fotografia dels especuladors que busquen un art acrític amb el qual negociar.

Arcadi Oliveres, president de la UNIPAU, ha reivindicat la figura de la fotoperiodista per la seva denúncia de les desigualtats de gènere i l’incompliment dels drets de les persones migrades a través de la fotografia. També ha recordat l’assassinat al 2016 tot considerant-la una referent per a la cultura de pau. Aquest és el 17è any consecutiu en què se celebra la diada de la no violència, que coincideix amb el 71è aniversari de la mort de Gandhi, a qui li van dedicar la diada l’any anterior.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article