Acaba l’any com a Ciutat Europea de l’Esport: Sant Cugat passa el relleu a Igualada

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després d’un any carregat d’activitat esportives i vinculades al món de l’esport, Sant Cugat ha passat simbòlicament el relleu de Ciutat Europea de l’Esport a Igualada, una de les ciutats escollides enguany amb aquest reconeixement. Tot i que la pràctica no és un relleu real, ja que l’Ajuntament no ha tingut cap implicació en la decisió d’atorgar el títol a la capital de l’Anoia, l’acte, celebrat dimecres a la tarda al Siglo, ha servit per posar punt i final a un any en què l’esport ha estat protagonista.

Segons el consistori, s’han fet 275 activitats en què hi han participat prop de 80.000 persones. Tal com es va explicar en la presentació dels actes un any enrere al mateix indret, l’aposta, que s’ha fet de la mà de les entitats esportives, ha girat al voltant de cinc grans eixos: esport per a tothom, esport i dona, esport de formació i valors, esport de competició i esport i empresa. Igualada entoma el seu any amb uns valors similars, tal com ha explicat la tinenta d’alcalde Patrícia Illa, amb la gent gran, els joves, la inclusió, la dona i l’esport escolar com a protagonistes.

L’acte de cloenda ha ajuntat desenes de persones vinculades a l’esport santcugatenc i ha pujat a l’escenari representants dels eixos. Helena Puig, infermera al CAP de Can Mates, ha reivindicat la pràctica esportiva com a fre a un sedentarisme que és motiu de risc des de la perspectiva de la salut i, alhora, com un element indispensable per a tots grups d’edat i també per a persones malaltes –exceptuant les que tenen processos aguts.

Carolina Muscatelo, de l’OMET, ha defensat l’esport com un element bàsic per mantenir un bon estat físic i psicològic, alhora que ha animat les persones que no el practiquen a iniciar-se per benestar propi. Més o menys això mateix ha reivindicat Joan Vivancos, que ha participat en diverses de les conferències i, alhora, durant els darrers dos anys s’ha posat a practicar marxa nòrdica i ioga: “L’esport significa una vida més saludable, millorar la forma física i l’arrelament socialˮ.

Des d’una perspectiva més institucional, l’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha reivindicat l’eix de l’esport i dona i ha posat en valor les activitats que van agrupar centenars de persones com el fitness day. Per a ella, el mèrit d’esdevenir Ciutat Europea de l’Esport no s’explica sense les entitats del poble i la feina feta ja en la preparació de la candidatura: “No recordo molts projectes en què haguem treballat d’aquesta maneraˮ.

Illa, com a representant de la ciutat hereva, ha explicat que a igualada més d’un 65% de la població fa alguna pràctica esportiva i que s’hi treballa en aquesta línia amb la construcció d’un nou pavelló i el potenciament de tres anelles verdes al voltant del nucli urbà. Com en el cas santcugatenc, reivindica la feina ja feta i entén el reconeixement com una oportunitat de fer més activitats que les que es realitzen habitualment.

El camí de Sant Cugat per esdevenir Ciutat Europea de l’Esport va començar al 2017, amb el treball conjunt de l’Ajuntament i les entitats esportives. La ciutat va haver de competir amb Guadalajara (Castella-La Manxa), Talavera de la Reina (Castella-La Manxa), Antequera (Andalusia), Paterna (País Valencià) i Santa Lucía de Tirajana (Canàries) per esdevenir una de les quatre ciutats espanyoles amb aquest reconeixement. És per això, que una comissió de l’European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES) va visitar Sant Cugat a la primavera d’aquell any.

El veredicte es va donar a l’octubre. La nostra ciutat esdevenia el cinquè municipi català en obtenir aquest reconeixement després de Lleida (2008), Castelldefels (2013), Badalona (2015) i Mollet (2016). Compartia el títol amb Guadalajara, Antequera i Santa Lucía. Es tenien en compte l’entorn, les instal·lacions, les entitats i molts altres factors. En aquest sentit, Sant Cugat havia fet una aposta per mostrar també aquell esport que es practica des de fora de les instal·lacions municipals i dels clubs, és a dir, de les persones que a títol individual aprofiten els carrils bici i l’entorn natural per fer activitat física.

Al gener de l’any passat es va fer un tret de sortida ajuntant totes les entitats a la rambla del Celler. Va ser allà on la diputada d’esports de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, va anunciar que ja es preparava la candidatura perquè Igualada en prengués el relleu. Al maig, ben entrat l’any i amb el programa acabat de definir, es va fer la presentació formal de les activitats, que va comptar amb la participació de la nedadora Gemma Mengual i del tenista Àlex Corretja.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article