Raül Romeva fa del llibre ‘Esperança i llibertat’ un altaveu des de la presó

per Clara Ontañón

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Ontañón

La capacitat de la resistència pacífica per a resoldre conflictes és el tema clau del llibre Esperança i llibertat (Ara Llibres, 2019), que l’exconseller Raül Romeva ha escrit des de la presó. La parella de l’autor, Diana Riba, ha presentat el títol aquest dimecres juntament amb la diputada d’Esquerra Republicana i autora del pròleg, Jenn Díaz, i el periodista Jofre Llombart. L’acte ha reunit a un centenar de persones al Cafè Auditori.

Esperança i llibertat és un dietari dividit en dues veus: la primera explica la vida penitenciària a les presons de Lledoners i d’Estremera i la segona, tracta sobre el projecte polític de Romeva per a Catalunya. El volum va adreçat a aquelles persones “convençudes i no convençudes” de la independència de Catalunya i ofereix “una mà estesa a aquells qui l’han empresonat”, ha explicat Jenn Díaz.

En el llibre, Romeva exposa els motius pels quals no va marxar a l’exili: “Està convençut que la seva lluita està a posar-se davant d’un jutge i dir que allò que va fer no és un delicte”, assegura Riba. I també tracta de com ha seguit els consells de l’activista Pepe Beunza, el primer objector de consciència de l’estat espanyol empresonat, per resistir a la presó sense perdre la convicció política.

L’assaig fa èmfasis en la importància del pas del temps, ja que segons Riba és necessari “perquè ens entenguin des de fora i per poder construir complicitat entre pobles”. Jenn Díaz ha afegit que el llibre pot servir per a reivindicar altres lluites, com la feminista, i que és un exercici per a tenir consciència “d’allò que pot ser i d’allò que ens agradaria que fos”.

En ser preguntada, Riba no ha sabut respondre quan serà el judici dels presos independentistes i ha explicat que ha viscut en aquesta incertesa durant tot el procés judicial “ja ha passat un any i mig i seguim estant igual que al principi”.

D’altra banda, Riba es presenta com a candidata número 2 de la llista d’Esquerra Republicana per a les eleccions europees d’aquest maig. Creu que el Parlament Europeu és un espai per a “seguir denunciant dia a dia que quan arribo a casa el Raül no hi és”. Ha assegurat que la repressió li dóna força per a “lluitar i defensar tots els drets que se’ns estan vulnerant”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article