Sant Cugat no s'oposarà al TTIP per falta de suports a la moció d'ICV-EUiA

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Durant el mandat passat ICV-EUiA va treballar una moció perquè Sant Cugat esdevingués una ciutat contrària al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP). La CUP s'hi va sumar i la moció va esdevenir conjunta. Es va portar a debat el 17 de novembre del 2014. El ple municipal va rebutjar la proposta amb 18 vots en contra de CiU i PP i amb tres abstencions del PSC i del llavors regidor no adscrit Bruno de Salvador.

Malgrat el primer intent fallit, els ecosocialistes presenten una nova moció que inclou més acords que l'anterior. Ramon Gutiérrez, regidor d'ICV-EUiA, explica que la presenten novament en el plenari perquè el canvi en la correlació de forces i l'aposta de CDC per la sobirania pot significar un resultat diferent. Anuncia que la CUP-PC i ERC-MES hi donaran suport i no descarten que s'hi sumin perquè esdevingui una moció conjunta. D'aquesta manera, tenen 9 vots favorables assegurats.

Ara bé, els grups municipals de CiU, que conserva el nom tot i estar format per membres de CDC i Demòcrates, i Ciutadans es van mostrar contraris a la comissió informativa. Tots dos sumen 15 regidors. Únicament PP i PSC no van anunciar posicionament, segons Gutiérrez. Els dos regidors que sumen els grups municipals socialista i popular únicament servirien per eixamplar o reduir els vots a una de les dues bandes sense que pugui afectar en la decisió. Gutiérrez accepta que ara per ara “sembla més probable que la moció sigui rebutjada”. Es votarà el dia 19.

En aquest sentit, el regidor ecosocialista es mostra crític amb el grup municipal de CiU ja que presentarà una moció que inclou ajuts per majors de 55 anys a l'atur i una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Per Gutiérrez aquest és un posicionament contradictori amb rebutjar la moció sobre el TTIP. També critica els convergents per defensar la sobirania i no estar en contra del TTIP ja que el tractat de lliure comerç és “un greu atac a la sobirania”.

Què planteja la moció?

Amb un extens argumentari, la moció conclou amb set acords a aprovar. El primer és la declaració de Sant Cugat com a municipi oposat al TTIP, al Tractat de lliure comerç de la UE amb Canadà (CETA) i a l'Acord Multilateral per a la Comercialització de Serveis (TiSA). Al quart punt també se sol·licita la suspensió de les negociacions d'aquests acords.

Hi ha altres sol·licituds entre els acords ja que els municipis tenen poc marge de maniobra en aquests casos. Se sol·licita la derogació amb caràcter retroactiu de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local per millorar l'autonomia social, la no ratificació de cap tractat amb “mecanismes de resolució de controvèrsies entre inversors i la Unió Europea o els seus estats membres que excloguin els procediments i òrgans judicials ordinaris” i evitar “la creació d’organismes que institucionalitzin la intervenció de les empreses transnacionals en les regulacions comercials que afectin els drets de la ciutadania”.

Els acords que pot impulsar directament l'Ajuntament són dos. D'una banda, que Sant Cugat doni suport a totes les iniciatives que donin suport al caràcter públic dels serveis socialment útils i que es declarin béns no susceptibles de negociació de cap tractat els serveis educatius, sanitaris, socials, de pensions, de subministrament d'aigua i d'energia. D'altra, la conscienciació sobre l'impacte del TTIP i tractats similars sobre la ciutat.

Punts clau

Més enllà dels acords, Gutiérrez destaca tres punts claus que es poden veure a l'argumentari de la moció. En primer lloc, el risc que suposa acabar amb el principi de precaució. Això permetria que productes que fins ara no es poden consumir a Europa entrin al mercat per les lleis menys dures dels Estats Units. Entrarien, segons explica, transgènics i molts productes d'alimentació fins ara prohibits a la Unió Europea.

En segon lloc, fa una dura crítica als tribunals d'arbitratge que, des del seu punt de vista, existeixen per beneficiar als lobbies. En tercer lloc, destaca l'atac a la sobirania que representa el TTIP. Considera que la seva aprovació afecta a l'existència de productes amb denominació d'origen i a les pròpies competències de les administracions europees.

La moció que presenta ICV-EUiA s'assembla molt més a la que va presentar la CUP al Parlament de Catalunya durant la legislatura passada que la que van presentar conjuntament la CUP i ICV-EUiA al ple durant el mandat anterior. La del Parlament es va votar el 13 de gener d'aquest mateix any i es va rebutjar amb els vots a favor de la CUP, ICV-EUiA, ERC i PSC i els vots en contra de CiU, Ciutadans i PP.

Què en pensen les entitats econòmiques de la ciutat?

El dia que elCugatenc va estrenar aquest lloc web, ho va fer amb un extens reportatge sobre el TTIP a Sant Cugat. A l'article es recullen les opinions de Maria Calopa, presidenta de l'Associació de Comerç Centre-Vila; d'Asun Cirera, assessora en comerç exterior de la CECOT, i de Carles Ponts, vicepresident de la Cambra de Comerç de Terrassa.

Per a Centre-Vila el TTIP no pot ser gaire pitjor que el trasllat de la producció nacional a l'Àsia. La CECOT creu que el tractat augmentaria les transaccions a la comarca i, per tant, milloraria l'activitat econòmica, també en benefici de les PIMES. La Cambra de Comerç veia oportunitats econòmiques tot i que es mostrava crítica amb el pes dels lobbies i la possible devaluació de les condicions socials i ambientals.

Sant Cugat Empresarial no va poder respondre a les preguntes d'aquest diari al reportatge però es va pronunciar posteriorment a través del seu president, Joan Franquesa, en una entrevista. Franquesa veu el TTIP com una oportunitat si les empreses europees aposten per l'excel·lència industrial i econòmica. Els primers en rebre els beneficis d'aquest tipus de tractats seran, segons ell, les grans empreses.

Al reportatge també s'explicava que hi havia un mínim de 9 ciutats catalanes que havien aprovat alguna moció en contra el tractat de lliure comerç entre Estats Units i Europa. Segons la campanya No al TTIP ja hi ha 14 municipis arreu de Catalunya i 59 a tot l'Estat que han aprovat una moció semblant a la que planteja ICV-EUiA a Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article