Responsabilitat o ‘pagafantisme’, l’Ajuntament ja té pressupost del 2019

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Després d’un dia de despatxos i reunions pels dubtes al voltant de si la nova sala polivalent podrà acollir concerts o no, PDECAT-Demòcrates i ERC-MES han fet possible, amb els seus respectius vots favorables, l’aprovació del pressupost del 2019, que també ha comptat amb l’abstenció del regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar). La responsabilitat reivindicada per ERC-MES no és més que pagafantisme, en paraules del grup de Ciutadans, per a gran part dels grups, que critiquen que hi ha moltes mesures sense concretar i d’altres que ja es recollien en acords anteriors.

Podria dir-se que el Ple extraordinari d’aprovació del pressupost del 2019 ha estat un embat constant davant la posició d’ERC-MES, que ha optat per canviar l’abstenció que tenia prevista al desembre per un vot favorable a canvi d’un llistat de reivindicacions tot i que desconfiant del govern després de les experiències del 2016 i 2017. “Podem pensar que molts dels acords no es compliran però, passi el que passi, defensarem els projectesˮ, defensa Ferran Villaseñor, regidor del grup republicà, que ha dit al govern que té “una feinada que no vegisˮ.

El govern ha jugat el paper que li tocava, és a dir, reivindicar la negociació i acceptar que potser hauria d’haver iniciat les converses abans de tenir una primera proposta ferma perquè el regidor d’Economia, Carles Brugarolas, és plenament conscient que un dels principals esculls ha estat aprofundir en les negociacions un cop feta l’aprovació inicial, a partir de la qual no es poden crear noves partides. Tot i així, el reguitzell d’inversions que no s’haguessin fet sense el pressupost ha tornat a ressonar com quan al desembre es van decidir per retirar el debat pressupostari davant la manca de suports.

El duo –una mica ballaruga– de PDECAT-Demòcrates i ERC-MES s’ha trobat amb un amable Cortés, que ha defensat que la proposta planteja accions en algunes de les principals prioritats de la ciutat com ara l’habitatge, la seguretat i la sala polivalent. Tot i així, l’esforç del govern amb Units per Avançar no ha estat suficient perquè el seu vot hagi passat de l’abstenció. De fet, amb l’aritmètica a la mà, Cortés hagués pogut votar en contra i no hagués passat res.

La resta de partits, però, consideren que el pressupost no s’ha treballat bé i no respon a les necessitats de la ciutat tot i que cadascú aporta el seu punt de vista. El regidor de la CUP-PC Ignasi Bea considera que els comptes del 2019 són una oportunitat perduda perquè es podrien ajustar per donar una millor resposta a les necessitats de la ciutadania. Tot i així, reconeix que hi ha alguns dels punts de l’acord que són positius i per això desitja que es compleixin.

Segio Blázquez, de Ciutadans, ha jugat a la crítica directa, no només dient pagafantas a ERC-MES sinó també dient que l’única cosa positiva de tot l’acord és que el futur centre cívic del barri del Monestir reconeixerà l’agermanament amb la Haba i la figura d’Alfonso Guisado. Entre la manca de concreció d’obres com el Complex Esportiu de Mira-sol i del centre d’acollida d’animals i la reiteració d’algunes dels primers pactes del mandat com la cobertura de la piscina del parc Central, per als taronja l’acord ha esdevingut un exercici d’electoralisme.

Mentre al grup d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez segueix apuntat a la crisi de confiança, reiterant l’incompliment de moltes mocions i també de la presentació dels informes d’acompliment que l’alcaldessa es va comprometre a entregar setmanes enrere. Per als ecosocialistes s’ha perdut l’oportunitat d’aprofundir en política redistributiva tot i que el govern defensa que la tenen a un nivell elevat. “No ho podem comparar perquè a Sant Cugat no tenim ràtios de redistribució, com sí fan altres ajuntamentsˮ, ha respost al regidor d’Economia.

Pere Soler, regidor del PSC, que ha fet el camí contrari a ERC-MES en passar d’aprovar el pressupost del 2018 a rebutjar els del 2019, considera que hi ha hagut una clara manca de negociació: “Vostè i jo no parlem des de desembre del 2018ˮ, ha criticat a Brugarolas. Considera que hi ha una manca d’ambició en polítiques d’habitatge, mobilitat i medi ambient alhora que diu que no s’ha planificat correctament la millora de la seguretat a llarg termini. Davant les desconfiances d’ERC-MES, ha dit que és “tristˮ aprovar un pressupost “partint de la idea que no s’aplicaran les mesuresˮ alhora que ha criticat el govern per rebutjar al·legacions per no tenir caràcter tècnic mentre ha pactat amb els republicans un document eminentment polític.

Álvaro Benejam, portaveu del PP, diu que el govern ha escollit la pitjor de les opcions per aprovar el pressupost i ha lamentat que no s’hagi avingut a aprovar les propostes populars “fàcils d’acceptar si es governa per a tothomˮ. A l’igual que Ciutadans, ha criticat l’augment de les plusvàlues i ha demanat més pressupost en seguretat. Per implementar noves mesures ha demanar retallar despeses com els sous dels polítics i càrrecs de confiança així com les despeses de comunicació del consistori: “Ara el pacte amb ERC-MES costa dos milions d’euros que surten de la butxaca del ciutadàˮ.

Finalment el regidor no adscrit Dimitri Defranc ha fet una de les seves elocucions més contextuals que incisives per acabar dient que el ser vot contrari es basa en el canvi del context que l’any anterior, diu, va justificar la seva abstenció per garantir estabilitat. Tot i així, considera que el pressupost presentat pel govern i pactat amb ERC-MES és continuista.

Fil musical pensant en la sala polivalent

De la mirada més global hi ha hagut tot tipus de posicionaments però gairebé tots els grups polítics han acabat caient en la sala polivalent. Tal com ha explicat elCugatenc, un informe intern que recollia un preu molt elevat per ajustar l’espai va posar en escac el pacte durant el dia d’ahir. Finalment, un segon informe acreditatiu va permetre salvar in extremis l’acord però sense callar les veus crítiques i les que consideren que és impossible adaptar l’espai per fer-hi concerts per estar paret amb paret amb el Teatre-Auditori i amb els cinemes.

L’acord actual recull 780.000 euros per prendre mesures diverses, entre elles la insonorització, el que ha estat irònicament respost per Gutiérrez: “Ara posen diners per insonoritzar la sala de concerts, què abans què era?!ˮ Bea ha reivindicat una vegada més la necessitat d’un pla d’usos mentre Benejam ha considerat que es tracta d’una partida molt elevada. Cortés diu que confia en la paraula de la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, que assegura que la sala podrà acollir concerts.

Amb tot, Sant Cugat ja té pressupost per al 2019 tot i que tots els grups polítics són ben conscients que el caràcter anual és molt més que relatiu aquest any. Les eleccions del maig poden portar una alteració de la correlació de forces i, amb ella, un seguit de modificacions pressupostàries que alterin gran part del contingut del document que tot just s’ha aprovat avui.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article