Es presenta Guanyem Valldoreix amb l’objectiu d’un canvi al govern de l’EMD

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Xavier Humet, actualment vocal del grup de la CUP-PC a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix (EMD), serà el presidenciable de la candidatura promoguda per l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix, on hi participaran la CUP, ERC, Sant Cugat en Comú, Procés Constituent i Moviment d’Esquerres en quant a partits polítics i la pròpia associació i Gent per Valldoreix com a entitats veïnals, a més del suport de Mou-te per Valldoreix.

Després de mesos de negociacions, la proposta ha fructificat en la candidatura Guanyem Valldoreix, que aspira a aconseguir la presidència de l’EMD així com aconseguir els vocals necessaris per governar de manera estable. Amb el doble sistema de vot a Valldoreix, les persones que vulguin donar suport al seu projecte polític hauran d’elegir, d’una banda, Humet com a president i, d’altra, votar als partits que donen suport a la candidatura per aconseguir les vocalies.

En la presentació del projecte davant de la premsa, Humet ha posat en valor el caràcter unitari de la proposta, que explica per “la generositat de tothomˮ. Guanyem Valldoreix es presenta amb l’objectiu “d’empoderar Valldoreix com a pobleˮ i, alhora, aconseguir més transparència i eficàcia en la participació, la mobilitat i la seguretat. Ara, de moment, no expliquen detalls del programa ja que tot just es troba en elaboració.

L’objectiu, expliquen els impulsors, és conformar una proposta política que també tingui aportacions del teixit associatiu valldoreixenc i això passarà per convidar entitats a les trobades en què es configuri el programa. Ja s’han fet algunes reunions per pensar les propostes i per això ja apunten a alguns temes clau com la recuperació del Consell de la Vila com a òrgan de participació, l’ampliació de l’Escola de Música i la pressa de mesures en l’àmbit de la seguretat ciutadana.

La presentació ha comptat amb la presència de Xavier Lecina, president de Veïns i Veïnes Progressistes, i de Jaume Sanmartí, membre de Gent per Valldoreix, que també han defensat el caràcter unitari de la proposta. Consideren que la gestió de l’actual govern de PDECAT-Actuem ha estat “desastrosaˮ i per això apostaran, entre d’altres, per la recuperació de competències.

Els eixos clau

Encara a l’espera del programa, Humet defensa la recuperació del Consell de la Vila com a òrgan suprem de la participació valldoreixenca. Aquest espai de participació no es reuneix des de gairebé principis de mandat. La vocal de Participació, Elena Degollada, repeteix constantment que es treballarà en un nou reglament de participació que permeti reorganitzar el model de participació ciutadana de Valldoreix però, de moment, només s’ha aprovat un reglament per als pressupostos participatius. Els integrants de la Guanyem Valldoreix denuncien, a més, que no s’han fet passes de cara a la redefinició i per això consideren que cal recuperar el Consell.

L’Escola de Música és un altre projecte que ha sonat habitualment als despatxos de l’EMD ja que el govern ha previst la construcció d’un nou edifici a l’antic Garden. Humet recorda que aquest anunci s’ha fet sense un Pla d’Equipaments consensuat i, alhora, sense tenir en compte l’ús en les hores no lectives. “Hem de ser capaços de fer activitats al matí i a la tarda i, per tant, treballar per la polivalència dels espais de Valldoreix, un tema que també s’haurà de tractar en el debat sobre la centralitatˮ, explica el candidat a la presidència, “de moment des de l’oposició hem aconseguit que el govern rebaixi els 2 milions d’euros del projecte a 800.000 podent aprofitar l’espai ja existent i fent l’ampliació corresponentˮ.

El darrer gran tema que han avançat ha estat la seguretat. Si bé, l’EMD de Valldoreix no té aquesta competència i sempre està lligada a les competències de Sant Cugat. El candidat diu, però, que hi ha possibilitat d’aprofundir des de l’EMD en mesures com els agents cívics, l’enxarxament social, la pedagogia, la coordinació de reunions de seguretat, la il·luminació, les càmeres per a la detecció de matrícules i el manteniment de les zones limítrofs al bosc. “No només es tracta de tenir molts policies i militaritzar el pobleˮ, argumenta Humet.

No donen detalls de com es gestionarà la diversitat de punts de vista pel que fa a l’eix nacional. Humet defensa que l’aposta central és valldoreixenca i que aquest és el motiu d’unió de les forces d’esquerres i les entitats veïnals. “Tota la resta ho entomarem quan passiˮ, clou.

Sense el PSC i amb veus crítiques a Gent per Valldoreix

Guanyem Valldoreix no comptarà amb la participació del PSC, que se’n va desmarcar just al principi de les negociacions tot dient que la resta de forces polítiques volien la “submissióˮ dels socialistes en “un interès clar per a la captació dels votantsˮ. Aquell comunicat va suposar el fi de les relacions del PSC amb el que finalment ha esdevingut Guanyem Valldoreix. Des de llavors els socialistes treballen en una candidatura pròpia de la qual, de moment, no n’han donat detalls.

Humet lamenta que la resta de participants de la candidatura es van assabentar de la renúncia del PSC a través de la premsa i recorda que el partit havia estat convidat a participar des de les primeres reunions. Alhora, explica que el context polític condicionava la seva participació com a partit que inclouen dins del bloc del 155 així com per la seva participació durant menys d’un any al govern de PDECAT-Demòcrates a Sant Cugat.

Mentre el debat sobre el PSC està totalment tancat, la participació de Gent per Valldoreix a Guanyem Valldoreix encara porta debat. Oscar Monge, membre de l’entitat, va advertir via Twitter que la votació sobre la participació o no en la candidatura va quedar 7 a 6, partint l’entitat en dues parts i provocant la baixa d’alguns afiliats. Segons Monge, Gent per Valldoreix ha perdut la transversalitat i s’ha posicionat en donar suport a partits amb un perfil marcat en l’eix nacional.

Amb aquest desacord, diu, l’entitat Gent per Sant Cugat es desmarca de Gent per Valldoreix. “No estàvem d’acord amb trencar la transversalitat en excloure el PSCˮ, argumenta Monge, “si guanya la coalició tindrem el monotema davant del judiciˮ. Alhora, apunta a Sanmartí com a figura clau perquè, diu, amb la candidatura se li atorga la possibilitat d’esdevenir vocal a l’EMD.

Guanyem Valldoreix no dona detalls dels possibles vocals ni entra en el debat de Gent per Valldoreix. Només Sanmartí diu que el resultat anunciat per Monge no és el real però no hi aprofundeix tot dient que es tracta d’un assumpte intern de l’entitat: “El resultat va autoritzar a participar en la candidatura perquè és la manera de tenir un canvi real a Valldoreix. No és el moment d’informar d’una votació internaˮ.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article