L’equip Ubuntu de l’Arnau Cadell presenta un projecte de gestió psicològica per a astronautes

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Marc Expósito, Nora Garrell, Víctor Ferrer, Anna Expósito, Oriol Pros, Núria Ferrer i Lucas Holleboom, alumnes de l’extraescolar de robòtica de l’institut Arnau Cadell, han dissenyat un programa informàtic que permet calcular l’estat d’ànim i l’evolució de les persones que participen en expedicions a l’espai. El seu objectiu és mesurar l’estat psicològic de la persona, fer una diagnosi i que el mateix programa informàtic proposi solucions davant una situació anòmala.

Aquest és el projecte que ja han presentat públicament i portaran a la First Lego League, una competició internacional d’estudiants de primària i secundària que barreja una vessant de robòtica amb la realització d’un projecte, que aquest any gira entorn el concepte d’interorbit. L’alumnat participant ha de trobar una solució innovadora a alguns dels reptes que es troba la NASA en els viatges a l’espai.

Els set estudiants conformen l’equip Ubuntu ja van aconseguir quedar entre els guanyadors de la final catalana i van passar a competir a la final espanyola en l’edició de l’any passat, en aquella ocasió amb un sistema de depuració i reaprofitament d’aigües per a comunitats de veïns. Els Ubuntu han desenvolupat en aquesta ocasió el projecte Ifasitela, que compara l’evolució psicològica dels astronautes en base a la comparació d’aquest estat anímic en una situació normal a la Terra.

Per poder documentar i aprofundir en l’eina, els estudiants de l’Arnau Cadell han cercat l’assessorament d’experts en la matèria, entre els quals hi ha Manel Caballero, exalumne de l’institut. Han pogut reunir-se amb sis persones i contactar via correu electrònic amb referents mundials com Nulelawati Bt Ab. Jalil, experta en arquitectura i disseny ambiental, i Steven W. Lockley, que tot just treballa aquest mateix afer a la NASA.

El treball amb Lockley, expliquen els integrants de l’equip Ubuntu, ha estat especialment fructífer ja que ha servit per aprofundir en l’efecte psicològic de la il·luminació de l’estació espacial internacional. De fet, algunes de les solucions que proposa el programa busquen un aïllament de l’entorn hostil amb música i projeccions de paratges naturals que serveixen per estabilitzar l’estat anímic de la persona.

La competició se celebra aquest diumenge 17 de febrer i el resultat dependrà no només del projecte sobre la gestió anímica a l’espai sinó també de la resta de proves fixes de la Fist Lego League. L’entrenadora de l’equip, Laura Fernández, explica que és un repte important ja que arreu del món hi ha 600.000 participants de més de 80 països i només a Espanya hi ha 1.9000 equips.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article