Mocions del Ple de febrer: Bombers, Centre Obert, centenari de la Floresta i violència masclista

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple de febrer ha tingut nou mocions, una de les quals era institucional. Se n’han aprovat cinc, referents a la seguretat al carrer, als Bombers, al centenari de la Floresta, al Centre Obert i a la violència masclista. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Acord per combatre la inseguretat amb l’elaboració d’un mapa d’espais de la por

Tots els grups polítics s’han posat d’acord en una moció per fer front a la inseguretat a la ciutat, proposada inicialment per ICV-EUiA. Es preveu fer marxes exploratòries i tallers de debat en el marc dels consells de barri per a la detecció de zones perilloses que es puguin incloure en un mapa d’espais de la por. Així mateix, es farà una enquesta a les dones que fan ús dels espais naturals de la ciutat per tal de millorar els espais en què esdevenen més vulnerables. Es proposa també una formació específica en perspectiva de gènere al personal d’urbanisme de l’Ajuntament.

No s’estudiaran noves fórmules per mitigar el cost associat a l’entrada a la tarifa plana de transport

Només els grups proposants i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han votat a favor de la proposta de Ciutadans i el PP amb què demanaven a l’Ajuntament estudiar mesures per mitigar l’impacte de l’entrada de Sant Cugat a la tarifa plana de transport amb la corresponent activació de la tarifa metropolitana. La moció també demana iniciar negociacions amb l’Àrea Metropolitana la incorporació de bonificacions i que l’Ajuntament apliqui la tarifació social. Els grups que s’hi han oposat expliquen que són mesures que ja s’han pres o que fins i tot s’ha anat un pas més enllà amb la preparació d’un contenciós.

L’Ajuntament demana millorar el servei dels Bombers

Tots els grups han votat a favor de la moció de PSC, ICV-EUiA, ERC-MES, CUP-PC, PDECAT-Demòcrates i PP per demanar una millora de la dotació de recursos del parc de Bombers de Rubí – Sant Cugat. Després que al Ple de gener els bombers expliquessin les mancances del servei i també havent iniciat una reivindicació en forma de no realització d’hores extres, els grups polítics demanen a la Generalitat planificar i pressuposar les places necessàries per augmentar en 1.000 efectius el cos català a l’any 2022, millorar la planificació per evitar situacions de mínims de contingència, renovar el material caducat, adquirir un camió autoescala i dotar el cos de Bombers dels recursos formatius necessaris.

Suport al centenari de la Floresta

Tots els grups han votat a favor de la moció d’ERC-MES, ICV-EUiA, Ciutadans i PP per donar suport al centenari del barri de la Floresta. Tot i que l’Ajuntament ja hi ha dedicat una partida de prop de 50.000 euros, segons va explicar la tinenta d’alcalde de Cultura en la presentació dels actes, la proposta d’aquests grups ha suposat un reconeixement in situ a l’Associació de Propietaris i Veïns i la resta d’entitats així com aconseguir el compromís del govern a fer suport a tots els actes.

No es crearà el segell d’empresa amiga de la família

Només els grups proposants i el regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) han votat a favor de la moció de PP i Ciutadans per la qual demanaven que l’Ajuntament creï un segell per acreditar les empreses que tinguin instal·lat un sistema de conciliació familiar i laboral. La proposta diu que s’ha de tenir en compte l’horari flexible, la facilitació del teletreball, l’existència d’una borsa d’hores extres, l’horari de les reunions i els pagaments en espècie. També es proposa compensar aquestes empreses amb espais de publicitat gratuïts. Es proposa la creació d’una comissió específica per definir els paràmetres a tenir en compte per l’atorgament del segell.

Decau la moció contra l’indult en el judici del procés

Només els grups proposants han votat a favor de la moció de Ciutadans i PP per rebutjar “la impunitat i l’indult als encausats pel cop a la democràcia a Catalunya dels mesos de setembre i octubre de 2017ˮ. La proposta deia que l’indult és un privilegi injustificat i el rebutja en nom del principi d’igualtat davant la llei.

El Ple no reconeix Guaidó com a president de Veneçuela

Els grups proposants PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) han votat a favor de la moció de PP i Ciutadans per reconèixer i donar suport a Juan Gerardo Guaidó com a president interí de Veneçuela. La proposta també demana al govern espanyol liderar un procés de transició democràtica al país llatinoamericà i proposa que l’Ajuntament col·labori amb organismes i organitzacions internacionals per fer front a la crisi humanitària.

Debat sobre les mancances del Centre Obert

La CUP-PC ha presentat una moció per augmentar la inversió al Centre Obert, especialment per fer els lavabos accessibles i climatitzar l’espai. També es proposa buscar un espai més idoni per fer les activitats, internalitzar el servei, corregir la irregularitat entre els convenis i ampliar el nombre de places. La proposta estava esmenada per PDECAT-Demòcrates, eliminant tots els acords per deixar l’increment d’inversió i la recerca d’un espai més idoni i incorporant un darrer acord perquè en la redacció del proper pla de clàusules es tinguin en compte les línies marcades per la Generalitat pel que fa al personal i les places. Finalment, la moció s’ha aprovat per unanimitat un cop incorporades les esmenes de PDECAT-Demòcrates

Més accions contra la violència masclista i suport a la vaga feminista

Tots els grups excepte el PP (que s’ha abstingut) han votat a favor de la moció d’urgència de la CUP-PC en què es demana la intensificació dels tallers de sensibilització pel que fa a relacions tòxiques i violències masclistes a instituts i escoles, fer formacions específiques al personal municipal que treballa de cara al públic, fer que l’atenció a la dona sigui itinerant pels districtes, publicitar el telèfon, el servei d’atenció i l’aplicació mòbil, fer una campanya de sensibilització als comerços i establiments públics, ampliar el pressupost del Servei d’Atenció a la Dona, incloure clàusules socials que afavoreixin les empreses amb plans d’igualtat en la contractació pública, fer ofertes educatives per a espais d’educació no formal (esplais, AFAs, Consells de Barri...), construir la plaça d’una tècnica especialista per als instituts, allargar els serveis de teràpia psicològica i suport col·lectiu i sumar-se i donar suport a la vaga feminista del proper 8 de març. En el punt referent al suport a la vaga feminista, però, el PP ha votat en contra i Ciutadans s’ha abstingut.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article