Els partits es comprometen a no utilitzar els drets humans i la cooperació com una arma llancívola

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per Cugat.cat

Susanna Pellicer, en representació de Junts per Sant Cugat; Lourdes Llorente, de la CUP-PC; Francesc Osan, d’ERC; Ramon Gutiérrez, de Sant Cugat en Comú, i Pere Soler, del PSC, han acordat no utilitzar políticament els drets humans ni la cooperació tot i els temes candents com l’acollida de persones refugiades o els ajuts a entitats que treballen per la pau i per la reducció de les desigualtats. Així ho han fet saber, a petició d’una part del públic assistent, al debat electoral organitzat per la Xarxa Solidària, que agrupa entitats santcugatenques de l’àmbit de la cooperació internacional i els drets.

Tot i així, els participants temen que hi ha altres forces polítiques que sí utilitzen temes com la política migratòria com un element de rèdit electoral. Alhora, però, han mostrat diferències en alguns dels temes tractats, com ara la llei d’estrangeria, que la CUP-PC, ERC i Sant Cugat en Comú apostarien per derogar-la o reformar-la completament mentre Junts per Sant Cugat i el PSC aposten per una reforma dels punts més polèmics.

En lògica local, tots cinc partits coincideixen a dir que es pot anar més enllà en l’acollida de persones refugiades. Malgrat això, Pellicer considera que des del govern s’han fet esforços que han permès que avui dia hi hagi 23 acollides a Sant Cugat. Reconeix que el preu de l’habitatge és un problema i també l’homologació de títols professionals i universitaris tot i que, assegura, s’hi treballa de la mà del Servei d’Ocupació i de l’empresariat.

Els quatre partits d’esquerres han coincidit en l’anàlisi, tot i que alguns amb més grau de crítica. Llorente diu que cal donar garanties per a l’empadronament i fer una reserva d’un percentatge de l’habitatge social per a l’acollida alhora que aposta per aprofitar els plans d’ocupació per donar-los feina. Osan aposta per una comissió mixta entre l’Ajuntament i les entitats per aconseguir el compliment dels acords que ja s’han pres al respecte. Gutiérrez diu que s’ha arribat tard en l’ajut a les famílies que volien acollir i que, alhora, cal fer costat a les entitats que ho faciliten. Soler creu que la millor garantia de l’acollida és un canvi de les polítiques migratòries a nivell europeu i, mentrestant, fer tot el possible per garantir habitatge i treball per a les persones nouvingudes.

També s’han abordat temes com la coherència de les accions de l’Ajuntament amb els valors que defensa la Xarxa. Tots els participants han coincidit a dir que cal fer més èmfasi en les clàusules de les contractacions públiques tot i que Pellicer i Soler reconeixen que en alguns casos és complicat per l’encaix amb la llei de contractació o les limitacions d’alguns productes ètics. Per a Llorente, Osan i Gutiérrez cal fer estructurals les mesures que ara es consideren un avenç per així no veure-les com un problema.

Més o menys el mateix succeeix amb la banca ètica, que no finança cap dels préstecs actius de l’Ajuntament i només té presència al consistori amb dos comptes corrents. Els partits que ara es troben a l’oposició aposten per fer pressió a la banca convencional perquè canviï les seves pràctiques i, alhora, deixar de treballar amb els bancs que tenen les pràctiques més nocives, entre els quals, per a Osan, es troben els que va marxar de Catalunya pel procés.

Compromís per tornar a l’1% del pressupost per a cooperació i acceptació de les peticions de la Xarxa

Una de les peticions de la Xarxa Solidària a les forces polítiques és passar la reserva pressupostària per a cooperació internacional del 0,7% a l’1% del pressupost. Sant Cugat va acollir la despesa d’un 1% del pressupost per a cooperació al 2007 però, amb la crisi, al 2012 es va rebaixar al 0,7% que ja atorgava anteriorment. Totes les forces coincideixen que ha arribat el moment d’anar més enllà i, de moment, retornar a l’1% per poder estudiar més augments posteriorment.

Tot i així, els partits de l’oposició també demanen una revisió de què s’inclou dins d’aquesta partida. Per a ells és inadmissible que en el 0,7% –o 1%– entri el personal i algunes accions que només es fan al municipi. Pellicer ha esclarit que la incorporació de mitja jornada a la partida de cooperació era l’única fórmula possible de fer front al volum de feina que suposa la cooperació en un moment en què la contractació de nou personal estava limitada per les lleis d’austeritat.

A banda de l’acord sobre l’augment de la partida destinada a cooperació, les cinc forces participants s’han compromès a incorporar al seu programa electoral els set punts proposats per la Xarxa Solidària –alguns partits diuen que els han de portar a debat als òrgans de confessió de la proposta política–. Es tracta d’un seguit de reivindicacions referents a la coherència de les polítiques municipals, la reserva pressupostària, els programes de suport, l’acollida de persones refugiades, la cultura de pau, l’educació per al desenvolupament i el Pla Director Municipal de Cooperació.

La Xarxa Solidària ha convidat les candidatures hereves dels actuals grups municipals a l’Ajuntament. Ciutadans ha rebutjat la participació per no haver pogut portar cap dels tres regidors ni cap persona coneixedora de la cooperació en clau local en la data del debat tot i que s’han compromès a prendre nota de les propostes per estudiar-ne la incorporació al seu programa. El PP ha excusat l’assistència per un imprevist d’última hora. En canvi, sí ha acudit Xavier Cortés, regidor no adscrit i membre d’Units per Avançar, que des del públic ha recollit les propostes llençades per la Xarxa. L’acte ha estat moderat pel periodista d’elCugatenc i autor d’aquest article, Jordi Pascual.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article