La reestructuració de l’espai de CiU davant les eleccions municipals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Campanya de Mercè Conesa al 2015

El grup polític que actualment ostenta el govern de la ciutat es va presentar a les darreres eleccions municipals sota la marca de Convergència i Unió. La desfeta de la federació i la posterior desaparició de les dues forces que hi participaven ha suposat molts canvis de noms però pocs de persones. Ara s’arriba a les eleccions municipals del maig amb alguns interrogants i l’aparició d’una nova marca que no només no havia concorregut a cap elecció municipal sinó que tampoc a cap dels altres comicis, Junts per Sant Cugat.

El primer dels canvis que va viure el grup municipal va ser amb la desfeta de la federació, moment en què es van canviar el nom de CiU per Convergència. Si bé, a la pràctica, de les tres regidories d’Unió, dues (Esther Salat i Cristina Paraira) van anar a Convergència i una (Carles Brugarolas) a Demòcrates. Sense cap canvi de persones, el grup municipal va evidenciar al seu nom que alguna cosa havia canviat per sempre a la política catalana.

Durant aquest mandat també s’ha donat l’aparició de PDECAT com a hereu de Convergència, tot i que no tots els militants convergents han fet el pas al PDECAT. En aquest moment el grup municipal es va tornar a canviar el nom i també es va decidir evidenciar al nom l’existència d’un regidor de Demòcrates. Encara avui el grup municipal de govern s’anomena PDECAT-Demòcrates i se sustenta amb un acord entre les dues forces polítiques, el que ha fet que en els pactes per a la governança –ja siguin pressupostaris amb ERC-MES o de govern amb el PSC– s’hagi reivindicat Demòcrates com un dels actors del pacte i no com a apèndix del PDECAT.

Encara que el grup de govern manté el nom, la marxa de Mercè Conesa i de Damià Calvet va suposar una reconfiguració de les regidories i l’entrada al Ple de Xavier Cortés, qui havia estat president local d’Unió i, amb la desaparició del partit, ha esdevingut una de les cares visibles d’Units per Avançar. Tot i que ha decidit mantenir-se com a regidor no adscrit i no constituir un grup municipal, esdevé un nou actor polític que, de fet, no participa del govern tot i molts punts en comú pel que fa al model de ciutat.

Tots aquests canvis s’expliquen més per una mirada sobre l’eix nacional que sobre la política municipal però tot i així condicionen clarament les properes municipals. CiU ja és història i les eleccions d’aquest 2019 seran les primeres en què la que havia estat una aposta política d’èxit no es presentarà. Encara cal saber alguns detalls però les decisions estan preses i les apostes polítiques hereves d’aquest espai polític es dibuixen.

L’actual alcaldessa, Carmela Fortuny, serà presentada dimarts vinent com a candidata de Junts per Sant Cugat, es tracta d’una candidatura que inicialment s’havia reivindicat com a transversal i que fins i tot havia comptat amb el suport de Sant Cugat per la Independència –l’ANC local– després de rebutjar l’impuls de Primàries Catalunya a Sant Cugat –que posteriorment han estat impulsades per les persones inscrites– i de Demòcrates. Des de l’inici, però, ni la CUP-PC ni ERC-MES havien apostat per aquesta proposta.

Junts per Sant Cugat ha perdut suports des de l’arrencada. Sant Cugat per la Independència s’ha desvinculat de la proposta després de no haver aconseguit sumar més forces independentistes. Segons explica el seu coordinador, Xavier Palet, les negociacions que s’havien fet fins el moment eren per aconseguir una llista transversal en què hi participessin els altres partits, seguint l’encàrrec que l’assemblea havia fet a la Junta de l’ANC local. En no haver aconseguit aquest objectiu, l’entitat s’aparta i es manté al marge –també de Primàries malgrat ser-ne impulsora a nivell nacional– tot i que demanant el vot per forces independentistes.

Tampoc està clara la participació de Demòcrates ja que, després que l’assemblea local decidís presentar-se amb Junts per Sant Cugat, una nova assemblea amb la participació de Núria de Gispert, portaveu nacional, es va evidenciar un conflicte entre la decisió local i la catalana. D’aquesta manera, la direcció nacional obligava al partit a nivell local a donar suport a Primàries i desmarcar-se de Junts per Sant Cugat. L’agrupació local no ha tret cap comunicat des de llavors i remeten aquest mitjà al seu únic regidor, Carles Brugarolas.

Ell, però, encara no ha explicat com queda l’assumpte i demana temps per acabar de debatre alguns afers. Segons ha sabut elCugatenc, tot i que Brugarolas encara no ha parlat amb aquest mitjà, el regidor podria sumar-se a les llistes de Junts per Sant Cugat ja que a la candidatura li interessa el seu perfil d’economista. Aquesta decisió, però, suposaria un desafiament a la direcció nacional i/o haver d’abandonar Demòcrates.

Mentrestant, a Primàries Sant Cugat hi participen dos candidats vinculats a Demòcrates, Joan Recasens i Lluís Fernández. De fet, quan l’assemblea va prendre la decisió de presentar-se amb Junts per Sant Cugat va donar llibertat als seus membres de participar a Primàries, un projecte que en tot moment havien tingut en consideració com una de les opcions de cara a les municipals. Si es compleix la directiu nacional, Junts per Sant Cugat no comptaria amb Demòcrates i, en conseqüència, només comptaria amb la participació del PDECAT.

L’altre partit també present al Ple en forma de regidoria no adscrita que forma part de l’herència de CiU és Units per Avançar. Des que al juliol van anunciar la constitució d’un Cercle local i la reunió amb altres partits, no han avançat quina serà la forma en què concorreran als comicis. De moment el que hagués estat el seu aliat lògic, el PSC, en tant que van ser companys de candidatura a les darreres eleccions catalanes, ha estat descartat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article