La riera de Saladrigues a l’espera de les obres de millora del clavegueram compromeses a principis de mandat

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

En el darrer Consell de Barri de la Floresta diversos veïns de l’entorn de la riera Saladrigues van mostrar la seva preocupació per la manca d’accions per posar solució a les olors provocades per les aigües fecals que corren per la llera del torrent després d’episodis de pluja. Aquesta reivindicació ve de lluny i va aconseguir el compromís polític a principis del mandat a través d’una moció institucional, impulsada inicialment per ICV-EUiA i la CUP-PC, que es va aprovar al setembre del 2015.

Aquell acord va servir perquè l’Ajuntament licités la redacció del projecte d’arranjament del clavegueram de la riera, incorporant també la naturalització de la llera. El tràmit va començar al gener del 2016 però tres anys després encara no ha estat traduït en cap actuació sobre el terreny. Les reivindicacions dels veïns han estat cícliques i un any després de l’inici de la licitació van tornar a demanar explicacions en el marc d’una xerrada organitzada per l’Ajuntament sobre actuacions en rieres i en zones urbanes per a l’aprofitament d’aigua. Llavors encara no es tenia el projecte definitiu.

Isidre Marías, representant d’ICV-EUiA al Consell de la Floresta, explica que el periple des d’aquell moment va ser especialment dur per als integrants de la comissió de medi ambient de l’òrgan de participació, que demanaven informació però no aconseguien detalls. “Van fet una presentació del projecte a l’EMD de Valldoreix i vam demanar que ho fessin també a la Floresta però van trigar més d’un any en explicar-nos-hoˮ, rememora.

El projecte pretén actuar sobre tot el recorregut de la riera des de la Floresta fins al nucli de la ciutat, passant un tram per Valldoreix. Segons Marías, s’ha apostat per una gran obra de prop de 9 milions d’euros que, al seu parer, no té sentit si no es realitza immediatament: “El problema el tenim ara; si no es pot fer una actuació tan gran, és millor entendre-ho com un manteniment de la canonada existent canviant per tramsˮ.

El darrer atzucac del qual té constància és la discussió sobre com ha de ser l’actuació entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja que l’ens públic català prioritza no fer passar les canonades sota la llera de la riera, el que encariria encara més l’actuació. “Els veïns no sabem si l’ACA ja ha autoritzat el projecte però, en qualsevol cas, no hi ha perspectiva d’iniciar les actuacions ja que no s’han licitat les obresˮ, explica.

“Hem de tenir en compte que durant els darrers anys han arribat nous veïns i, alhora, hi ha part de l’aigua que hauria d’anar a la Rierada que es bomba fins a Saladrigues, per tant, el cabal és més granˮ, argumenta Marías, que també recorda que a la riera hi ha un problema afegit de la construcció a tocar de la llera. Les pluges de novembre van tornar a posar en alerta el veïnat però l’actuació, que va trigar més de l’habitual, no ha portat novetats ja que s’ha limitat a la neteja.

El problema que registra la riera Saladrigues és que amb la pluja, la canonada d’aigües fecals no suporta la pressió i acaba brollant sobre la llera. Això provoca que aigües pudents flueixin durant diversos quilòmetres deixant un rastre de fangs que s’assequen deixant una pudor molesta per al veïnat. Al Consell de la Floresta s’ha proposat diversos cops revisar la canonada existent per evitar les fuites i, alhora, revisar la capacitat per si val ampliar-la.

El que va començar com una reivinidicació veïnal ara fa més de cinc anys, segueix pendent de la tramitació i la burocràcia. En el darrer Consell de Barri es va evidenciar que la solució segueix lluny. Durant aquest temps, diu Marías, hi ha hagut més de vuit vessaments d’aigües fecals sobre la llera. Juan Merino, membre del Consell, diu que cal un pla integral que doni una solució ràpida a la problemàtica.

Davant les peticions dels veïns, fonts de l'Ajuntament esxpliquen que el projecte està redactat tot i que encara resten a l'espera de l'informe de l'ACA. L'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental ha demanat una revisió del projecte en la part referent a l'execució. Esperaran a tenir tots els documents per presentar-los al veïnat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article