Quins drets tinc davant la vaga feminista?

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El 8 de març hi ha una nova convocatòria de vaga general feminista i Sant Cugat viurà novament una jornada de mobilitzacions després que l’any passat prop d’un miler de persones es mobilitzessin en les dues marxes que van marcar el dia de la dona. Aquesta vegada l’aturada té el suport de CGT, COS, CNT, la sectorial d’ensenyament de CCOO, UGT, IAC, CO.BAS i els Comitès de Vaga Feminista. Encara que alguns sindicats plantegen una aturada de dues hores, qualsevol treballadora i treballador té dret a fer vaga durant les 24 hores del dia.

El Comitè de Vaga santcugatenc ha informat dels drets i deures que suposa la vaga amb una xerrada celebrada dimecres a la tarda a la Casa de Cultura amb la participació d’Aina Balada, advocada de la CGT, i de Xènia, treballadora del Nostrum acomiadada per haver participat a la vaga de l’any passat. També ha editat un fullet informatiu per donar a conèixer aquests drets.

El primer gran punt a tenir en compte és que tothom, dones i homes, pot fer vaga durant tot el dia –més enllà de si el sindicat majoritari a la seva empresa defensa o no l’aturada de tot el dia–. Per fer-la no cal avisar a l’empresa i, de fet, segons Balada, és recomanable no fer-ho ja que és des d’aquí d’on poden néixer pressions per evitar que tingui un suport ampli. En cas que hi hagi serveis mínims –decretats per l’autoritat laboral–, la companyia haurà de comunicar-ho amb antelació al personal. Si bé, denuncia l’advocada, molts cops es decreten serveis mínims abusius que a la pràctica obstaculitzen el dret a vaga.

Cap empresari pot prendre represàlies ni acomiadar ningú per haver-se sumat a la vaga. En cas que passés, caldria signar una carta de disconformitat i acudir a la justícia –amb servei de justícia gratuïta al col·legi d’advocats de referència, el de Terrassa per a les empreses santcugatenques–. La justícia hauria de decretar nul l’acomiadament i penalitzar l’empresa. Això, però, pot trigar entre un i dos anys.

Més difícil ho tenen les persones amb un contracte temporal o en un període de proves ja que s’exposen a la no renovació al·legant motius que a priori no tenen res a veure amb la vaga. És per això, defensa el Comitè de Vaga, que és important fer piquets informatius que defensin els drets de les treballadores més precàries. La decisió de sumar-se a la vaga és individual i això suposa que cap piquet pot obligar ningú a secundar-la. Els autònoms queden al marge de la convocatòria tot i que poden aturar la seva activitat sense estar emparats en la relació amb la clientela i les seves conseqüències.

A l’igual que, a excepció dels serveis mínims, no es pot obligar cap treballador o treballadora a acudir al seu lloc de feina, tampoc és legal substituir-lo amb una altra persona. En cas que passés, s’hauria de denunciar a Inspecció del Treball. És, justament, el que li va passar a Xènia, a la qual no li van renovar el contracte després de la instància de la inspecció –amb una sanció de 6.000 euros per a l’empresa–. Com l’acomiadament està clarament relacionat amb la vaga, esperen una resolució favorable del seu cas.

Què han de fer els homes?

Tot i que la vaga és general, la crida general i del Comitè de Vaga local demana que les dones siguin protagonistes de la la jornada. És per això que animen els homes a oferir-se per cobrir els serveis mínims, a fer-se càrrec de les tasques de cura, a ajudar a la difusió de la jornada, a contactar amb el Comitè per veure les necessitats específiques i a no prendre protagonisme a les manifestacions. La crida també posa en valor els espais no mixtes com espais segurs on les dones s’expressin lliurement, no hi hagi interferència d’homes i es visibilitzi el paper de les dones en les revolucions.

Què demana la vaga i com es viurà a Sant Cugat?

La convocatòria del 8 de març té quatre potes: aturar el consum, no acudir a treballar, deixar de fer les tasques de cures i no anar a classe. Es pretén una mobilització diversa que clami contra la violència masclista, per la igualtat en l’àmbit laboral, per aturar l’opressió a opcions i identitats sexuals, per acabar amb el racisme, per aconseguir el reconeixement de les tasques de cura, per conquerir el dret a un avortament lliure i gratuït, per eliminar la pressió estètica, per plantar cara al feixisme i per dir prou a la criminalització de la protesta.

A Sant Cugat la convocatòria està clarament marcada per la campanya 8 mil motius, engegada arran de la imputació de set de les dones que l’any passat van tallar les vies dels Ferrocarrils en el marc de la vaga feminista. Les set activistes es veuen immerses en un procés penal que els pot suposar fins a cinc anys de presó i el pagament d’una responsabilitat civil que ascendeix a 26.000 euros –el càlcul de les pèrdues segons l’empresa pública.

La jornada començarà a Sant Cugat a les 10 del matí amb piquets informatius, seguirà amb una manifestació a les 12 del migdia des de la plaça Lluís Millet i farà una pausa al migdia amb una batucada al final de la marxa i un dinar popular a les dues a la plaça de l’1 d’octubre. Durant aquest temps Cal Temerari estarà obert com a espai de descans i àpats sense compra i de 10 a les 11:45h. la plaça de l’1 d’octubre acollirà un taller de pancartes per a infants. A les set de la tarda des de plaça d’Octavià es farà un cercavila fins a l’estació per acudir a la manifestació de Barcelona.

Al marge del cartell del Comitè de Vaga, la ciutat viurà altres activitats relacionades amb el dia de la dona. Entre elles destaca la jornada del Grup de Dones de la Floresta, que començarà a les 12h al parc de les dones amb un dinar de carmanyola, un taller de pancartes, pintura mural i batucada. A les sis de la tarda, la Casa de la Vila de Valldoreix acollirà l’acte institucional del dia de la dona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article