MINUT A MINUT: Vaga feminista 8M

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Jordi Pascual

Durant el dia d’avui se celebra la vaga general feminista amb difusió per CGT, COS, CNT, la sectorial d'ensenyament de CCOO, UGT, IAC, CO.BAS i les Comitès de Vaga Feminista. S’hi preveuen manifestacions i piquets arreu del país. A Sant Cugat les accions comencen a les 10 del matí de la mà del Comitè de Vaga. Aquí trobaràs els drets que tens arran de la convocatòria. Fem seguiment a través del del nostre Twitter.

A continuació, els principals esdeveniments fins el moment.

19h. Acte institucional a Valldoreix

A les set de la tarda la Casa de la Vila de l'EMD de Valldoreix ha acollit l'acte institucional del dia de la dona. S'ha llegit un manifest i hi ha hagut interpretació musical (foto de l'EMD).

17h. Cercavila per acudir a la manifestació de Barcelona

Prop d'una trentena de persones s'han trobat a la plaça d'Octavià per recórrer el centre de la ciutat fins a l'estació per acudir juntes a la manifestació de Barcelona. La marxa ha transcorregut entre càntics en suport a la vaga i amb la participació del comitè local d'Aministia Internacional. A Barcelona, segons les xifres oficials, 200.000 persones s'han sumat a la convocatòria de manifestació.

16:30h. L'Ajuntament facilita les dades de seguiment de la vaga als serveis municipals

Segons la informació facilitada pel consistori, un 12,7% de la plantaulla de l'Ajuntament ha fet vaga de 24 hores i un 5,1% s'ha sumat a la parcial de dues hores. A l'Escola d'Art el seguiment entre el professorat ha estat del 0% i de gairebé el 100% entre l'alumnat.

14h. Pilar dels castellers, batucada i dinar popular

Al final de la manifestació i després de la lectura del manifest, els Gausacs han aixecat un pilar en suport de la vaga feminista a la plaça de l'1 d'octubre. Just seguit la batucada Kata Kitinga ha amenitzat el final de la marxa. Finalment, s'ha iniciat un dinar popular, que també servirà per recollir diners per al Comitè de Vaga. L'àpat ha estat elaborat per homes que han optat per perdre protagonisme en la mobilització i restar tot el matí a Cal Temerari preparant l'espai del migdia de la protesta. S'ha emplaçat les manifestants a trobar-se de nou a les cinc de la tarda a la plaça d'Octavià per fer un cercavila per l'eix de vianants i acudir a la manifestació de Barcelona.

12 - 14h. Més de 2.000 persones a la manifestació central de la vaga feminista

La manifestació convocada pel Comitè de Vaga ha començat a les 12 del migdia a la plaça Lluís Millet amb la lectura d'un manifest amb els motius de la convocatòria per part del Comitè i d'un altre text sobre les reivindicacions de 8 mil motius, que denuncia el procés judicial obert pel tall de vies a l'estació a la vaga feminista de l'any passat. Hi ha set investigades, a les quals se'ls demana fins a 5 anys de pressó i el pagament de 26.000 euros. La concentració ha començat al davant de l'estació amb la interpretació de la coral Cantem les 40 i ha seguit amb l'enganxada de cartells en contra dels Ferrocarrils pel procés judicial obert pel tall de les vies durant la vaga de l'any anterior.

La marxa ha recorregut els carrers del centre de la ciutat i ha fet una aturada al davant de l'Ajuntament, on s'ha llegit un nou manifest demanant que el govern prengui mesures en clau local com ara posicionar-se en contra del procés obert per FGC i a favor de les reivindicacions de 8 mil motius o fer una regulació que prohibeixi la publicitat sexista a la ciutat. Més de 2.000 persones han participat a la manifestació que ha acabat a la plaça de l'1 d'octubre, on novament s'ha llegit els manifestos inicials. S'han escoltat clams contra el patriarcat i la violència masclista, a favor del feminisme i crítics amb el capitalisme i l'església catòlica.

12h. Inici de la jornada del dia de la dona a la Floresta

Des del migdia el parc de les Dones de la Floresta acull una trobada amb un dinar de carmanyola, un taller de pancartes, pintura mural i batucada organitzada pel grup de dones del barri.

11:30h. Concentració a l'Ajuntament i valoracions de l'alcaldessa, que defensa el tall als Ferrocarrils

Més d'un centenar de persones s'ha concentrat a les portes de l'Ajuntament en l'acte més oficial del dia de la dona. Tècnics i treballadors municipals han estat els protagonistes amb la lectura del manifest conjunt de la Federació de Municipis de Catalunya i de l'Associació Catalana de Municipis que adjuntem a continuació. Just després de l'acte s'ha realitzat la concentració setmanal de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), que també ha tingut el 8 de març com a protagonista amb un record per totes les lluites feministes i amb especial esment a les sufragistes. Al final de la concentració l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha atès els mitjans per explicar que la jornada no ha tingut incidents destacables i que encara no es tenen les xifres definitives de suport a la vaga. També s'ha mostrat favorable al tall de les vies en mobilitzacions que van més enllà del procés independentista.

10 - 12h. Piquets informatius al centre de la ciutat

Des de les 10 del matí, tres grups de dones fan piquets informatius al centre de la ciutat (al barri del Monestir, a la rambla del Celler i a l'eix de vianants). Les manifestants reparteixen informació a la gent que passa pels carrers i s'adrecen als comerços per demanar que se sumin a la vaga. En la majoria d'establiments no aconsegueixen el tancament tot i que en molts s'emplacen a trobar-se a alguna de les manifestacions convocades durant la jornada. En els establiments que aconsegueixen tancar, ho celebren de la mà de la treballadora que pren la decisió, com ha passat a una botiga de sabates del carrer Santiago Rusiñol. Les manifestants també s'adrecen a les persones que consumeixen per explicar-los que la vaga general feminista té quatre potes: laboral, de cures, estudiantil i de consum. Acabaran trobant-se totes a la plaça Lluís Millet a les 12h., on està prevista la manifestació central de la jornada. Mentrestant Cal Temerari esdevé espai de descans i la plaça de l'1 d'octubre acull un taller de pancartes per a infants.

7 - 8h. Tall a l'estació de Ferrocarrils

Passats uns minuts de les set del matí un grup de 30 dones ha ocupat les vies a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat al centre de la ciutat amb una pancarta en suport a la campanya 8 mil motius, que denuncia el procés judicial obert pel tall de vies a l'estació a la vaga feminista de l'any passat. Hi ha set investigades, a les quals se'ls demana fins a 5 anys de pressó i el pagament de 26.000 euros. La protesta s'ha allargat fins gairebé les vuit del matí amb càntics en suport a la vaga general, en contra de la violència masclista i en defensa del feminisme. La majoria d'usuaris han esperat sense problemes a l'andana, on també hi ha hagut mostres de suport, tot i que algunes persones han increpat les manifestants cridant: "I els que hem d'anar a treballar?" i "agafeu una escombra", entre d'altres. Els Mossos d'Esquadra han envoltat la protesta i les manifestants han marxat sense cap tipus de resistència. A partir de les vuit els Ferrocarrils han tornat a oferir servei tot i que amb l'estació plena de gom a gom. Els serveis mínims són d'un 50% en hores punta i d'un 25% en hores vall.

Prèvia

Els serveis mínims estipulats per l'Ajuntament són: un auxiliar a cada escola, a les biblioteques dels barris, als casals de la Floresta (Casino i Sociosanitari), les Planes i Torreblanca i dos a l'Escola d'Art, a l'Escola Municipal, a la Biblioteca Gabriel Ferrater i als casals de Mira-sol i Casa de Cultura. S'ha marcat un auxiliar per cada gimnàs i intal·lació esportiva. Als centres educatius, a més, hi haurà un terç de la plantilla i representació de la direcció. A l'Ajuntament hi haurà un recepcionista, un gestor a l'Oficina d'Atenció Ciutadana i dos auxiliars de suport logístic a consergeria. Hi haurà un oficial de la brigada municipal, un tècnic de Protecció Civil, un informàtic i un arquitecte de Territori.

Pel que fa al transport urbà, canvien la freqüència: la L1 (cada 40 minuts), la L2A i L2B (cada 60 minuts), la L7A (cada 60 minuts), la L8 (cada 60 minuts), la L9 (cada 60 minuts) i el park and ride (cada 20 minuts). La resta d'autobusos i el transport a demanda mantindran la freqüència.

Als serveis mínims marcats per la Generalitat que afecten la ciutat, Rodalies funcionarà al 33% tot el dia i Ferrocarrils a un 50% en hores punta i a un 25% en hores vall. Els centres educatius tindran un docent per cada sis aules d'infantil i primària i un per cada quatre en centres e'ducació especial. En sanitat, el servei d'urgències i les unitats especials funcionaran amb normalitat. Es mantindrà l'activitat quirúrgica que no es pugui retardar i s'haurà de respectar l'atenció i el transport d'urgències. En els centres d'assistència extrahospitalària es mantindrà l'assistència urgent amb un 25% de la plantilla i el servei de neteja haurà de ser normal en àrees d'alt risc. Les farmàcies operaran amb el personal de guàrdia i nit.

Finalment, en allò referent a les emergències i mitjans de comunicació públics, l'atenció telefònica es prestarà al 85%. L'extinsió d'incendis funcionarà com un dia festiu i el transport de mercaderies imprescindibles es mantindrà per abastir centres sanitaris i farmàcies. Els mitjans hauran d'emetre un 50% dels continguts informatius habituals. Els menjadors socials i residències funcionaran com un festiu, les funeràries a un 85% i l'atenció a famílies a un 50%.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article