Sant Cugat viu la mobilització feminista més gran de la seva història
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual (al peu de l’article trobaràs una presentació de fotografies de la jornada)
L’any 1997 la mobilització popular local va viure una de les seves grans fites: 4.000 persones van sortir a defensar Torre Negra després de l’atac al Pi d’en Xandri. Aquell rècord només ha estat superat el 3 d’octubre del 2017, amb una vaga general que va desbordar els carrers. La vaga feminista d’enguany no només ha doblat en mobilització la de l’any passat sinó que a més s’ha situat al nivell d’aquestes grans fites històriques amb 2.000 persones –la majoria d’elles dones– en la manifestació central de la jornada.
Com ha esdevingut costum –fins i tot per als usuaris–, el dia ha començat amb un tall de vies a l’estació de Ferrocarrils. Aquesta vegada, però, hi havia un motiu més: denunciar el procés judicial obert a set de les dones que en la vaga feminista de l’any passat van tallar les vies al mateix punt. Els demanen 26.000 euros i fins a cinc anys de presó. El tall ha començat quan passaven 10 minuts de les set del matí i s’ha allargat fins gairebé les vuit, quan els Mossos d’Esquadra han acompanyat les manifestants a fora de l’estació després d’envoltar-les. No hi ha hagut cap incident.
Fins i tot a l’andana s’han escoltat mostres de suport entre cares de resignació. Només tres persones han cridat obertament en contra de la protesta: un home que els ha etzibat un “aneu-vos-en a la merda” des de l’andana, un altre que els ha dit “agafeu l’escombra” des de fora de l’estació i una noia, també a l’exterior, que ha demanat que es tingués en compte la gent que anava a treballar mentre ella mateixa reconeixia que aprofitaria la vaga per no anar a classe. La resta de descontents han quedat menys latents.
Posteriorment l’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha valorat la jornada i, lluny de criticar la protesta a l’estació, ha dit: “Crec que es bo que avui també passin aquestes coses perquè de vegades ens diuen que només tallem les vies del tren quan defensem el procés. Doncs no, avui, que defensem els drets de les dones, la igualtat i les regles del joc és bo que hi hagi aquestes mobilitzacions, sempre, evidentment, pacífiques”. Quan les manifestants han marxat, el col·lapse a l’estació era més que evident.
Aquella primera mostra ha estat la constant del dia: molts comerços oberts, gent consumint i un seguiment més bé baix –un 12,7% de la plantilla de l'Ajuntament ha fet vaga de 24 hores i un 5,1% s'ha sumat a la parcial de dues hores; cap professor de l’Escola d’Art s’hi ha sumat mentre gairebé tot l’alumnat ha secundat la vaga–. Això ha deixat imatges curioses de piquets informatius creuant el centre de la ciutat a partir de les 10 entre comerços oberts i persones que els donaven ànims des de les terrasses dels bars.
Segurament per això quan una dependenta d’una botiga de sabates del carrer Santiago Rusiñol ha acceptat i celebrat tancar l’establiment, l’eufòria del piquet informatiu ha estat ben sonada. Entre crits de “visca la lluita feminista”, “la talla 34 m’apreta la patata” i “no hi som totes, falten les mortes”, entre d’altres, els piquets s’han trobat amb el no com a resposta a la majoria d’establiments, alguns dels quals s’emplaçaven a trobar-se a la manifestació del migdia. Que alguns sindicats hagin apostat per una aturada de dues hores també ha dificultat saber el seguiment exacte.
Abans de la manifestació central, l’Ajuntament ha fet el seu propi acte, amb tècnics i treballadors de la casa llegint el manifest de la Federació Catalana de Municipis i de l’Associació Catalana de Municipis amb esment als quatre eixos de la vaga: laboral, de consum, de cures i estudiantil. Prop d’un centenar de persones ha acompanyat l’acte, en què han lluit cartells de l’objectiu d’igualtat de gènere de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. L’acte ha clos amb l’inici de la concentració setmanal de l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), que aquest cop també ha tingut una reivindicació de les dones preses i exiliades i de la lluita feminista en general.
Al migdia ha començat la jornada feminista organitzada pel grup de dones de la Floresta, on s’han ajuntat més d’una trentena de persones per dinar plegades al parc de les Dones, on també s’ha fet un taller de pancartes, una pintura mural i una batucada. Al final de la jornada moltes de les participants han agafat el Ferrocarril per acudir a la manifestació de la tarda a Barcelona.
La gran fita del migdia i de tota la jornada ha estat, però, la manifestació que ha sortit de la plaça Lluís Millet, passant per l’Ajuntament fins arribar posteriorment a la plaça de l’1 d’octubre. La marxa ha agrupat més de dos milers de persones, amb consignes crítiques amb el patriarcat, el capitalisme i l’església catòlica. Abans de començar la marxa, la coral Cantem les 40 ha interpretat diverses cançons i s’han llegit dos manifestos, un del Comitè de Vaga i un altre en què 8 mil motius –la campanya antirrepressiva arran de la imputació de les set santcugatenques– ha explicat el seu cas, donant pas, a més, a l’enganxada d’adhesius de la campanya a l’estació dels Ferrocarrils.
Al marge de les reivindicacions generals de la vaga, en el manifest que les manifestants han llegit al davant de l’Ajuntament, han demanat 12 accions en clau local: aturar el finançament d’escoles que segreguen per sexe, que el consistori es posicioni davant la Fiscalia per retirar la causa de 8 mil motius, fer formacions obligatòries en gènere als treballadors públics, deixar de subcontractar empreses explotadores –amb esment directe a Clece–, augmentar el pressupost de serveis socials i habitatge, donar una solució estable a l’exclusió residencial, garantir habitatges segurs per a víctimes de violència masclista, augmentar l’oferta d’escoles bressol i residències de gent gran, millorar la il·luminació pública i construir lavabos accessibles durant tot el dia, centralitzar les zones d’oci, prohibir la publicitat sexista i actuar als centres educatius amb Plans d’Igualtat, coeducació i educació sexual.
La marxa ha acabat a les dues a la plaça de l’1 d’octubre, on després de rellegir el manifest, els Gausacs han aixecat un pilar en suport de la vaga i la batucada Kata Kitinga ha amenitzat el final de la marxa. El dinar popular –fet per homes que han deixat protagonisme de les mobilitzacions a les dones– s’ha exhaurit davant l’èxit de la convocatòria. La pausa del migdia només ha estat trencada pel mural que ha pintat el Jovent Republicà –els antigues JERC– a la cruïlla entre l’avinguda Francesc Macià i el carrer Orient amb el lema “apoderades i combatives, canviem la història”.
La pausa del migdia ha acabat a les cinc de la tarda, quan prop d’una trentena de persones s’ha trobat a la plaça d’Octavià per fer un cercavila fins a l’estació per acudir a la manifestació de Barcelona. Ha esdevingut una rèplica petita de la manifestació del matí, aquesta vegada amb la participació del comitè local d’Amnistia Internacional. A la manifestació de Barcelona, segons fonts oficials, han participat 200.000 persones. A les set de la tarda, quan moltíssimes santcugatenques eren a la capital catalana, l’EMD de Valldoreix ha celebrat l’acte institucional pel dia de la dona, amb la lectura d’un manifest i música.
Recull fotogràfic de la jornada
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari