Res a celebrar

per Patricia Cirera

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto:Patricia Cirera

Ahir va ser el Dia de la Hispanitat, un dia que a Espanya s'hi commemora la conquesta i colonització de diversos països de l’Amèrica Llatina.

Amb motiu d’això, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya van sortir als carrers de Sant Cugat per escombrar-los de manera simbòlica en senyal de reivindicació, ja que segons ells no hi ha res a celebrar. En total, un grup de 10 persones de les JERC, inclòs Èric Gómez, va sortir al carrer a escombrar. El partit ha decidit treballar i no fer festa. El grup entén aquesta colonització com a un genocidi i explotacions del poble indígena que van patir la imposició cultural.

Foto extreta del twitter oficial de'Esquerra Republicana de Sant Cugat

De fet, a alguns països llatinoamericans no entenen el 12 d’octubre de la mateixa manera que aquí. A la República Dominicana se celebra el dia de la identitat, a Veneçuela i Nicaragua el dia de la Resistència Indígena, al Perú és el Dia dels Pobles Originaris, a l'Argentina és el Dia del Respecte a la Diversitat Cultural. A Cuba, dos dies abans, el 10 d’octubre, hi celebren el Dia de la Guerra de la Independència contra Espanya. Per tant, celebren el 12 d’octubre com el dia de l’alliberació i la resistència indígena.

“Un any més volem reivindicar que el 12 d’octubre no celebrem res. El 12 d’octubre commemora el genocidi i l’explotació de milers i milers d’indígenes. A la resta de països llatinoamericans celebren el dia de la resistència indígena o el dia de la cultura llatinoamericana, etcètera, mentre aquí treiem els tancs per commemorar la Hispanitat. Avui reivindiquem simbòlicament que no tenim res a celebrar i ens posem a netejar els carrers de Sant Cugat”, explica Lluc Cahís, portaveu de les JERC. Cahís també reconeix que cal difondre més què es el dia de la Hispanitat i què celebra. Qualifica el 12 d’octubre com a una celebració “vergonyosa i indigne”.

L’organització juvenil de l’esquerra independentista “Arran”, també ha fet saber a través de les xarxes socials que està en contra de la celebració del 12 d’octubre.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article