Les entitats demanen incidir en la tria del nom del xalet de l’avinguda Cerdanyola

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Ajuntament

El pacte pressupostari entre PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per al 2019 inclou un acord que ha molestat les entitats i persones que participen a la Xarxa del Monestir-Sant Francesc: “Acordar el nom Centre Cívic Casa de la Haba - memorial Alfonso Guidaso per l’equipament”. Hi tenen objeccions diverses però, sobretot, la de com s’ha decidit el nom; sense comptar amb la participació del veïnat ni les entitats que en faran un ús.

La proposta recollida al pacte pressupostari conjuga dos reconeixements que són relacionats. D’una banda, serveix per dedicar un espai de la ciutat a la Haba, el poble extremeny amb què està agermanat Sant Cugat i on són nascuts una part dels nostres veïns. D’altra, ret homenatge a Alfonso Guisado, un activista veïnal d’origen jabeño que també havia estat vinculat al PSC i que havia lluitat molt pel barri del Monestir-Sant Francesc. El que llavors era sotspresident de l’Associació de Veïns del Centre-Est va morir al gener del 2016, poc abans de formalitzar l’agermanament amb la Haba. Els actes de formalització de l’agermanament van esdevenir un espai de record de l’activista veïnal.

Mireia Gallego, membre de la Xarxa, explica que les entitats no veuen clar el nom proposat perquè dona lloc a l’equívoc: “Pot semblar que sigui una casa regional”. Creu que posar un nom tant concret pot ser excloent, com si el nou centre cívic del barri fos només d’una entitat o d’un col·lectiu quan “aquest no és més ampli que d’altres”. “Per què aquest nom i no el d’un altre agermanament?”, es pregunta Gallego recordant que Sant Cugat també està agermanat amb Alba (Itàlia) i el campament de l’Aargub (República Àrab Sharauí Oriental).

Però més enllà de si l’espai s’anomenarà Centre Cívic Casa de la Haba - memorial Alfonso Guisado o no, les entitats de la Xarxa demanen ser-ne partícips de la decisió. Gallego proposa una pluja d’idees i un debat perquè tothom se senti identificat a l’espai: “Si finalment es decideix que tingui el nom proposat al pacte, endavant, però ha de ser una decisió de totes les entitats”. També li sobta que s’hagi engegat el debat sobre el nom quan encara no s’han acordat els usos que tindrà el xalet.

El president del Consell de Barri del Centre-Est i regidor d’ERC-MES, Ferran Villaseñor, va explicar a un article a Cugat.cat al maig del 2018 que ja havien proposat el nom a la comissió de nomenclàtor. Ara, arran de les queixes de les entitats a la darrera reunió de seguiment del Pla Estratègic del barri, diu que es tracta d’una proposta que es posa sobre la taula per encetar un procés participatiu. El punt de partida és que totes les entitats comparteixen que Guisado es mereix un reconeixement, el debat és el lloc i el com es decideix.

A l’espera de la compra

El debat sobre el nom del futur centre cívic arriba quan encara no s’ha tancat ni la discussió sobre els usos ni la compra de l’immoble. Els tràmits per aconseguir la propietat pública de l’edifici van començar al gener del 2017 però des de llavors no s’han fet grans avanços ja que calia encetar les negociacions amb la propietat. Després d’una suspensió de llicències es va fer la modificació urbanística corresponent. Avui dia encara no s’ha acordat la compra, tot i que segons Villaseñor no falta gaire. Un cop enllestida, caldrà fer un projecte executiu i de gestió, pas previ a les obres de rehabilitació després de dècades d’abandonament.

Gallego explica que la creació d’aquest nou espai serveix per repensar el funcionament dels equipaments del barri. De partida, diu, les entitats rebutgen un model de sales petites com el del Xalet Negre i demanen espais amplis on poder fer actes i exposicions diversos i, fins i tot, ajustar-se al públic en funció de l’hora del dia. Una altra proposta és traslladar els usos que ara té el Xalet Negre per reorganitzar l’equipament.

Un dels reptes del Xalet Negre, que fa més d’una dècada que és en funcionament, és el reconeixement social. Segons Gallego, encara hi ha molta gent del barri que no el coneix i, alhora, diu que hi manquen activitats per fer-lo més atractiu. Considera que tenir un Centre Cívic a un espai de pas com l’avinguda Cerdanyola pot servir per repensar el Xalet Negre i fins i tot establir sinergies entre els dos espais.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article