Punts del govern al Ple de març: habitatge protegit, carrer Pahissa i liquidació del pressupost

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple ordinari corresponent al mes de març del 2019 ha tingut força punts de govern –la majoria d’ells de tràmit– entre els quals destaquen un nou pas en la modificació urbanística que afecta al carrer Pahissa Pla del Vinyet i Can Cortés i la liquidació del pressupost del 2018. Pots consultar el debat de les mocions i la contracrònica de la sessió plenària.

Creixen els grups d’interès inscrits al registre

El Ple de març ha servit per informar de l’evolució de les entitats i col·lectius inscrits al registre de grups d’interès de l’Ajuntament. Al febrer de l’any passat només hi havia quatre registres. Un any després la xifra arriba als 22. Tots els grups hi han votat a favor.

Aprovació provisional de la modificació urbanística que permet l’expropiació al carrer Pahissa i habitatge a Pla del Vinyet

PDECAT-Demòcrates, ERC-MES i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la proposta d’aprovar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) iniciada al març del 2018 per moure l’edificabilitat d’uns terrenys de Can Cortés i d’una parcel·la al carrer Pahissa per concentrar-la al davant del Casal de Torreblanca, on es preveu una promoció d’habitatge públic. La proposta s’ha fet recollint les propostes dels informes d’altres institucions rebuts abans de l’aprovació provisional i rebutjant totes les al·legacions presentades per l’empresa Josel SLU (del grup Núñez i Navarro) i acceptant parcialment les presentades per la Província Canónica de la Compañía de Jesús. Més enllà de la vessant referent a l’habitatge, aquest assumpte havia portat debat per l’expropiació que suposa al carrer Pahissa amb la justificació de fer un parc públic, un cas criticat per gran part de l’oposició com a urbanisme fet a mida.

Aprovació provisional de la reserva del 30% de les noves promocions per a habitatge protegit i delimitació de l’àrea de tanteig i retracte

PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, PSC i els dos regidors no adscrits han votat a favor de l’aprovació provisional, a falta del vist i plau de la Generalitat, de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) impulsada la tardor passada i que pretén demanar una reserva del 30% de les constructores que facin promocions en àrees urbanes consolidades per acollir habitatge protegit privat i, en cas de negar-se, que l’Ajuntament pugui accedir a la compra preferent a través de la fórmula del tanteig i retracte, que s’aplicarà sobre tot el municipi. És una mesura que ha portat debat ja que, a diferència de la proposta de Barcelona, no marca obligatorietat en la reserva del 30% ja que, segons el govern, no hi ha les garanties jurídiques suficients. La proposta ha rebut al·legacions de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, del grup d’ERC-MES, de Josel SLU (del grup Núñez i Navarro) i de Sabadell Real Estate Development, algunes de les quals han estat estimades.

Liquidació del pressupost del 2018

Al Ple de març s’ha donat compte de la liquidació del pressupost del 2018, que ha acabat amb un romanent de tresoreria ajustat de 12 milions d’euros i un resultat de liquidació ajustat de 19 milions. El deute viu del consistori ascendeix a 79 milions, l’estalvi net als 12,8 i el període mig de pagament ha estat de 18,57 dies. L’aprovació també feia referència als pressupostos dels òrgans dependents com l’IGEPESI, el Patronat Municipal d’Educació i el Centre-Cultural (Teatre-Auditori).

Primera modificació pressupostària de l’any

PDECAT-Demòcrates i ERC-MES han votat a favor de la proposta de modificació pressupostària que incorpora el complement d’algunes propostes dels pressupostos participatius [l’itinerari de bicis de Can Magí a Coll Favà (95.000 euros en total), l’espai gastronòmic i cultural de Mira-sol (200.900) i el local per a les entitats de malalties neurològiques (274.000)] així com per crear les partides d’algunes de les propostes de la darrera edició. També inclou una despesa de 17.650 euros en vigilants de seguretat, una de 25.000 euros per a proteccions en diversos carrers de la Floresta, 10.000 d’aportació al consorci de la Unió, 40.000 per a l’associació d’amigues i amics de la Floresta de Collserola, els 8.500 euros del premi Gabriel Ferrater i del premi literari de narrativa i 10.000 per a Jazz en viu, entre d’altres.

Debat sobre un informe de la secretaria

El Ple de març incorporava la dació de compte d’un informe de la secretaria que obliga a regularitzar diversos contractes que segons la nova secretària no es van fer correctament. Això ha generat un debat entre el govern, que defensa que es tracta d’un canvi de criteri de la secretaria sense cap efecte legal, i Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) i Álvaro Benejam (PP), que consideren que l’informe mostra irregularitats que ara s’han de solucionar i que, en cas que s’haguessin impugnat els contractes, hagués suposat deixar-los sense efecte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article