Free Romeva visibilitza vulneracions de drets més enllà del judici del procés amb una exposició

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Raül Romeva ha reivindicat en diverses ocasions que la causa judicial pel procés independentista que el manté a la presó des de fa quasi 400 dies no és un fet aïllat, que cal entendre-ho com una mancança democràtica molt més àmplia. El col·lectiu de suport al santcugatenc, Free Romeva, ha escoltat la petició i ha organitzat l’exposició No hi ha dret! Vulneració de drets fonamentals a l’Estat espanyol, que es pot veure aquest cap de setmana de 10 a 14 hores a la plaça d’Octavià i el següent a les mateixes hores a la rambla del Celler.

Gemma Aristoy, membre del col·lectiu, explica que l’objectiu de la mostra és evidenciar que el judici del procés és només una mostra del que consideren una vulneració de drets fonamentals. Portar-ho en forma de cartells als carrers del poble és la manera de connectar amb la gent, amb aquelles persones que entenen que Romeva és un pres polític però també aquelles que de partida estan d’acord amb l’empresonament. Els plafons esdevenen un espai de reflexió sobre la qualitat democràtica de l’Estat.

Dídac Marín, membre de Free Romeva i encarregat del contingut de l’exposició, explica que la mostra es basa en sis capítols elaborats per Aministia Internacional arran l’aplicació de la llei mordassa: llibertat d’expressió, polítiques migratòries, abusos en l’aplicació de la llei antiterrorista, drets penitenciaris, memòria històrica –aquest amb un valor especial ja que era una de les responsabilitats de Romeva com a conseller– i habitatge. De cada capítol s’hi recullen quatre casos amb una breu descripció. Apareixen referències a Willy Toledo, Def con Dos, la PAH i Arnaldo Otegi, entre d’altres. Aministia és el punt de partida de l’exposició però no participa activament en la mostra.

Marín posa en valor una de les referències de l’exposició, la pel·lícula La cifra negra de la violencia institucional, que recull casos de violència institucional amb més de 30 protagonistes. És un film, de producció espanyola, dirigit per Ales Payá i estrenat l’any passat, que tracta d’explicar les condicions de la tortura a Espanya i les dificultats per denunciar-la. Apareixen veus de víctimes, advocats, jutges, policies, defensors de drets humans i altres experts.

Free Romeva va projectar el documental el passat 14 de març als Cinemes de Sant Cugat seguit d’una taula rodona amb el director i la guionista, Cristina Garés. Després d’aquest acte, explica Marín, han aconseguit que TV3 s’interessi per la peça, que s’emetrà el proper 9 d’abril al programa Sense Ficció. Ho celebren com una forma de visibilitzar les 8 condemnes a l’Estat per no investigar tortures.

Romeva segueix pendent del judici del procés, en el qual va ser interrogat el passat 19 de febrer, quan va fer una reivindicació del diàleg i la negociació política. Això no l’ha frenat a implicar-se políticament amb ERC encara que sigui de forma simbòlica. A nivell local tancarà la llista dels republicans a les eleccions municipals mentre a nivell estatal serà el candidat al Senat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article