Els partits reconeixen que el Consell de Barri de la Floresta ha quedat obsolet però no concreten si l’EMD és la solució
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Jordi Pascual
Junts per Sant Cugat, CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, Sant Cugat en Comú, PSC i Primàries Sant Cugat han acceptat la proposta de crear una comissió mixta entre el veïnat de la Floresta i l’Ajuntament per tal d’abordar els canvis a implementar en el barri un cop constatat que la figura del Consell de Barri ha quedat obsoleta per no ser vinculant ni tenir capacitat executiva. Tot i així, ni la proposta d’acabar el procés amb una consulta popular ni la concreció de la transformació en una Entitat Municipal Desconcentrada amb un Consell del Poble com a pas previ a una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) han tingut la unanimitat.
Així s’ha demostrat en el debat organitzat dissabte a la tarda per la Plataforma per una EMD a la Floresta en base a un un document que recull les mancances actuals i proposa la creació d’un Consell del Poble. L’escrit acaba amb quatre peticions polítiques: el compromís dels partits a donar resposta a la demanda florestana, la creació de la comissió mixta per fer un Consell del Poble, l’acceptació de la comissió com a espai de debat de les competències que hauria de tenir el Consell del Poble i la celebració d’una consulta sobre la proposta final.
Joan Puigdomènech, representant de Junts per Sant Cugat, considera que la clau de qualsevol EMD és aconseguir un bon conveni amb l’Ajuntament. De moment, amb la impossibilitat legal de desenvolupar una EMD, diu que el seu partit pot prendre els compromisos següents: donar autonomia en matèria de medi ambient fent del barri un lloc d’experimentació, avançar en la participació en urbanisme amb un Observatori - Laboratori participat per l’Ajuntament, el Consell de Barri i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), introduir l’especificitat florestana en els contractes de manteniment i avançar en el Pla de Mobilitat.
La cupaire Núria Gibet subscriu tots els punts proposats pel col·lectiu tot i que reconeixent que alguns aspectes es troben a debat en el procés d’elaboració del programa. Considera que la participació ciutadana ha de ser transversal a totes les àrees de l’Ajuntament i apunta a un horitzó de millora, que serà possible, diu, en funció de qui tingui l’última paraula. Per a la CUP-PC, explica la seva candidata, el dret a decidir és un eix fonamental i això passa per refrendar els acords presos en la comissió mixta.
Aldo Ciprian, repersentant de Ciutadans, ha assegurat que el model dels Consells de Barri ja no funciona però assegura que les peticions de la Plataforma apropen més la Floresta a ser un municipi que una EMD. Per això aposta per un Consell de Barri vinculant i que tingui cura de la representativitat, amb un control de les entitats que hi participen. Sobre l’horitzó d’una hipotètica EMD, no ha pres partit tot i que diu que es poden observar les referencialitats de Valldoreix i Bellaterra –d’aquesta darrera també ha repassat la recollida de signatures per annexionar-se a Sant Cugat–. Sigui quin sigui l’òrgan final, diu, caldrà determinar quins són els límits de la Floresta.
La candidata d’ERC-MES, Mireia Ingla, diu que la Floresta té un dèficit històric i, alhora, un veïnat que empeny cap a la millora. Reconeix, com la resta de polítics, que el Consell de Barri queda curt i per això crida a una transformació cap a un nou ens que podria ser el Consell del Poble que proposa la Plataforma. Per fer-ho, diu, caldrà una reforma o la creació d’un nou reglament de descentralització, que inclogui la figura d’un regidor de descentralització. Tot i així, també apunta que hi ha problemes comuns a tota la ciutat, com el manteniment.
Aina Balada, representant de Sant Cugat en Comú, ha qualificat l’EMD d’ens burocràtic i jeràrquic i, en conseqüència, poc democràtic. Per això insta a buscar una nova fórmula per al futur de la Floresta, un camí que considera que s’hauria de fer de la mà del veïnat i acordant unes competències que s’aprovin via decret. També planteja el dubte de l’extensió: “Ha de ser autogovern només de la Floresta o pot arribar a altres zones com la Colònia de Montserrat, les Planes i Can Borrull?”
José Gallardo, representant del PSC, coincideix a dir que hi ha problemes comuns arreu de la ciutat. En clau florestana proposa un Consell de Districte que ha de tenir poder executiu i ser una mostre de descentralització amb corresponsabilitat col·lectiva, el que suposa competències en base als assumptes que ja treballa el Consell de Barri a través de les comissions i grups de treball, un regidor que assumeixi la tasca de president i un pressupost territorialitzat.
Finalment Joan Recasens, candidat de Primàries Sant Cugat, ha assegurat que el model actual ja no té més recorregut i que per superar-lo hi ha fórmules diverses. Mentre s’avança en l’assumpció de competències proposa que l’Ajuntament estudiï la viabilitat d’una EMD per buscar una alternativa si no és factible o aplicar-la quan la llei ho permeti si sí ho és. Tot i així, assegura que resta un llarg camí pel davant i defensa que la decisió final es prengui a través d’una consulta.
Competències i regidoria de descentralització
Tots els partits que han participat al debat han coincidit a dir que cal treballar de la mà del veïnat quines competències hauria d’assumir el nou òrgan florestà tot reconeixent que hi ha algunes àrees que tenen més sentit amb una lògica de tot el municipi, el que no suposa que passin sense cap incidència participativa. Però hi ha debat sobre l’aplicació.
Ingla i Gallardo han parlat explícitament de la figura d’una regidoria de descentralització, tot i que la primera ho ha fet en termes d’una coordinació des de l’Ajuntament al marge de les presidències dels barris mentre el segon ho ha plantejat com una regidoria per cada districte. La figura d’abast municipal havia existit anys enrere i, segons la republicana, el que caldria és redefinir-la i donar-li competències i pressupost perquè sigui realment efectiva.
L’única representant que s’ha oposat explícitament a aquesta opció ha estat Gibert, que considera que la mirada descentralitzada ha de ser transversal a totes les àrees i, per això, rebutja que hi hagi una regidoria específica. La resta de representants no han entrat al debat d’aquesta àrea i s’han centrat en la part de debat de les competències, on també podria entrar quina és la fórmula per garantir l’efectivitat de la participació. El PP ha estat convidat a l’acte però, segons la moderadora, la periodista Sílvia Llombart, no ha respost a la petició.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari