L’extrema dreta segueix la pressió a la veïna de Valldoreix i li treu la tanca del pati perquè marxi

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Desokupa ha tornat aquest dimarts al matí al passeig de Rubí, 9, la casa on viu una valldoreixenca que està sent pressionada per l’empresa vinculada a l’extrema dreta. Un grup d’homes acompanyats d’operaris de l’empresa Bei Barcelona –segons les insignes dels vehicles– ha acudit a dos quarts de 12 per treure-li la tanca del pati. Davant l’operatiu, l'ocupa ha fet el crit d’alerta i el grup Emergencias Kollserola i el Sindicat de Llogaters han fet una convocatòria exprés per donar-li suport i intentar que ni els operaris ni els neonazis accedissin a l’immoble.

Quan els Mossos d’Esquadra s’han personat al lloc dels fets, s’han oferit com a mediadors de la situació. Si bé, la veïna s’ha negat a negociar amb unes persones que minuts abans, diu, estaven insultant-la i increpant-la. Ja amb més d’una desena de persones fent suport a l’afectada i amb dos agents del cos autonòmic, un dels representants de Desokupa li ha etzibat: “Bé, penses negociar?”

Davant la resposta negativa, l’home ha insistit que la propietat de l’immoble –a la qual diuen representar tot i que no ho han acreditat davant de la veïna ni de les persones que s’han concentrat per fer-li suport– emprendrà accions legals en base a quatre eixos: l’ocupació de l’immoble, el furt de materials d’obra i la connexió il·legal als subministraments d’aigua i llum, uns delictes que en cap moment ha reconegut l’afectada.

Tot i l’arribada dels agents, els operaris i els membres de Desokupa han tingut temps a enretirar tota la tanca d’un dels costats del pati. Segons han explicat els Mossos als activistes concentrats, no es pot considerar una il·legalitat ja que actuen en nom de la propietat i no han entrat al domicili –és a dir, fins i tot podrien restar al pati–. Davant la insistència de les persones que han acudit a fer suport a l’afectada, els agents han negat que aquest cas es pugui comparar amb un robatori ja que, diuen, en els casos dels furts amb força a domicilis s’actua en base a indicis –eines, saltar la tanca...– i en aquest cas no n’hi ha suficients malgrat les eines que han emprat per treure la tanca.

Desokupa juga amb els límits legals per generar por als residents d’immobles ocupats. Just el dia que han actuat a Valldoreix, sis membres de l’empresa de l’extrema dreta s’enfrontaven a un judici penal a Terrassa per un intent de desallotjament il·legal el passat 28 de novembre. Segons informa el diari La Torre, sis persones s’han arribat a asseure al banc dels acusats per delictes d’amenaces i coaccions. El procés s’ha aturat momentàniament ja que les defenses han demanat introduir nous delictes com ara la usurpació de funcions en fer-se passar per policies i el de calúmnies per donar informació falsa de l’interior de l’immoble.

Durant més de mitja hora, els Mossos d’Esquadra han restat al lloc dels fets i han parlat amb els neonazis i la víctima de la persecució. Després, mentre els activistes restaven fent suport a l’afectada, els membres de Desokupa han marxat amb una actitud provocativa –un d’ells ha fet la figa (peineta) quan marxava des de dins del cotxe com es pot veure al vídeo següent–. Poc després també han marxat els operaris.

L’afer va saltar a la llum pública la setmana passada després que Desokupa advertís a l'ocupa que tombarien la tanca del jardí i controlarien l’accés de l’immoble. Va ser llavors quan el Sindicat de Llogaters va fer el primer crit d’alerta i va convocar una jornada de resistència a l’immoble. Segons va dir l’afectada, que porta un mes ocupant l’immoble, no pot pagar un lloguer a Sant Cugat i per això ha optat per l’ocupació. L’afectada ha decidit emprendre accions legals davant la persecució a la qual està sotmesa.

*APUNT: La primera versió d'aquest article es referia a la persona afectada com a inquilina en algun paràgraf, tot i que en altres s'explicitava l'ocupació. Els termes donaven lloc a l'equívoc i han estat rectificats. També s'ha afegit que la crida per acudir a donar suport a l'ocupa havia estat feta a través del grup Emergencias Kollserola i no només des del Sindicat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article