Els Castellers de Sant Cugat i ETSAV junts cap a la innovació

per Luana Valls

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’any que ve serà el 20è aniversari dels Castellers de Sant Cugat, coneguts com els Gausacs. Una colla que des dels seus inicis no disposa d’un local social i d’assaig propi, element indispensable per la unitat de la colla i el bon desenvolupament de l’activitat castellera.

És per això, que els santcugatencs emprenen un nou projecte amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i l’Ajuntament de Sant Cugat. Segons els verd collserola “pretenen culminar un projecte que sigui referent dins i fora del món casteller”, un projecte que també estigui “a disposició de la resta de colles castelleres del país”.

Les fases

El projecte forma part d’una assignatura quadrimestral que cursaran els estudiants de 3r i 4t curs de l’ETSAV i que finalitzarà amb l’execució d’un nou local pels Gausacs al 2017. Però abans d’arribar a aquest punt hauran de passar per tres fases.

La primera, l’estudi, en què es presentaran entre 5 i 15 propostes a partir de diferents estudis que tindran en compte elements com les necessitats de la colla, la sostenibilitat, el finançament o la viabilitat urbanística, entre d’altres. En un comunicat de la colla diuen que el que busquen és “un local que respongui a les necessitats socials i d’assaig de la colla, alhora que prevegi innovació en conceptualització, en materials i construcció, així com en la sostenibilitat ambiental i econòmica”. Per dur a terme aquesta primera fase, els estudiants tindran temps fins el 16 de gener de l’any que ve.

La segona fase serà el disseny, quan en un únic projecte es recollirà el millor de cada proposta per tenir com a resultat un projecte final. En aquest moment la comunicació entre els Gausacs i l’ETSAV serà constant perquè els castellers puguin aportar les seves opinions i valoracions.

A la darrera fase, l’execució, es materialitzarà tota la feina realitzada fins al moment i servirà de guia per assolir la construcció del nou local.

Immersió castellera

Per tal de què els estudiants de l’ETSAV puguin entendre i comprendre les necessitats d’una colla castellera i, concretament, dels Gausacs en el que serà el seu nou local, s’han dut a terme una sèrie de seminaris amb ponents de gran vàlua en el món de l’arquitectura i el món casteller. Robert Brufau, arquitecte i professor titular del Departament d’Estructures Arquitectòniques de la UPC a l’ETSAV; Anna Buigas, arquitecte i Marçal Pros, enginyer, tots dos membres dels Castellers de Sant Cugat; Bernat Colomé, del col·lectiu d'arquitectes Arqbag; Josep Tarragó, arquitecte dels Serveis Tècnics de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès; Ernest Benach, fundador dels Xiquets de Reus i expresident del Parlament de Catalunya; Jaume Rosset, doctor en medicina i cirurgia, i especialista en medicina de l'esport i l'educació física, i Fabian López, doctor arquitecte expert bioclimàtic de la Societat Orgànica.

 

Dossier del nou projecte dels Gausacs.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article