Xavier Humet s’endinsa en la seguretat i la bona gestió al primer acte de Guanyem Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El presidenciable per la candidatura unitària de CUP, ERC, Sant Cugat en Comú, Procés Constituent, Moviment d’Esquerres, Gent per Valldoreix i Veïns Progressistes, Xavier Humet, ha estat presentat com a candidat aquest dissabte al migdia en el primer acte públic de Guanyem Valldoreix. En un repàs a les principals propostes de la candidatura, Humet s’ha endinsat també en afers altament reivindicats per altres forces polítiques com ho és la seguretat i l’austeritat en la gestió municipal.

El candidat considera que els robatoris són un greu problema però s’han d’entendre com un símptoma de la desigualtat. Les mesures de Guanyem Valldoreix per fer-hi front seran la implicació veïnal amb la coordinació amb cossos de seguretat però també l’enxarxament del veïnat i demanar a la Policia Local la presència que li correspon en base al conveni signat per l’EMD i l’Ajuntament. També han cridat a prendre altres mesures com la il·luminació i la neteja de franges de bosc així com la constitució d’un Consell de Seguretat vinculat al Consell de la Vila, òrgan màxim de la participació valldoreixenca que aquest mandat ha estat aturat a l’espera d’una reforma del reglament de participació.

Lluny de tirar per terra tota la feina feta fins el moment, Humet ha reivindicat la figura dels agents cívics com una oportunitat d’acompanyament i assessorament al veïnat. També ha demanat fer seguiment dels resultats de les càmeres de detecció de matrícules que el govern de l’EMD i de l’Ajuntament s’han compromès a implementar. Tot plegat ho ha dit deixat entreveure que altres forces polítiques han tendit a l’alarmisme i per això ha demanat “rigor” quan es parla de seguretat ciutadana.

L’austeritat és l’altre mot que potser sembla impropi d’una candidatura d’esquerres. Humet l’ha plantejat com una mostra de bon govern, és a dir, aconseguir una “transparència absoluta” i una bona gestió dels recursos de l’EMD –actualment per sobre dels 9 milions d’euros de pressupost anual–, que diu que no ha d’actuar com una “sucursal” de l’Ajuntament. Aquesta màxima, segons el presidenciable, ha d’anar acompanyada d’una recuperació del patrimoni i una renegociació del conveni en què s’estipulen les competències i acords econòmics entre les dues administracions.

Participació i habitatge, dues insistències del mandat que entren en campanya

Guanyem Valldoreix també es posiciona hereu de la tasca realitzada pels grups de la CUP-PC i ERC-MES que aquest mandat sumen tres vocals a la Junta de Veïns de Valldoreix. És per això que, d’una banda, Humet ha reivindicat la recuperació del Consell de la Vila com a espai de la participació valldoreixenca, acompanyant-lo, diu, d’altres consells sectorials. Alhora –sense una concreció més enllà– es postula com el presidenciable capaç d’acompanyar el teixit social, participatiu i crític de la vila.

També ha reivindicat la construcció de promocions d’habitatge protegit de lloguer a Valldoreix, pensant també amb la gent gran i joves. Per fer-ho, diu, caldrà posar a disposició alguns solars reservats com a equipaments i apostar per formes alternatives a la nova construcció com ara la masoveria urbana, la rehabilitació i al cohousing. Tot i que amb un límit legislatiu a sobre, assegura que treballarà per convertir habitatges unifamiliars en bifamiliars i mantenir la fisonomia de planta baixa +2 arreu del territori valldoreixenc.

L’argumentari està vestit amb quatre grans etiquetes: els valors republicans, el feminisme, l’ecologisme i l’animalisme. Així mateix, Guanyem Valldoreix fa una reivindicació del poble, com aquella idiosincràsia i vida social que consideren poc activa o fins i tot perduda. Això, però, no passa necessàriament per la reivindicació d’un municipi de Valldoreix però sí per “aproximar la institució a la ciutadania”.

Mobilitat i centralitat, bis quatre anys després

Tot i que durant el mandat no han tingut el protagonisme que s’intuïa que tindrien a la campanya de les municipals del 2015, Humet ha recuperat dos dels temes clau d’ara fa quatre anys: la mobilitat i la centralitat. D’una banda, ha reivindicat la posada en marxa d’un Pla de Mobilitat propi, elaborat amb participació ciutadana i criteris tècnics. El planteja com una compaginació de la bicicleta i el transport públic amb l’aparcament en llocs estratègics com la plaça de la Centralitat o l’estació, on diu que treballarà perquè el veïnat de la vila tingui preferència per aparcar.

El projecte de la centralitat, que es va colar en els darrers Plens com una proposta de projecte però reduït respecte el que va generar un ampli debat a finals del mandat passat, també ha tornat a l’escena pública. Per a Humet cal dissenyar una estratègia urbanística i això passa per un acord ampli entre les forces polítiques per redefinir la centralitat, el que, reivindica, també passa per consensuar un Pla d’Equipaments propi per a Valldoreix. No ha donat ni un detall d’aquesta centralitat –només la proposta d’una planta baixa amb aparcament per al Casal d’Avis– ja que el reivindica com un projecte a implementar durant 10 o 20 anys; d’aquí la reivindicació del consens polític.

Arcadi Oliveres: “Quan va néixer Procés Constituent la gran il·lusió era això”

Per fer gala de l’acord entre múltiples forces polítiques –queden al marge i ja amb candidatura anunciada Junts per Valldoreix, PSC i Primàries–, el primer acte públic de la candidatura ha comptat amb la presència de l’economista, activista i fundador de Procés Constituent, Arcadi Oliveres; qui s’ha mostrat satisfet de l’acord ja que, diu, l’objectiu del Procés era justament aconseguir la unitat de les esquerres.

Per a ell les municipals són una oportunitat, fent referència a les del 1931 que van suposar l’esdeveniment de la Segona República, perquè defensa que la proximitat amb la ciutadania és essencial. Per això ha demanat que el percentatge dels Pressupostos Generals de l’Estat destinats als municipis s’incrementi exponencialment. També ha cridat a treballar per la municipalització de serveis bàsics –amb l’exemple referent de l’aigua a Terrassa– i no subestimar les mobilitzacions que s’han basat en l’organització local com la PAH, el No a la Guerra i el 15M, entre d’altres.

“Hem de passar de la ciutadania a la cuidadania, ha reivindicat Oliveres, posant les cures i el feminisme com un element clau de l’acció política. Humet, preguntat per aquest afer a final de l’acte, ha reivindicat el feminisme com una mirada transversal, és a dir, que vagi més enllà de polítiques pensades expressament per a les dones. No ha fet grans concrecions sobre quina serà la traducció real d’aquest eix que ell mateix ha reivindicat com a bàsic de la candidatura però sí ha apuntat a mesures com la inclusió de clàusules als concursos públics i mesures relacionades amb el transport públic, un servei amb més usuàries que usuaris.

L’acte ha estat presentat per Olga Lacoma i Teresa Veciana, membres de la candidatura que han acabat sumant-se a la foto de família de totes les persones que podrien esdevenir vocals. El sistema d’elecció, però, és un dels elements complicats –Humet n’ha demanat una revisió– ja que consisteix en dues urnes. Per una banda, hi ha la d’elecció del president o presidenta. D’altra, la de les eleccions municipals, el resultat de les quals a Valldoreix també serveix per distribuir les vuit vocalies restants a la Junta de Veïns. Això pot suposar que la presidència no compti amb la majoria suficient per tenir un govern estable. Per això Guanyem Valldoreix, com també va fer Junts per Valldoreix en la presentació del seu candidat, Josep Puig, ha cridat a votar les forces polítiques que donen suport al candidat a la presidència per aconseguir governar.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article