El Sindicat de Llogaters marxa de la Taula Local d’Habitatge i obre el debat sobre el model d’implicació de les entitats

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La decisió del Sindicat de Llogaters d’abandonar la Taula Local d’Habitatge ha estat un cop sobre la taula a un òrgan que fins el moment no ha aportat solucions davant la crisi habitacional que sofreix la ciutat. L’entitat va anunciar la decisió el dilluns passat amb un comunicat de premsa en què apuntava que “no hi ha voluntat de promoure els canvis necessaris per minvar la problemàtica de l’habitatge a Sant Cugat ni per materialitzar, amb aquest objectiu, els recursos necessaris per fer estructures que siguin eficients i tinguin un impacte directe en la problemàtica”.

Segons Esteban Martínez, membre del Sindicat, l’Ajuntament no ha concretat el pressupost ni la cessió de 14 habitatges per fer front a casos d’emergència tal com es va comprometre a l’octubre en el marc d’un acord amb el Sindicat, pel qual s’hauria d’haver constituït una Taula Local d’Emergència Habitacional. L’òrgan no s’ha constituït amb aquest nom però l’entitat ha pogut participar a la Taula Local d’Habitatge on s’ha fet palès, segons Martínez, que la ciutadania té poca incidència per l’elevada participació de tècnics i polítics (10 membres del govern i 7 de partits): “Això fa que pràcticament sigui impossible poder arribar al terç necessari (10 membres) per poder convocar reunió extraordinària”.

El tinent d’alcalde de Territori, Joan Puigdomènech, desconeix en quin estat es troba la materialització o no de l’acord per tenir un pressupost propi i 14 habitatges. Segons diu, això és un problema derivat de tenir les polítiques d’habitatge dividides entre els Serveis Socials i l’àrea de Territori. Defensa que en un futur es puguin unir aquestes àrees ja que des de la planificació del territori, valora, també es poden fer accions per evitar situacions d’emergència.

Davant l’escrit del Sindicat, Puigdomènech fa autocrítica: “A la primera reunió vam explicar què fèiem en els casos d’emergència i al principi de la segona també vam explicar quina planificació teníem prevista. Potser vam dedicar massa temps a donar informació i vam deixar poc marge a les propostes tot i que ara hem proposat quatre grups de treball que haurien d’encarregar-se d’obrir debats per concretar accions”. Els grups proposats, encara pendents de validar, són d’habitatge cooperatiu, de nous sistemes d’habitatge (on s’inclou la densificació de barris), per estudiar accions al voltant de la proposta de reserva del 30% de les promocions privades al sòl urbà consolidat per fer habitatge protegit privat i de la vessant social i d’emergència.

Per al Sindicat, però, el problema és més greu: “Si analitzem el seu encaix administratiu dintre del Consell Sectorial de Serveis Socials, Sanitat i Ciutadania, el seu règim intern de funcionament amb la seva composició multitudinària i la periodicitat de reunió del plenari, fan que sigui un òrgan que sembla muntat perquè es desactivi un malestar creixent”. Per a Puigdomènech, però, la periodicitat –la propera reunió seria passades les eleccions municipals– no és un problema perquè el treball dependrà dels grups que, diu, tindran la periodicitat que els seus integrants desitgin.

El col·lectiu de llogaters també ha denunciat que l’Ajuntament ha intentat carregar la feina sobre les entitats que hi participen: “Entenem que des del Sindicat, que participem de forma altruista i voluntària, la nostra tasca es denunciar aquelles situacions que esdevenen injustes, però la tasca d’aportar iniciatives i encaixar-les de forma jurídica i administrativa és dels polítics i tècnics”. En això Puigdomènech també fa autocrítica i crida a buscar un encaix entre les propostes de les entitats i el treball tècnic municipal.

La concreció de propostes com a petició de retorn al Sindicat

El tinent d’alcalde diu que entén i respecta la decisió del Sindicat i els emplaça a repensar-la tenint en compte els grups de treball i les concrecions que, assegura, es donaran a conèixer durant les properes setmanes. Una d’elles és, diu, la cessió d’un terreny a Mira-sol per fer habitatge cooperatiu amb la forma de cessió d’ús, un treball que fa temps que ha capitanejat socialment la comissió d’habitatge de la Xarxa local d’Economia Solidària (XES), que també participa a la taula.

Martínez, que també és membre de la XES, diu que cal anar amb compte amb aquests anuncis a pocs mesos de les eleccions ja que no es poden concretar del tot i, tem, podria passar com amb la reivindicació d’aconseguir un règim de masoveria urbana a les cases dels mestres de la Floresta; una petició que va néixer a finals del mandat passat, que es va negociar i acordar encara llavors però que en l’actualitat encara no s’ha concretat després de diversos entrebancs urbanístics. Segons Puigdomènech, el mandat hauria d’acabar amb la vessant burocràtica acabada perquè el projecte es pugui materialitzat passades les eleccions municipals.

Una marxa precedida d’una advertència

El Sindicat de Llogaters no ha marxat sense cap avís previ. Ja al desembre, dos mesos després de la constitució de la taula, va celebrar una roda de premsa per dir que la majoria d’acords de l’octubre estaven lluny de formalitzar-se. Segons van dir, només un dels acords, el de donar resposta als casos d’emergència habitacional que s’havien fet públics a la tardor, es va complir.

Els incompliments eren: no haver activat l’oficina d’assessorament als llogaters, no haver impulsat la campanya d’assessorament de serveis socials i problemàtiques relacionades amb el lloguer, no haver activat el protocol d’avís de desnonaments amb la participació de les entitats i que permetria saber les execucions previstes i no haver posat en marxa el Consell de l’Habitatge com l’òrgan de debat i participació d’entitats veïnals, de l’economia social, educatives i de la sindicatura de greuges per dibuixar el full de ruta a seguir en matèria d’habitatge.

“Tenint en compte que el problema de l'habitatge a Sant Cugat és realment greu i no para de créixer, que al Sindicat atenem casos cada mes i que no donem a l'abast fent una feina que hauria de fer l'administració, i que havíem fet una llista ben llarga d'accions a emprendre per fer-hi front, l'ordre del dia de la Taula d'avui ens sembla senzillament una vergonya”, van dir al comunicat de dilluns. Tot i així, el Sindicat es mostra disposat a col·laborar si hi ha l’interès i recursos per fer-ho.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article