L’economia solidària demana la implicació dels ajuntaments amb 15 propostes

per Anònim (no verificat)

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Territori Cooperatiu és una secció patrocinada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que conjuntament amb els mitjans Malarrassa i elCugatenc es proposa visibilitzar la vitalitat de projectes, iniciatives i actes al voltant de l’economia social i solidària a la comarca.

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya, amb la participació de les xarxes locals de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, alhora unides a l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, ha elaborat un document de propostes locals de cara a les eleccions municipals. Es tracta d’un llistat de 15 mesures referent a àmbits diversos que s’han treballat de la mà del territori i de les comissions que conformem la XES a nivell nacional.

 

La proposta d’enguany actualitza i amplia les 14 mesures que ja es van proposar en les darreres eleccions municipals, incorporant un punt específic d’economia feminista. La 15a proposta pretén “posar la vida i les cures al centre”, el que és “essencial per construir alternatives al capitalisme”. La transformació ha de passar per reconèixer el treball de cures remunerat i no remunerat i centrar esforços per sensibilitzar i educar en economies feministes, un treball que ha de començar a l’escola però també per les pròpies persones implicades ja sigui des d’entitats com des de l’administració pública. La necessitat d’aconseguir una formació dins i fora de les institucions és una reivindicació comuna de diversos punts.

 

Bet Tena, membre del Teler Cooperatiu (XES local i entitat agrupada de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental), reivindica el treball arrelat al territori i, alhora, la diversitat de punts de vista que s’han trobat en una proposta que esdevé complementària a les 10 propostes per al foment de l’economia social i solidària proposades per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. L’objectiu és que les formacions polítiques facin pròpies les idees recollides al document 15 mesures cap a l’Economia Social i Solidària als municipis.

 

Perquè el document no esdevingui paper mullat, el primer dels punts demana la creació de Consells Locals de l’Economia Social i Solidària a través dels quals es desenvolupin plans municipals –algunes ciutats ja n’han elaborat– amb dotació pressupostària i seguiment anual a través d’una memòria. Els ajuntaments hauran de prendre mesures conjuntes amb entitats i el veïnat per aconseguir la gestió pública comunitària d’equipaments i serveis bàsics com ara l’abastament d’aigua i electricitat.

 

Les mesures recullen la necessitat d’implicar la comunitat migrant i la societat en general i per això es demana el treball conjunt d’entitats, persones i administració amb horitzons compartits com la consolidació d’un mercat social al marge del capitalista, la consecució de les sobiranies energètica, alimentària i digital i la transformació del model d’accés a l’habitatge, objectius que han de passar per aconseguir més serveis i productes de proximitat amb fórmules pròpies de l’economia solidària. Els ajuntament s’hi poden implicar a través dels serveis municipals i introduint clàusules socials en la contractació.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article