L’Encabronada serà solidària amb Ayudar jugando i Jeroni de Moragas

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Els Diables es preparen per a la seva festa grossa. L’Encabronada, que se celebrarà del 3 al 5 de maig, arriba a la seva cinquena edició repetint gran part de la programació de l’any passat. L’entitat de la cultura popular en destaca el caràcter solidari amb Ayudar jugando, que participarà en la gimcana del dia 4, i amb el taller Jeroni de Moragas, que inaugurarà el percufoc –la rua de percussió de colles de diables– del mateix dia. En totes dues activitats hi haurà una taquilla inversa.

Un any més, l’Encabronada busca anar de la mà de la resta d’entitats de cultura tradicional de la ciutat, amb un cercavila amb els Geganters i Caparrots el dia 4 i les actuacions dels Bastoners el dissabte i dels Castellers el diumenge. Repeteixen la col·laboració amb la Unió Ciclista i amb Fem Lindy. També seguiran apostant per potenciar les tradicions santcugatenques amb la potenciació de la llegenda del boc de Can Vernet i altres llegendes locals.

La festa començarà el divendres a dos quarts de set de la tarda amb un taller de percussió tot i que l’acte central del dia serà el despertar del boc al pont de Can Vernet, a les 20:45, amb una marxa des del parc Ramon Barnils a les 19:30. El dissabte tornarà a ser el dia fort amb, entre d’altres, el cercavila de bèsties a les 12:30 i el correfoc a la nit, a les 20:45. El crit final de bèsties serà diumenge a les 18:30.

Com en cada edició de l’Encabronada, els Diables de Sant Cugat han convidat a les bèsties d’altres colles per compartir la celebració. Enguany vindran el Cremablat de Tremp, la Polseguera d’Argentona, el Drac de Sant Just, el Gall de Ripoll i el Pilós de Rubí, que es podran veure en diversos dels actes i esposats a la rambla del Celler, que conjuntament amb el parc Ramon Barnils serà l’espai central de la celebració.

L’aposta intenta arribar a persones de totes les edats per això hi haurà concerts –molts d’ells de versions– i hi haurà el mercat medieval amb taverna inclosa a la rambla del Celler. A més, en la cinquena edició el Museu Etnològic i de Cultures del Món portarà una exposició sobre el foc a les festes populars –més enllà dels diables– que es podrà visitar a la Casa de Cultura.

En la presentació realitzada divendres a la tarda al Claustre del Monestir també s’ha presentat el cartell de l’edició d’enguany, que té el boc de Can Vernet i la rosassa del Monestir com a protagonistes. Roger Ricart, president dels Diables de Sant Cugat des del passat mes de març, diu que l’Encabronada dona protagonisme a la tradició, la cultura, el foc, la festa i la solidaritat.

La presentació també ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, que ha agraït el paper de vetlladores del patrimoni cultural que fan les colles de diables i ha reconegut l’Encabronada com una petita festa major. També ha recordat que just el dia que acaba la celebració comença la ruta gastronòmica Sant Cugat Ve de Gust.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article