La cultura boliviana es transmet a Sant Cugat a través del ball

per Clara Ontañón

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per Caporales la Fraternidad

Un grup de 40 ballarins calçats amb botes de cascavells van omplir els carrers de Sant Francesc durant la festa major del barri de l'octubre passat. L'agrupació ballava la dansa boliviana caporales al so de la música d'una banda folklòrica. Era la primera vegada que organitzaven una cercavila a Sant Francesc, tot i que fa més d'una dècada que cada estiu durant la festa major de la ciutat. El que més va cridar l'atenció del ball van ser els salts, els moviments de cintura i els vestits de colors.

A Sant Cugat existeixen dues entitats de balls tradicionals bolivians: Caporales la Fraternidad i Morenada Central de Oruro Sant Cugat. Els balls són diferents. Caporales és ràpid i àgil i fa una sàtira dels capatassos dels esclaus negres de l'època colonial.

La morenada, en canvi, és de ritme pausat. És un agraïment a la Mare de Déu de la Candela, la patrona de las mines de la ciutat d'Oruro, que segons la llegenda, va salvar els esclaus de les plagues de gripaus, formigues i d'escurçons.

Tot i les diferències, les dues entitats comparteixen el mateix objectiu: "Ensenyar la nostra cultura, adaptar-nos a la comunitat i que la comunitat s'adapti a nosaltres", explica la vicepresidenta de Caporales la Fraternidad, Olga Montecinos.

Les dues agrupacions són hereves del grup Bolívia-Sant Cugat que va néixer el 2008 amb setanta ballarins. A poc a poc van anar perdent membres: "Algunes han tingut fills, altres han tornat al nostre país i ara som només dotze de Sant Cugat", explica Montecinos, per això es van veure obligats a unir-se a entitats barcelonines. Així i tot les entitats són en gran part formades per jovent com Mayherly Alcocer, que declara que "ballo per ensenyar la meva cultura i la passió que tinc pel ball" i afegeix que també "és una manera de fer-me sentir a prop del meu país encara que estigui a molts quilòmetres".

La vestimenta dels dos balls recorden als esclaus negres que eren portats a les mines de Bolívia durant l'època colonial. A la morenada els ballarins porten una disfressa de cos sencer feta de perles i cartó i una màscara d'home negre. I al caporal, les botes amb cascavells imiten el so de les cadenes. Cada dos anys les entitats es dissenyen i confeccionen els seus propis vestits que tenen un cost de gairebé 300 euros.

Agustín León, membre de Morenada Central d'Oruro Sant Cugat, explica que la seva devoció pel ball li ve de família: "El meu pare sempre ballava la morenada i tenia fe cap a la verge". Per seguir la tradició familiar Agustín explica que divuit dels seus familiars i amics santcugatencs estan a l'associació. En ser preguntada, l'Olga confessa rient que quan vivia a Bolívia no formava part de cap agrupació de caporal. "L'amor al caporal m'ha nascut aquí perquè quan un surt del seu país comença a valorar moltes coses, la gent, la terra, la cultura..."

“Les dones de caporales tradicionalment porten faldilles curtes i escots marcats, encara que recentment ha aparegut el personatge de la macha, que es vesteix amb la disfressa masculina i balla al ritme dels homes”, explica en referència a les novetats que incorporen als balls. Tant l'Agustín com l'Olga tenen el propòsit de fer créixer les agrupacions en membres i poder participar més en els esdeveniments culturals de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article