L’urbanisme esclata a un Ple preelectoral: “Deixin de mentir l’oposició”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Joan Puigdomènech, tinent d’alcalde de Territori, ha tingut la cintura suficient com per retirar per aclamació popular de diverses regidories de l’oposició un punt polèmic. No era per a menys. La modificació urbanística iniciada en forma de suspensió de llicències ara fa un any amb la voluntat d’eliminar un vial, reforçar la centralitat de Valldoreix i donar resposta a una sentència que obliga a expropiar unes zones verdes a mig camí entre el territori de l’EMD i el de l’aspirant a EMD ha acabat en una no-votació a l’espera d’un Ple extraordinari.

A nivell formal l’explicació sembla senzilla. El govern havia començat a treballar la proposta sense tenir el consens amb la principal propietat afectada, la de la Masia Rosàs, on es pretén autoritzar l’ús hoteler. Això ha posat en alerta l’afectat, que podria convertir l’afer en un nou pas pels tribunals; una nova mostra de la mala praxi urbanística a ulls de bona part de l’oposició. La pressió del termini per a l’expropiació –gratuïta al final, segons el govern– posa un element de complexitat a l’assumpte.

Els grups de l’oposició han rebut un Whatsapp poques hores abans de començar la sessió plenària d’abril amb una advertència clara: Això és un punt molt complex i rellevant. I tant que ho és però això no justifica haver de tenir fe cega, deuen haver pensat els receptors, que han convertit la sessió plenària en un debat intens, edulcorat encara més per un ambient preelectoral per partida triple si es tenen en compte les espanyoles, les municipals i les europees.

Álvaro Benejam, portaveu del PP, ha estat el més contundent perquè no només ha criticat la manca d’informació prèvia –“deixin de mentir l’oposició”– sinó que ha acabat vinculant el despropòsit amb altres afers urbanístics que s’han posat en dubte durant el mandat; entre ells el no-reprovament del gerent de Promusa, Lluís Hosta, tal com s’havia acordat en la comissió Teyco; aquesta vegada sota l’ombra del dubte per l’adjudicació d’un pis al seu fill l’any 2004.

Per al popular, la resolució dels serveis jurídics i la constatació documents en mà que no es pot provar cap irregularitat en l’adjudicació del pis no és suficient ja que no demostra si el contracte de treball que va presentar el fill del gerent era fals i fet expressament per accedir al pis. Amb la presumpció d’innocència oblidada, l’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha sortit en defensa d’Hosta obrint una extensa picabaralla que ha clos taxativa: “Li agrairia que no digués mentides en aquest plenari”.

Cap de la resta de partits han seguit el joc al PP i s’han centrat en l’afer central, en si suficientment gros. Perquè, tal com han criticat Núria Gibert (CUP-PC), Munia Fernández-Jordán (Ciutadans), Ferran Villaseñor (ERC-MES), Roser Casamitjana (ICV-EUiA) i Pere Soler (PSC), la manca d’informació ha estat evident i reconeguda pel govern, motiu bàsic pel qual ha acceptat deixar el punt sobre la taula. Puigomènech ha entonat el mea culpa en una de les seves mostres d’autocrítica que sempre són més d’agrair que un tancament en banda.

Cada grup polític ha tingut el seu matís, des de la manca de treball conjunt amb l’EMD apuntat per la CUP-PC fins a l’urbanisme fet a mida criticat per Ciutadans. Només els dos regidors no adscrits havien acceptat la mesura sempre i que obrís la porta a la negociació, una mirada massa optimista per a tota la resta. I així, amb clatellada a Hosta inclosa, tot i que sense cap incomoditat aparent des del públic, un Ple aparentment tranquil ha esdevingut un espai de debat que ha acabat amb el camí cap a una sessió extraordinària encara sense data.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article