La CUP-PC es postula com “un projecte de majories”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La ciutat s’endinsa en la precampanya de les municipals. Després de donar-se a conèixer les llistes de les 12 candidatures que concorreran als comicis, la CUP-PC ja ha celebrat el seu gran acte d’arrencada de la cursa electoral amb un cartell amb figures de primera fila: l’alcaldable Núria Gibert, l’exdiputat David Fernández, l'exdiputada Eulàlia Reguant i l’economista Arcadi Oliveres. El míting, que ha ajuntat centenars de persones a la plaça de Barcelona dijous a la tarda, ha servit per reivindicat el seu projecte polític com “de majories” alhora que en diverses de les intervencions s’han postulat com la candidatura que vol “posar la vida al centre”.

Gibert ha dedicat bona part de la seva intervenció a repassar la tasca municipal feta des que la CUP va accedir al Ple a les eleccions del 2011 –amb un agraïment especial als dos primers regidors de la formació, Ignasi Bea i Guim Pros–. Segons la candidata, han jugat el paper de ser l’altaveu de les lluites veïnals alhora que han fet el possible per “tensionar el tauler polític cap a l’esquerra”. Entre els mèrits autoatribuïts destaquen parlar de qui ningú parlava, aconseguir posar en dubte el model de ciutat i haver situat el discurs feminista de forma continuada al Ple.

La CUP-PC arriba als comicis municipals amb la voluntat d’augmentar la representació (al 2015 va aconseguir quatre regidories) amb la voluntat de posar fi a “32 anys de polítiques pretesament de gestió” que, des del seu punt de vista, no han tingut en compte la inclusió social ni els drets de la ciutadania, tenint com a màxima mostra la crisi habitacional. “Ha arribat l’hora de governar i ho farem amb més voluntat de poble que de partit”, assegura Gibert, que també ha criticat al seu discurs els indicis de corrupció, la sentència del cas Palau i la manca de transparència.

D’entre les mesures que han de servir per “posar la vida al centre” ha destacat els drets de les persones migrades, l’accés a les escoles bressol, treure l’habitatge del mercat, acabar amb xarxes clientelars, prendre mesures contra el canvi climàtic, municipalitzar l’abastament d’aigua i fomentar un teixit social viu. “Hem d’assenyalar a qui no ens deixa tenir vides dignes”, ha dit la candidata, “mentre a la retina tenim noves institucions populars”.

Gibert també ha reivindicat les mobilitzacions al voltant del procés i les dues vagues feministes com a mostres d’impugnació del sistema. També ha recordat la seva companya de partit, Anna Gabriel, i els santcugatencs Raül Romeva i Clara Ponsatí. Per a ella, la crisi no només és nacional sinó també d’unes oligarquies que s’han posicionat en contra de les classes populars i provocant, a través de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, la liquidació del pacte autonòmic.

Ruptura del règim des dels municipis

Reguant ha dedicat bona part de la seva intervenció a recordar les lluites precedents que ens han portat a un moment polític de ruptura. “Volem ser la pedra a la sabata de la sociovergència”, ha assegurat tot denunciant “la corrupció feta règim”. Davant mostres de fallida democràtica, la diputada assegura que la CUP sap governar “millor que la resta” perquè ho vol fer “amb la gent i per a la gent”. Defensa que l’agenda municipalista de la formació és un instrument de ruptura i per la independència.

Fernández, per la seva banda, ha reivindicat el recorregut històric de la CUP des dels anys 80 i ha assegurat que la democràcia és també compartir tardes en la implicació social més enllà de les comtesses electorals. Tem que es trobem en un moment de regressió, demostrada amb la corrupció, la reforma de l’article 135 de la Constitució l’aplicació del 155, “reconeixent la seva derrota perquè són incapaços de guanyar-nos a les urnes”. Reivindica les classes populars i el municipalisme com a motors de canvi i per això defineix les ciutats com dics de contenció davant els poders i l’ascens feixista: “Els municipis són les bases materials de la República”.

Oliveres, amb un discurs quasi idèntic al que va fer a la presentació de Guanyem Valldoreix, ha recordat que les municipals del 1931 van servir per proclamar la Segona República espanyola. Ha demanat més diners per al món local i una nova concepció de la seguretat ciutadana que tingui en compte l’acompanyament social. Demana serveis de comunicació públics, la municipalització de serveis bàsics, l’ús de la banda pública i facilitar l’empadronament de persones migrades.

L’acte de dijous ha esdevingut el tret de sortida de la campanya per als cupaires, una recta final cap a les municipals en què esperen tornar a sorprendre. “Ens deien que no hi havia lloc per a nosaltres a l’Ajuntament i hi vam entrar; després ens van dir que no creixeríem i al 2015 vam doblar la representació”, recorda Gibert.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article