“Aquesta pressió perquè no fiscalitzem el poder no és casual”, Jordi Pascual i els altres imputats pel 21F declaren davant del jutge

per Joan Cabasés Vega

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Gassull

“Sóc periodista d’un diari de Sant Cugat i vaig cobrir l’acció com ho faria qualsevol mitjà de comunicació al seu poble”. Així s’ha explicat Jordi Pascual, cap de redacció d’elCugatenc, abans de declarar aquest matí del Jutjat número 7 de Rubí com a imputat pel tall de vies del passat 21 de febrer. Era dia de vaga general per denunciar el procés judicial contra els presos polítics i els 11 investigats sobre els que ara pesa aquesta causa asseguren que és tan “injusta i arbitrària que afecta a dues persones que ni tan sols van ser presents a l’acció”.

“Vaig anar a les vies amb els manifestants i quan vaig apartar-me’n per fer-ne una fotografia la policia em va demanar que m’identifiqués”, seguia explicant Pascual. Es va identificar com a periodista i va apartar-se dels manifestants tal i com li va demanar la policia, “però malgrat això m’han dut a judici”. “En un context en què els periodistes tenim tantes dificultats per fer la nostra feina, aquesta pressió perquè ens censurem i no fiscalitzem el poder no és tan casual”, ha lamentat aquest santcugatenc de 24 anys.

El cas judicial del periodista podria concloure aviat: “Vaig acreditar-me en el seu moment i hi ha proves de que estava treballant: he publicat notícies sobre aquella acció”, explica Pascual, que afegeix que es tracta d’un “atac a la llibertat de premsa”. En el cas dels altres investigats, el jutge haurà de dirimir si estaven cometent cap delicte durant l’acció reivindicativa, que ells defensen com a legítima.

Joan Casanova, professor de 24 anys i imputat, ha llegit davant d’un centenar de persones concentrades un manifest conjunt dels 11 investigats: “[Aquells actes reivindicatius] tenien el suport de partits polítics i d’organitzacions, així com del MHP de la Generalitat –amb aquell Apreteu, i feu bé d’apretar–. Res no ens farà renunciar a l’anhel d’una societat més justa, lliure i democràtica”.

El mateix Joan Casanova, en declaracions a elCugatenc, ha assegurat que “quan s’estan vulnerant els nostres drets fonamentals i s’està fent un judici amb un relat inventat tenim el deure de manifestar-nos”.

A la multitud de davant dels Jutjats s’hi concentraven persones en suport als encausats, periodistes i pancartes. Per la Carla Serra, periodista de 24 anys que es trobava cobrint la notícia per Rubí TV, veure imputacions com la de Jordi Pascual li causa “preocupació i por. Estan coartant els nostres drets i com a periodistes hem de poder informar en llibertat. Si estem reprimits hem de fer passos perquè això deixi de passar i seguir fent la nostra feina”.

La Mariona Bolivar, enginyera agrícola de 23 anys, ha acudit a l’acte en suport de totes les persones encausades: “Els hi ha passat a elles però podríem haver estat nosaltres”, ha explicat. Josep Maria Julià, consultor de 65 anys, ha donat “suport a Jordi Pascual. A la ciutadania no se la pot privar d’informació sobre les coses que passen. No es pot tolerar que es jutgi la tasca d’un periodista per exercir el dret a la llibertat d’informació”.

Els 11 santcugatencs encausats en aquest judici han volgut recordar “les veïnes de la nostra ciutat que encara pateixen la repressió: les feministes de 8MilMotius, els represaliats del TSJC, Raül Romeva i Clara Ponsatí”, aquests darrers a la presó madrilenya de Soto del Real i exiliada a Edimburg, respectivament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article