Podem fa de la renda bàsica el principal crit de campanya

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Podem

Ja en la recta final de la campanya electoral, Podem ha organitzat una assemblea oberta en forma de debat sobre la Renda Bàsica Universal, una de les seves apostes programàtiques que en clau municipal es tradueix en un suport municipal d’inclusió. Per això han convidat Lluís Torrens, economista membre de la Red Renta Básica que és al darrere de la prova pilot del suport municipal a Barcelona.

Segons l’economista, el període de prova de dos anys ha de permetre arribar a 1.000 persones de 10 dels 15 barris més pobres de la capital catalana. “Hem testejat diverses modalitats dins de les variants d’una renda bàsica: una condicionada a fer algunes polítiques actives, una no condicionada, una que si reps algun ingrés se’t resta de l’ajut que reps i una amb què l’ingrés s’afegeix a l’ajuda”, explica Torrens.

S’ha de tenir en compte que, segons el llindar previst per la proposta barcelonina, 25.000 famílies s’haurien de beneficiar del suport municipal d’inclusió en cas d’aplicar-se arreu de la ciutat. “A Barcelona hi ha 50.000 famílies que haurien de rebre la renda garantida de ciutadania de la Generalitat i només en reben prop de 8.000”, explica, tot dient que això aboca milers de persones a la precarietat en les condicions de vida.

El problema rau, a ulls de la formació morada, en la manca de compromís de la Generalitat, que a través de traves burocràtiques de facto fan que la mesura es vegi limitada pressupostàriament tot i que inicialment no n’havia de tenir. “Ara hi ha menys gent rebent la renda garantida que quan es va aprovar la llei que preveia l’augment de beneficiaris”, calcula.

Per a Podem la realitat santcugatenca no és gaire diferent i cal treballar a través dels serveis socials per ajudar les persones aturades, especialment les de llarga durada. Això suposa, però, un repte per a l’erari públic: “A Bilbao es gasten 10 euros per càpita per a l’emergència social perquè el govern basc se’n gasta més de 200. A Barcelona la Generalitat se’n gasta 11 i l’Ajuntament més de 60”.

El candidat de Podem, Gabriel Jover, diu que la fórmula del suport municipal d’inclusió ha de permetre fer front a les situacions d’exclusió de Sant Cugat i fer front als percentatges de pobresa apuntats pel Baròmetre Inclusiu. Tot i que una Renda Bàsica Universal no és competència dels ajuntaments, el món local té marge de maniobra amb ajuts i també, reivindica Podem, en la millora dels serveis públics.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article