Una casa abandonada per Solvia posa en risc la salut pública a la Colònia Oller

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després de diverses setmanes d’insistència a través de l’atenció al client de Solvia, la immobiliària vinculada al Banc Sabadell, Anna Marginet, veïna de la Colònia Oller, ha decidit fer públic l’abandonament de la casa adjacent a la seva. L’estat de l’immoble ha generat diversos problemes de salut pública i de benestar animal. Les herbes creixen sense control a l’interior de la parcel·la però, sobretot, l’aigua acumulada a la piscina posa en risc la proliferació del mosquit tigre i l’acumulació de coloms que han fet niu a una torre de l’immoble provoca sorolls i la concentració d’excrements que ja li han costat una malaltia a la seva gossa.

Després de la insistència i havent acudit a aquest mitjà per buscar projecció pública, ha aconseguit alguna acció. Uns operaris han tancat provisionalment la torre però això no ha estalviat la presència de coloms i excrements. Segons el tinent d’alcalde de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, s’ha buidat la piscina i davant la constatació de l’abandonament de l’immoble i del problema de salut pública que poden generar els coloms, l’Ajuntament ha iniciat un requeriment a la propietat per solucionar la problemàtica.

Marginet explica que ja feia temps que havia presentat una queixa al consistori però que encara no havia rebut resposta. En el moment que va poder parlar directament amb el tinent d’alcalde, constatant que ja s’havia iniciat la disciplina urbanística, el tràmit es va accelerar i ara hauria de ser qüestió de dies l’actuació. Però la veïna no ho té clar. Després de setmanes d’insistència i de respostes formals però poc efectives, tem que el problema es pugui allargar més temps. Si a ella li afecten els coloms, la veïna de l’altra banda de l’immoble abandonat ha de perseguir rates amb l’escombra perquè no li entrin a casa, explica Marginet.

El tinent d’alcalde dona per tancat l’assumpte del mosquit tigre un cop buidada la piscina i assegura que “no hi ha un creixement excessiu de la massa herbàcia”. La resta de la via segueix oberta. Segons Marginet, els tècnics de l’Ajuntament van visitar la propietat per comprovar la problemàtica dels coloms i dels mosquits per demanar l’actuació i, si cal, sancionar la propietat. Abans uns operaris també van treure alguns mobles de la casa, que ara són just a la façana en un contenidor d’obra.

La immobiliària amb seu a Alacant, que sí ha mantingut contacte amb l’afectada, no ha respost a la petició d’aquest mitjà fins un cop publicada la primera versió d'aquesta notícia. Segons fonts de l'empresa, fa setmanes que són al darrere de l'afer amb algunes actuacions i que en cap cas es tracta de deixadesa. L'intercanvi de missatges amb atenció al client de Solvia per part de la veïna s’ha limitat a respostes de remetre-la a departaments diversos. En última instància, apurant el termini d’actuació al qual s’havien compromès, els ha demanat una acció definitiva ja que mentrestant ha empitjorat la situació.

“En breu és possible que contacti amb vosaltres un altre veí que va veure amb perplexitat com sortia de la vostra propietat una rata de grans dimensions i que es va plantar en ple carrer, mentre passejada amb la seva filla de dos anys”, els explica, “la senyora major que toca amb la vostra propietat se m’ha referit també a que diverses vegades s’han colat rates al seu jardí i que han saltat pels arbres d’un immoble a l’altre”. Davant la deixadesa, Marginet també ha contactat amb el Síndic de Greuges local.

Segons l’afectada, que no descarta unir-se amb altres veïns del barri per demanar accions, la casa porta abandonada tres anys des que els veïns van haver de marxar per no poder fer front a la hipoteca. Tot i que des de la façana aparentment no hi ha cap desperfecte, el pati concentra bona part dels problemes. Marginet no entén com pot haver una casa buida a una ciutat amb una forta pressió immobiliària com Sant Cugat i sospita que Solvia vol vendre-la a una inversora per tal d’especular. Puigdomènech no especifica si és un cas habitual en altres immobles propietat d’immobiliàries vinculades a bancs.

L’únic cas similar que ha transcendit públicament és el de la Xesca, el casal de joves ocupat al barri del Monestir que es troba als baixos d’un immoble abandonat per la mateixa Solvia. Quan l’assemblea promotora de l’espai va ocupar l’immoble a l’estiu del 2015, van advertir de l’estat d’abandonament i la voluntat de recuperar l’espai per a la vida social de la ciutat. Des de llavors s’han vist immersos en acusacions d’entrar a un immoble perillós per tenir aluminosi –que ells mateixos s’han encarregat de controlar– i en un procés judicial. Ara per ara el casal segueix a lloc i no hi ha notícies de la nova promoció que en un primer moment va anunciar Solvia com a contrapartida a l’ocupació.

*AMPLIACIÓ: En la primera versió d'aquest article Solvia encara no havia respost a elCugatenc. Un cop publicada la notícia ha explicat que fa setmanes que són al darrere de l'assumpte amb actuacions diverses i que no és una qüestió de deixadesa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article